Αρχική » Ερντογάν – Πακιστάν: Ετοιμάζουν «δουλειές» με πυραύλους και μαχητικά

Ερντογάν – Πακιστάν: Ετοιμάζουν «δουλειές» με πυραύλους και μαχητικά

από Αναδημοσιεύσεις

Από την ιστοσελίδα economytoday.sigmalive.com

Η συνεργασία που ετοιμάζει ο Ερντογάν με το Πακιστάν, φέρνει την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην Κίνα και αρκετά βήματα πιο μακριά από τις ΗΠΑ και την Δύση

Η Τουρκία πιέζει να συν-κατασκευάσει πολεμικά αεροπλάνα και πυραύλους με το Πακιστάν. Μια κίνηση που δημιουργεί σοβαρή προοπτική για πρόσβαση σε πολύτιμη πολεμική τεχνολογία από την Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο Bloomberg και από τις δύο χώρες, «άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν ότι Τούρκοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι διεξήγαγαν περιοδικές συνομιλίες με πακιστανούς ομολόγους τους – σχετικά με την ανάπτυξη και κατασκευή στρατιωτικού υλικού με το Πακιστάν». Η τελευταία συζήτηση υψηλού επιπέδου έγινε τον Ιανουάριο. Οι ίδιες πληροφορίες σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είπαν πότε θα συναντηθούν ξανά ή πόσο κοντά βρίσκονται σε μια συμφωνία.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία με το Πακιστάν, θα φέρει την Τουρκία, πιο κοντά στην στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας. Το Πακιστάν κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη JF-17 με την Κίνα και λέγεται ότι έχει προσαρμόσει κινεζικά σχέδια για το βαλλιστικό πύραυλο του Shaheen.

Η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν, που αναπτύσσει δομές πυρηνικής ενέργειας ως στρατηγικό σύμμαχο και δυνητικό εταίρο στην κατασκευή του έργου πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Siper και μαχητικού TF-X, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Οι πληροφορίες δεν ανέφεραν αν οι συνομιλίες έχουν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν τη συγκατάθεση του Πεκίνου να μοιραστεί την κινεζική αμυντική τεχνολογία.

«Πηγή» από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ανέφερε στο Bloomberg σχετικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις εξαγωγές όπλων, ότι η κινεζική κυβέρνηση «υιοθέτησε πάντοτε μια συνετή και υπεύθυνη στάση κατά την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και εφαρμόζει αυστηρά τους νόμους και κανονισμούς της στρατιωτικής διαχείρισης των εξαγωγών της Κίνας καθώς και τις διεθνείς της καθήκοντα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την «πολύ σοβαρή δυναμική» για συνεργασία με το Πακιστάν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Μιχάιντ Χιλάλ Χουσεΐν συναντήθηκε με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, το Δεκέμβριο και συζήτησε τη συνεργασία στον αμυντικό κλάδο. Ο Ακάρ συναντήθηκε εκτός από τον υπουργό Άμυνας του Πακιστάν, με τον αρχηγό του στρατού και τον αρχηγό της αεροπορίας, και συνόδευσε τον Ερντογάν σε μια επίσκεψη στο Πακιστάν τον τελευταίο χρόνο.

Οι χώρες έχουν ήδη κάποια συνεργασία στον αμυντικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της συμπαραγωγής πολεμικών πλοίων που η Τουρκία έχει πουλήσει το Πακιστάν.

Η υιοθέτηση της κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας από την Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει νέες τριβές με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να δουν την Άγκυρα να απομακρυνθεί περισσότερο από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Η Ουάσιγκτον ήδη επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 και έχει αποκλείσει τις τουρκικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin Corp.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν για τις επαφές με το Πακιστάν δήλωσαν ότι η προσέγγιση συνδέεται με την φιλοδοξία της Άγκυρας να γίνει κέντρο ισχύος σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο.

Οι S-400 διαιρούν την Τουρκία και τις ΗΠΑ

Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία δύο χρόνια μετά την ναυάγηση των σχεδίων για την αγορά ενός κινεζικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, υπό την πίεση των ΗΠΑ. Η Άγκυρα διαπραγματεύεται τώρα μια πιθανή αγορά ενός δεύτερου συστήματος S-400 και μια συμφωνία συμπαραγωγής με Μόσχα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν ήθελε να αγοράσει τους Patriot των ΗΠΑ, ενώ η Άγκυρα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να μοιραστεί την τεχνολογία του αμερικανικού συστήματος. Η Τουρκία είναι επίσης ψυχραμένη, με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που δεν συμφώνησαν να της παρέχουν κινητήρες για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Μετά από μια συνάντηση υπό την προεδρία του Ερντογάν την Τρίτη, ο οργανισμός προμηθειών άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας «απειλείται ανοιχτά και μυστικά με εμπάργκο».

«Η Τουρκία θα κάνει με σιγουριά βήματα προς τον στόχο της να έχει μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία με την αποφασιστικότητά της να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παράγει τοπικά και εθνικά συστήματα», δήλωσε ο οργανισμός, γνωστός ως SSB.

ΠΗΓΗ: Economy Today / Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ