Αρχική » Αλλού η Ευρώπη χρηματοδοτεί τα αναπτυξιακά έργα… στο Β. Αιγαίο έργα μαρασμού

Αλλού η Ευρώπη χρηματοδοτεί τα αναπτυξιακά έργα… στο Β. Αιγαίο έργα μαρασμού

από Αναδημοσιεύσεις

Επιτροπή Αγώνα Λεσβου

Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Λέσβο τουλάχιστον 10 χρόνια τώρα. Η γεωγραφική θέση του νησιού μας στα σύνορα και η εγγύτητα του με τις τουρκικές ακτές είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την διέλευση ανθρώπων που τους μεταφέρουν παράνομα κυκλώματα λαθρεμπόρων. Δεν είναι ο μόνος παράγοντας όμως, καθόσον άλλα νησιά, όπως π.χ η Ρόδος, δεν υφίστανται την ίδια μοίρα. Στο νησί μας υπήρχε και υπάρχει μακρόχρονη συνέργεια συμφερόντων που το έχουν αναγάγει σε προνομιακό πεδίο δράσης κύκλων που πλουτίζουν από το μεταναστευτικό. Λόγω λάθος χειρισμών του παρελθόντος έχει στηθεί μια φάμπρικα που εγκλώβισε το νησί μας σε ένα σπιράλ αργού αναπτυξιακού και οικονομικού μαρασμού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τον έλεγχο του μεταναστευτικού τον έχει αναλάβει η επίσημη πολιτεία κάτι που θα περίμενε κάποιος να είναι θετική εξέλιξη, και ίσως είναι πρόσκαιρα. Το ερώτημα όμως είναι αν έχει  αλλάξει κάτι ουσιαστικά  για την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική του νησιού μας. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η Λέσβος είναι, και το Ελληνικό κράτος επιλέγει να παραμείνει, χώρος μεταφοράς και εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Το Ελληνικό κράτος πουλάει το νησί μας και επιλέγει να το θυσιάσει προκειμένου το μεταναστευτικό να παραμείνει στο φράκτη και να μην μπει στην αυλή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το πόσο κοντόφθαλμη και εθνικά επικίνδυνη στάση είναι αυτή το έχουμε αναλύσει αρκετές φορές. Αν και η κυβέρνηση καυτηριάζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τον εκβιασμό από την Τουρκία, συνεχίζει εντούτοις την ίδια επικίνδυνη  τακτική εις βάρος των νησιών του Αν. Αιγαίου που πυροδοτεί τις ορέξεις της γειτονικής χώρας, λειτουργώντας προφανώς μικροπολιτικά.

Τελευταία προσπαθούν να μας ξεγελάσουν μέσω της αποσυμφόρησης, που όντως έχει γίνει σε ένα βαθμό, ώστε να δεχθούμε την κατασκευή μιας πολιτείας στην Βάστρια που θα στοιχίσει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ  παράλληλα πακτωλός χρήματος επενδύεται και στο Μαυροβούνι. Μας υπόσχονται ότι θα κλείσουν ένα Κ.Υ.Τ το οποίο συνεχώς το αναβαθμίζουν, για να φτιάξουν μια Κ.Ε.Δ η οποίο θα είναι και αυτή Κ.Υ.Τ, αλλά και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α, χώρος δηλαδή ιδιότυπης φυλάκισης και μόνιμου εγκλωβισμού ανθρώπων. Αυτών των ανθρώπων δηλαδή που τώρα τους παίρνουν από το νησί μας αλλά που αν επιτρέψουμε να χτιστεί η Κ.Ε.Δ στη Βάστρια θα τους εγκλωβίζουν εκεί επ’ άπειρον. Ήδη παρατηρούμε από τα στατιστικά του υπουργείου μετανάστευσης  ότι ο αριθμός των διαμενόντων στην Κ.Ε.Δ Σάμου, η οποία θυμόμαστε ότι εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες, έχει αυξηθεί κατά 40% τους τελευταίους 2 μήνες.

 Ο Λεσβιακός λαός όμως έχει ιστορική μνήμη και δεν επηρεάζεται από στιγμιαίες φωτογραφίες. Ξέρει ότι η ένταση του μεταναστευτικού έχει διακυμάνσεις. Και αν υπάρχει μια ύφεση τώρα, απλά περιμένουμε την επόμενη έξαρση. Στην επόμενη μεταναστευτική κρίση η Λέσβιοι δεν θα πρέπει να είναι στο ίδιο έργο θεατές και το νησί μας ένας τόπος κόλαση για τους κατοίκους του.

Μαθαίνουμε ότι τελευταία υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της Βάστριας από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμφωνίες με ντόπιους υπεργολάβους. Κύριοι να γνωρίζετε ότι, για όλους τους παραπάνω λόγους, αυτό που για εσάς είναι ένα έργο που θα γεμίσει τα ταμία σας για τον Λεσβιακό λαό είναι απειλή οριστικής υποβάθμισης και μαρασμού του τόπου του. Η εκτίμηση μας είναι ότι όταν χρειαστεί οι Λέσβιοι θα είναι πάλι στις επάλξεις για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως αποδείχθηκε δυο χρόνια πριν, οι αντιδράσεις δεν θα έχουν τοπικιστικό, συντεχνιακό ή κομματικό χαρακτήρα. Η μαζικότητα και η ένταση τους θα χαρακτηρίζεται από το αίσθημα και την ανάγκη επιβίωσης μιας ολόκληρης κοινωνίας. Καλούμε τους πάντες και κυρίως την επίσημη πολιτεία να το αναλογιστεί αυτό και να σταματήσει την άδικη αντιμετώπιση ενός λαού, ο οποίος είναι αφοσιωμένος στην πατρίδα και τους θεσμούς της, που ξέρει όμως να αγωνίζεται με σθένος όταν αμφισβητούνται τα δίκαιά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ