Αρχική » ΕΞ ΟΝΥΧΟΣ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ ή περί της βλακείας του Φαλμεράγιερ.

ΕΞ ΟΝΥΧΟΣ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ ή περί της βλακείας του Φαλμεράγιερ.

από Κώστας Σαμάντης

Σα σήμερα δολοφονείται το 1825 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Αξίζει να καταγράψουμε δύο λεπτομέρειες οι οποίες είναι στον αντίποδα των ανοησιών Φαλμεράγιερ και προσθέτουν στην συνέχεια του Ελληνισμού.

Ο Ανδρούτσος γεννήθηκε στην Ιθάκη από πατέρα Αρβανίτη. Η ιστορία λέει ότι η οικογένειά του ήταν κτηνοτρόφοι και όταν βρέθηκαν στην Ιθάκη για να ξεχειμωνιάσει το κοπάδι γεννήθηκε ο Οδυσσέας.

Λεπτομέρεια πρώτη: Η οικογένεια γνώριζε πολύ καλά τις ιστορικές αναφορές αυτού του τόπου και ως εκ τούτου έδωσε στο παιδί το όνομα ενός ήρωα, ντόπιου, Ιθακήσιου: Οδυσσέας.

Λεπτομέρεια δεύτερη: Ο πατέρας, Αρβανίτης μεν, έχοντας ξεκάθαρα ελληνική εθνική συνείδηση δε, έδωσε στο παιδί του όνομα ελληνικό.

Αν δεν υπήρχε εθνική συνείδηση, αν δεν υπήρχε εθνική αυτογνωσία το όνομα του ήρωα θα ήταν διαφορετικό.

Άντε τώρα να το εξηγήσεις αυτό στον Φαλμεράγιερ που έλεγε για την εξαφάνιση των Ελλήνων, στον Νίκο Φίλη που, ως υπουργός Παιδείας, μιλούσε για το “νεαρό μας έθνος” ή στην Επιτροπή/Αποτροπή 2021 της Γιάννας που μιλά για “200 χρόνια Έλληνες” λες και πριν είμασταν Εσκιμώοι.

Άντε να το εξηγήσεις…..

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: «Ο Ήρως της Γραβιάς Οδυσσεύς Ανδρούτσος το 1821» (1912)

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Fanis Vorinakis 6 Απριλίου 2022 - 15:55

Ακόμη και σήμερα στη δυτική Ελλάδα τον Οδυσσέα τον λένε Δυσσέα και Δυσσέο, όπως και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο την εποχή του!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ