Αρχική » Μετέωρος ο «διαγωνισμός» του Μηταράκη για τις υπερδομές σε Χίο, Λέσβο, Έβρο

Μετέωρος ο «διαγωνισμός» του Μηταράκη για τις υπερδομές σε Χίο, Λέσβο, Έβρο

από Αναδημοσιεύσεις

Από την ιστοσελίδα Αστραπάρης

* Σε αναμμένα κάρβουνα ο Μηταράκης * Οι υπερδομές σε νέες περιπέτειες στο ΣτΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ε.Ε. * Με φωτογραφικούς όρους καταπατείται κάθε έννοια ανταγωνισμού

Ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις προμηνύονται για τον… πέτσινο διαγωνισμό του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, για την δημιουργία των υπερδομών προσφύγων σε Θόλος Χίου και Βάστρια/Πλάτη Λέσβου, καθώς και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου.

Η δρομολογημένη διαδικασία να πάει «συστημένο» το πακέτο των 176,5 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα (βλέπε σε μία από τις γνωστές τρεις αδελφές) φαίνεται ότι σκοντάφτει στην απόφαση εταιρείας του κλάδου να σπάσει το ολιγοπώλιο και να διεκδικήσει ανταγωνιστικές διαδικασίες με ίσους όρους.

Την περασμένη Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021, ο astraparis.gr αποκάλυψε εργολαβική εμπλοκή που πήγαινε πίσω τον «διαγωνισμό», με την προσφυγή της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. και την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) να κάνει δεκτή την προσφυγή και να αναστείλει την διαγωνιστική διαδικασία.

Σήμερα, γίνεται γνωστό ότι η αναστολή ισχύει έως τις 21 Ιουλίου 2021 (βλέπε κατωτέρω σχετική απόφαση της ΑΕΠΠ), εν όψει της έκδοσης από την ίδια οριστικής απόφασης επί της προσφυγής της ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, αντί να περιμένει την έκδοση της οριστικής απόφασης της ΑΕΠΠ έσπευσε να ορίσει νέα προθεσμία για την πρώτη φάση του «διαγωνισμού» ακριβώς την επομένη ημέρα, 22 Ιουλίου 2021.

Η επιεικώς άκομψη αυτή ενέργεια αποκαλύπτει την προσπάθεια του υπουργείου να προκαταλάβει την ΑΕΠΠ στην απόφασή της, προεξοφλώντας την απόρριψη της προσφυγής.

Καταπέλτης κατά του Μηταράκη η προσφυγή της ΕΚΤΕΡ

Ο astraparis.gr φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα την προσφυγή της ΕΚΤΕΡ Α.Ε., όπου καταγγέλλονται σημεία και τέρατα για τον… πέτσινο διαγωνισμό Μηταράκη.

Χωρίς περιστροφές η εταιρεία καταγγέλλει ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός για τρεις εταιρείες, ΤΕΡΝΑΑΚΤΩΡΜυτιληναίος, δηλαδή τις ίδιες εταιρείες που είχαν πάρει μέρος στον αντίστοιχο διαγωνισμό για τα ΚΥΤ Σάμου, Λέρου και Κω και τον οποίο τελικά «κέρδισε» με γελοίες «ανταγωνιστικές προσφορές» ο όμιλος Μυτιληναίου.

Δεν είναι δε τυχαίο, ότι για τις υπερδομές σε Χίο (Αίπος) και Λέσβο (Καράβας) είχαν «κερδίσει» και είχαν πάρει θέσεις οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ, αντιστοίχως, με αποτέλεσμα η κάθε εταιρεία να πάρει από ένα νησί, όπως είχαμε γράψει τότε χαρακτηριστικά.

Επανάληψη του σκηνικού έχει στήσει, καθώς όλα δείχνουν και όπως καταγγέλλεται ο κ. Μηταράκης για τον νέο «διαγωνισμό» των 176,5 εκατ. ευρώ.

Στην από 8 Ιουνίου 2021 προσφυγή της η ΕΚΤΕΡ αναφέρει και επικαλείται – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα:

1. Οι απαιτήσεις οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας που τίθενται στην διακήρυξη του διαγωνισμού αποκλείουν και την ίδια, καθώς και κάθε άλλη εταιρεία 6ης τάξεως ή κατώτερης του ΜΕΕΠ (μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων). «Οι δυσανάλογα και υπέρμετρα επαχθείς όροι οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας… κατατείνουν να συνιστούν φωτογραφική διάταξη, καθόσον απευθύνονται σε συγκεκριμένο κύκλο αποτελούμενο από τρεις ημεδαπές επιχειρήσεις που είναι οι μόνες που δύνανται να συμμετάσχουν σε αυτόν», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο τις κατονομάζει (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Μυτιληναίος Α.Ε.).

2. ΟΙ όροι αυτοί είναι παράνομοι και καταχρηστικοί, το δε έργο δεν παρουσιάζει την παραμικρή κατασκευαστική ιδιαιτερότητα, είναι απλούστατο και σύνηθες έργο κατασκευής τυποποιημένων κτιρίων προσωρινής διαμονής. Η προσθήκη αυτών των όρων και απαιτήσεων περιορίζουν τον ανταγωνισμό, η δε επίκληση του επείγοντος και της ταχύτητας του έργου, ουδέποτε επιτυγχάνεται όπως έχει δείξει η εμπειρία από παρεμφερή έργα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

3. Το καλοκαίρι του 2020 δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής των ΚΥΤ Σάμου, Λέρου και Κω, προϋπολογισμού περίπου 133 εκατ. ευρώ και με χρόνο περάτωσης τους επτά μήνες. Εκλήθησαν στον διαγωνισμό οι πέντε εταιρείες της 7ης τάξης του ΜΕΕΠ, επελέγησαν οι τρεις (ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος) και το έργο πήρε ο Μυτιληναίος «με έκπτωση μόλις 9,06% όταν οι συνήθεις εκπτώσεις σε αντίστοιχους διαγωνισμούς υπερβαίνουν το 30%»! Η δε εκτέλεση του έργου εκτέλεση του έργου δεν ολοκληρώθηκε στους προβλεπόμενους 7 μήνες μέχρι 15/5/2021 και ήδη η υπηρεσία έχει χορηγήσει την 1 η παράταση, 2,5 μηνών και δεν είναι γνωστό το ποσοστό του έργου που έχει εκτελεσθεί, ούτε αν θα υλοποιηθεί εντός του πρόσθετου χρόνου παράτασης η συγκεκριμένη σύμβαση.

4. Και στον παρόντα διαγωνισμό έχουν ενοποιηθεί τρία έργα που βρίσκονται το καθένα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το άλλο, με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις της για τους υποψήφιους διαγωνιζόμενους, με αιτιολογία τον μικρό χρόνο εκτέλεσης του έργου, που οδηγεί τον διαγωνισμό στους ίδιους ή και λιγότερους υποψήφιους σε σχέση με τον περυσινό διαγωνισμό.

5. Οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα οικονομικές καταστάσεις του 2020 και δεν είναι γνωστό εάν καλύπτουν τα απαιτούμενα στοιχεία της παραγράφου 22.Γ της διακήρυξης. «Ήτοι, δυνάμει των προσβαλλόμενων όρων, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, μόνο κατ’ ευφημισμό αποτελεί ανοικτό διαγωνισμό, καθόσον κατ’ ουσία περιέχει φωτογραφικούς όρους που κατατείνουν σε πρόσκληση μόνο πολύ περιορισμένου και συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών φορέων με τρόπο που προσιδιάζει σε κλειστή διαδικασία».

Να ακυρωθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού

Με την προσφυγή της η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. ζητά να ακυρωθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού κατά το μέρος που αφορά τις απαιτήσεις περί οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας. Επίσης, «να ακυρωθεί κάθε συναφής, βλαπτική των εννόμων συμφερόντων μας, πράξη ή παράλειψη, κατά τα πληττόμενα διά της παρούσης σκέλη, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό, είτε αυτοτελώς είτε ως μέλος ένωσης».

Ζητά, επίσης, από την ΑΕΠΠ την προσωρινή αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την έκδοση απόφασης επί της παρούσας προδικαστικής προσφυγής, κάτι που έγινε από την ΑΕΠΠ, αναστέλλοντας με την 107/2021 απόφασή της έως τις 21 Ιουλίου 2021 τον διαγωνισμό.

Η προσφυγή στην ΑΕΠΠ είναι μόνον η αρχή

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη και την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που έχει προσφύγει, ενδεχομένως δε και άλλες θιγόμενες, θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στο οπλοστάσιό τους έχουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και χρηματοδοτεί το έργο.

Κοινός παρονομαστής η κατάργηση κάθε έννοιας ανταγωνισμού, σε βάρος των άλλων ενδιαφερομένων εταιρειών, αλλά και η διασπάθιση πόρων, αφού – όπως καταγγέλλει η ΕΚΤΕΡ – οι συνήθεις εκπτώσεις για τέτοια έργα είναι τουλάχιστον 30%.

Ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ