Αρχική » Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία

Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία

από Νίκος Ντάσιος

του Νίκου Ντάσιου

Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ρηνανία Βεστφαλία και στην Ρηνανία Παλατινάτο της Δυτικής Γερμανίας, έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει σε απώλειες ζωής περισσοτέρων των 120 ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον 1300 είναι αγνοούμενοι!

Το ακραίο φυσικό φαινόμενο προκαλείται όταν μετά από παρατεταμένες και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε μια περιοχή εισέρχονται ψυχρές αέριες μάζες –όπως το supercell που έπληξε την Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019 ή η «Ωκεανίδα» στην Κρήτη-. Λίγες μέρες πριν δεκάδες ήταν τα θύματα από τους φονικούς καύσωνες σε ΗΠΑ και Καναδά όπου για πρώτη φορά το θερμόμετρο άγγιξε τους 50 C!

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που δοκιμάζει τις αντοχές των φυσικών οικοσυστημάτων, επεκτείνονται πλέον και στις πλούσιες χώρες της Δύσης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατα έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, τα κόστη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών θα δεκαπλασιαστούν σε 136 χώρες, φτάνοντας περί τα 60 δις € το χρόνο.

Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγή με περιορισμό της ποσότητας βασικών προϊόντων, στην ποιότητα και στο κόστος της διατροφής, σημαντικές θα είναι οι αναμενόμενες καταστροφές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, στις παραθαλάσσιες βιομηχανικές υποδομές, στον τουρισμό και στα πυρηνικά εργοστάσια, η πλειοψηφία των οποίων είναι χωροθοετημένα σε παράκτιες περιοχές. Πάνω από 2,5 δις άνθρωποι στον πλανήτη θα υποστούν άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος τα επόμενα 30 χρόνια!

Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να εκφράσει έμπρακτα την συμπαράσταση της στους πληγέντες, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαιτέρως δε προς την πολυπληθή κοινότητα των Ελλήνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στις πληγείσες περιοχές της Γερμανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ