/ Την Πέμπτη συμπληρώθηκαν 81 χρόνια από το Αλβανικό Έπος. Από την ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός έγραψε χρυσές σελίδες δόξας και νίκησε τα φασιστικά στρατεύματα του Μουσολίνι. Ένα σώμα, μια ψυχή, οι Έλληνες πολέμησαν και νίκησαν. Τον δικό τους φόρο αίματος κατέθεσαν στα βουνά της Αλβανίας αθλητές από πολλούς συλλόγους. Ο δημοσιογράφος ερευνητής Τάσος Κοντογιαννίδης -με εργασία χρόνων- συγκέντρωσε πληροφορίες για τους νεκρούς του μετώπου.
/ Ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, από την Αθήνα, ήταν ο σέντερ μπακ του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος, ραδιοτηλεγραφητής του Πυροβολικού, που σκοτώθηκε στη Διποταμιά στις 18-11-1940. Ο Πιερράκος είχε στο ενεργητικό του την αιχμαλωσία ενός Ιταλού αεροπόρου που έπεσε με αλεξίπτωτο· τον κυνήγησε, τον έπιασε και τον παρέδωσε στον διοικητή του που τον συνεχάρη.
/ Το απόγευμα της ίδιας μέρας, αφού έγραψε επιστολή στον αδελφό του και συμπαίκτη του ανθυποσμηναγό Στέφανο Πιερράκο για το συμβάν, μία οβίδα που έριξε ιταλικό αεροπλάνο τον διαμέλισε και βρήκε τραγικό θάνατο. Τα κόκαλά του έφερε από την Αλβανία τον Νοέμβρη του 1950 ο αδελφός του Στέφανος· τυλιγμένα με τη γαλανόλευκη και τη σημαία του Παναθηναϊκού, τα έθαψε στο νεκροταφείο Ζωγράφου.
/ Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, έφεδρος ανθυπασπιστής του 53ου Σ.Π. Γεώργιος Βατίκης, ήταν ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός από τη Θεσσαλονίκη, στις 17-11-1940 στο ύψωμα 1878 Μοράβα, ενώ ο οπλομάχος λοχαγός Φαβιέρος Κωνσταντινίδης, 34 ετών, πρωταθλητής στην ξιφασκία από την Αθήνα, του 34ου Σ.Π. επιχειρώντας με τη μονάδα του να καταλάβει τραπεζοειδές ύψωμα στο Πόγραδετς, την 6-12-1940, αφού το κατέλαβε με ηρωϊσμό και αυτοθυσία εν μέσω σφαιρών και χειροβομβίδων του εχθρού, έπεσε από εχθρική σφαίρα αιμόφυρτος. Ο στρατηγός διοικητής του τομέα έσπευσε από τους πρώτους, αγκάλιασε με στοργή τον ήρωα, τον ασπάσθηκε και λίγο μετά ξεψύχησε…
/ Ο ποδοσφαιριστής Αναστάσιος Μάνος, δεκανέας του 34ου Σ.Π., πολεμώντας γενναία, έπεσε στη Χόρμοβα Τεπελενίου την 4-1-1941. Τα τελευταία του λόγια ήταν «πεθαίνω για την πατρίδα!» Ο Γεώργιος Βήχος, τραυματίας κι αυτός, βρέθηκε στο πλευρό του Μάνου και τον παρηγορούσε, αλλά ο Μάνος ξεψύχησε αργότερα με το χαμόγελο στα χείλη…
/ Στις 9-2-1941 έπεσε στο πεδίο της μάχης ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ λοχίας Νίκος Σωτηριάδης του 50ού Σ.Π. από τη Θεσσαλονίκη. Ο ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου Φώτιος Σκλήρης από το Αίγιο, της 79ης Μονάδας, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Χιμάρα στις 26-12-1940.
/ Ο αμυντικός του Ολυμπιακού Βόλου Κυριάκος Μαυρανεζούλης, 24 ετών, του 2ου Σ.Π. έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο πεδίο της μάχης στην Πάγκρισα, στις 20-12-1940. Στο πεδίο της μάχης έπεσε και ο αμυντικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Γεώργιος Αλεξανδρής, του 8ου Σ.Π., όταν τον διαμέλισε βλήμα όλμου στο Τεπελένι, στις 27-12-1940.
/ Ο αθλητής του στίβου στα εμπόδια, των «Φιλίππων Καβάλας», ανθυπολοχαγός Κρίτων Κονσουλίδης από την Καβάλα, πολεμώντας γενναία, πέρασε τα εχθρικά συρματοπλέγματα και κυνηγώντας τους Ιταλούς, μία σφαίρα τον χτύπησε στο στήθος και ξεψύχησε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2-2-1940. Ο δρομέας του Αθλ. Συλλ. Εμποροϋπαλλήλων Αντώνιος Ελευθερίου, του 7ου Σ.Π., έπεσε μαχόμενος στο πεδίο της μάχης στο Σαραντάπορο στις 21-11-1940. Τέλος, ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Σάββας Βενιέρης από τον Πειραιά, του 34ου Σ.Π., αφού πολέμησε γενναία, έπεσε στο Τεπελένι στις 15-12-1940.
Αιωνία τους η μνήμη!
Μικίων ο Βοιωτός