Αρχική » Το «φάντασμα» του Βγενόπουλου στοιχειώνει Θάνου, Παπαγγελόπουλο και ΣΥΡΙΖΑ

Το «φάντασμα» του Βγενόπουλου στοιχειώνει Θάνου, Παπαγγελόπουλο και ΣΥΡΙΖΑ

από Γιάννης Ξένος

του Γιάννη Ξένου

Ως βόμβα έσκασε η σημερινή αποκάλυψη της ιστοσελίδας iefimerida και της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλλη για την ηχογραφημένη συνομιλία του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου με την Δ. Μαράντου (στην συνομιλία αναφέρεται αρκετές φορές το επώνυμο της). Μια συνομιλία που καίει την Βασιλική Θάνου και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι είχαν στήσει ολόκληρο παραδικαστικό κύκλωμα με διπλή στόχευση, να εξοντώνουν πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να κερδίζουν και αυτοί το κατιτίς τους από αυτή την εξυπηρέτηση. Ας θυμηθούμε και την ηχογραφημένη συνομιλία του Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά που πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο με την ηχογράφηση Βγενόπουλου, όπου ο Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα» και ότι «ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω» ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και, μάλιστα, «πολλά λεφτά».

Το ηχητικό μπορείτε να το ακούσετε “>ΕΔΩ

Η συνομιλία Βγενόπουλου – Δ.Μ. πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2016 και η γυναίκα παρουσιάζεται ως μεσάζουσα της Βασιλικής Θάνου. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Βγενόπουλου είχαν συναντηθεί πολλές φορές (προκύπτει και από τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση), τουλάχιστον 16 φορές, ενώ μιλούσαν συχνά και στο τηλέφωνο. Ο Βγενόπουλος εμφανίζεται πολύ αναστατωμένος γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις της μεσάζουσας ότι η Θάνου βλέπει τις δικαστικές του υποθέσεις με συμπάθεια, ο επιχειρηματίας διαπιστώνει ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου[1] αλλάζει τις συνθέσεις των δικαστηρίων με άτομα της επιρροής της και απολύτως εχθρικά προς τον ίδιο. Στελέχη του, παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από την μεσάζουσα, ότι δεν θα εκδοθούν στην Κύπρο για τις δικαστικές υποθέσεις που έχει εκεί η MIG, βρίσκονται ένα βήμα πριν την έκδοση και έτσι αποφασίζει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την μεσάζουσα και αυτούς που εκπροσωπεί.

Προχωρά σε μια ανακεφαλαίωσή της ιστορίας της γνωριμίας του με την Θάνου και την ίδια, προφανώς για να μπορεί ευκολότερα ο ακροατής της ηχογράφησης να καταλάβει την υπόθεση. Ξετυλίγοντας το κουβάρι αποκαλύπτει ότι η Θάνου μέσω της μεσάζουσας που εμφανίζεται στον Βγενόπουλο ως στενή φίλη της και άτομο της εμπιστοσύνης της, του ζήτησε αρχικά ένα «βιβλίο» για να έχουν αίσιο τέλος οι υποθέσεις του. Από τον διάλογο αντιλαμβανόμαστε ότι το «βιβλίο» στην αργκό του κυκλώματος είναι ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ. Σε επόμενη συνάντηση η μεσάζουσα αυξάνει το ποσό που φέρεται να ζητά η Θάνου και περνάμε πια σε «σειρά βιβλιοθήκης», ο Βγενόπουλος αντιλαμβάνεται ότι του ζητούν ένα ποσό γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος φαίνεται ότι αρνείται τον εκβιασμό λέγοντας «ότι δεν έχω τόσα χρήματα σε μετρητά και αν τα είχα δεν θα τα έδινα». Επίσης, έχει ενδιαφέρον η γλώσσα που χρησιμοποιεί η μεσάζουσα: την «σειρά βιβλιοθήκης» η Θάνου την ζητά για να ασχοληθεί με την υπόθεση, χωρίς να εγγυάται για το θετικό αποτέλεσμα. Ενώ σε άλλο σημείο η μεσάζουσα λέει ότι η Θάνου: «Δεν ζητάει χρήματα, περιμένει. Έχει διαφορά…».

Σαν απάντηση στην υπαναχώρηση Βγενόπουλου το παραδικαστικό κύκλωμα, από όσα αντιλαμβανόμαστε από την συνομιλία του σφίγγει περισσότερο την θηλιά, δίνοντας του να καταλάβει με τις αλλαγές στην σύσταση των δικαστών ότι θα τον τελειώσει. Ο Βγενόπουλος στρυμωγμένος απειλεί την μεσάζουσα ότι θα τα καταγγείλει όλα και θα τους τινάξει στον αέρα. Ζητά και από αυτή να τον επιβεβαιώσει, κάτι που το αρνείται, γιατί έτσι θα στραφεί εναντίον της «φίλης της», την δύναμη της οποίας φοβάται. Ο Βγενόπουλος προφανώς στέλνει μήνυμα μέσω της αγγελιοφόρου ότι αν συνεχίζουν να τον στριμώχνουν θα τα τινάξει όλα στον αέρα.

Πράγματι στις 11 Μαΐου 2016 διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου όπου κατονόμασε την Βασιλική Θάνου ότι τον εκβίαζε ζητώντας οικονομικά ανταλλάγματα. Ενδιαφέρον έχει και η πορεία της καταγγελίας Βγενόπουλου, η Θάνου την ανέθεσε σε δύο εισαγγελείς που αρνήθηκαν να την αναλάβουν μέχρι που την ανέλαβε η κυρία Άννα Ζαΐρη που αρχειοθέτησε την υπόθεση μέσα σε πέντε μέρες! Άλλωστε, ο επιχειρηματίας λίγους μήνες μετά τις καταγγελίες του (τον Νοέμβριο του 2016) πέθανε από ανακοπή και αυτό βόλεψε για να ξεχαστεί γρηγορότερα οι καταγγελίες του.

Με την δημοσιοποίηση της ηχογράφησης η υπόθεση ξανανοίγει και βρίσκονται στο επίκεντρο η Βασιλική Θάνου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που αναφέρεται και από τα δύο πρόσωπα, χωρίς να συμφωνούν αν είναι αυτός που δίνει εντολές στην Θάνου ή δέχεται εντολές από αυτήν. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα ο Τσίπρας και κορυφαίοι του υπουργοί όπως ο Παππάς, που γνώριζαν τις πρακτικές του διδύμου Θάνου-Παπαγγελόπουλου και το ερώτημα ως πιο βαθμό τις χρησιμοποιούσαν. Και ακολουθούν οι υπόλοιποι, μικρότεροι κρίκοι του παραδικαστικού, δηλαδή οι ανώτεροι δικαστικοί της επιρροής των Θάνου-Παπαγγελόπουλου.

Το ερώτημα είναι γιατί αποφασίστηκε (και από ποιους;) να βγει τώρα αυτή η συνομιλία. Και είναι η μόνη που είχε στην κατοχή του ο μακαρίτης; Υποθέτουμε πώς όχι. Τις επόμενες μέρες αναμένουμε με ενδιαφέρον την κατάθεση της μεσάζουσας, της Θάνου, του Παπαγγελόπουλου, αλλά και του γιού της Θάνου, δικηγόρου που είχε, σύμφωνα με την συνομιλία, τον ρόλο του ταμία της μητέρας του.

Στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώσουμε την αμήχανη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση με τις καταγγελίες Βγενόπουλου έχει κριθεί από την δικαιοσύνη και θεωρείται λήξασα. Αμηχανία που πέρασε και στον κομματικό Τύπο, όπου Αυγή και Εφημερίδα των Συντακτών απλώς αναπαράγουν το Δελτίο Τύπου του κόμματος. Μόνο το Documento έδειξε αντανακλαστικά επαναλαμβάνοντας τα κυριότερα σημεία της επιχειρηματολογίας του Παπαγγελόπουλου, αλλά με έναν τρόπο που θα λέγαμε ότι παίρνει αποστάσεις από την Θάνου.

Τελικά, ο Ευκλειδης Τσακαλώτος που πριν λίγες μέρες επέλεξε την Καθημερινή για να αμφισβητήσει τον Τσίπρα και να τον καρφώσει για τους συμβούλους του ήταν απλώς προφητικός ή κάτι είχε μυριστεί για την μπόρα που έρχεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Τσίπρα;


[1] Ορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 29 Ιουνίου του 2015. Για να την φέρει στην ηγεσία του δικαστικού σώματος ο ΣΥΡΙΖΑ παραγκώνισε εννέα αρχαιότερους από την ίδια υποψηφίους!

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ