Αρχική » «Τραγούδια και χοροί της Επανάστασης» – 3η μέρα από το τριήμερο του Άρδην στην Πάτρα (βίντεο)

«Τραγούδια και χοροί της Επανάστασης» – 3η μέρα από το τριήμερο του Άρδην στην Πάτρα (βίντεο)

από Άρδην - Ρήξη

«Τραγούδια και χοροί της Επανάστασης»

Kυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Στο Θεατράκι της μαρίνας Πατρών. Ώρα έναρξης 19:00

Με την ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών του 1821, Αννέτα Γεωργουλοπούλου, και το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής Της Γης Ανάσα. Θα χορέψει ο ιστορικός λαογραφικός σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ»

Ιστορική και μουσικολογική εισαγωγή: Σταθακόπουλος Δημήτρης, οθωμανολόγος- Τουρκολόγος.

Συντονίζει ο Κώστας Γιωτσόπουλος

Διοργάνωση: Κίνημα Άρδην Δυτικής Ελλάδας – Με τη συμμετοχή των: Παγκαλαβρυτινή ΟμοσπονδίαΔημοτική Κίνηση Κοινοτικόν και την στήριξη των: Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της εταιρείας GTD. Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Πρωϊνή ΓνώμηΡ/Σ Max 93.4 και της εφημερίδας Νεολόγος.

Κίνημα Άρδην: Ξενοφώντος 4 Αθήνα, τηλ.: 2103826319, www.ardin-rixi.gr
Κίνημα Άρδην Δυτικής Ελλάδας: τηλ.: 6906962161, www.ardin-west.gr

Αγώνας, έμπνευση & συνέχεια του Ελληνισμού

Η Επανάσταση του 1821, η οποία στην πραγματικότητα συνεχίζεται μέχρι το 1920, αν όχι και μέχρι το 1958, με τον αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, παρέμεινε ανολοκλήρωτη παρά τους μεγάλους και κάποτε υπεράνθρωπους αγώνες των Ελλήνων. Και παρότι το ελληνικό έθνος, μετά από «θυσίες και αγώνες ακαταλόγιστους», απελευθέρωσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών εδαφών και δημιούργησε ένα στοιχειωδώς δημοκρατικό κράτος, δεν κατόρθωσε, εξαιτίας της τραγικής ήττας του 1922, να ολοκληρωθεί…
Σήμερα, μετά από διχασμούς, εμφυλίους και αναρίθμητες άλλες εθνικές περιπέτειες, όπως η καταστροφή της Κύπρου το 1974 και η πρόσφατη κατάρρευση ενός παρασιτικού μοντέλου ανάπτυξης μετά το 2010 και τα Μνημόνια, ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει ένα σύνολο από προκλήσεις δημογραφικές, γεωπολιτικές, οικονομικές, παραγωγικές, μεταναστευτικές, ενώ ο Τουρκικός νεο-οθωμανισμός απειλεί να ακυρώσει τις ίδιες τις κατακτήσεις του 1821. Ο ελληνισμός κατά τον 21ο αιώνα αντιμετωπίζει κυριολεκτικά υπαρξιακό ζήτημα.
Έτσι λοιπόν, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν σηματοδοτούν μόνο την ανάγκη να βυθιστούμε «στο αθάνατο κρασί του 21», για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο από έναν υπεράνθρωπο αγώνα, αλλά και την ανάγκη για μία επανεκκίνηση μεγάλης κλίμακας. Ο ελληνισμός είναι υποχρεωμένος να μεταβάλει το 2021 σε αφετηρία και έμπνευση για την αμυντική του θωράκιση, τη δημογραφική του ανάταξη, την παραγωγική του ανασυγκρότηση, την πολιτιστική του αναγέννηση για τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού οράματος για τον 21ο αιώνα
Αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων, με αφετηρία τη μεγαλοσύνη αλλά και τα προβλήματα του αγώνα του 1821, που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, θέλει να διερευνήσει και τις δυνατότητες ανάκαμψης του ελληνισμού στον 21ο αιώνα, στην οποία θα είναι αφιερωμένη η δεύτερη ημέρα του τριημέρου, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Τέλος, επειδή η Επανάσταση του ’21 συνδέθηκε με τη μουσική και τα τραγούδια του λαού, το τριήμερο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου με τραγούδια και χορούς της Επανάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ