Τι σημαίνει:Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο εφέτος σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια.
Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
-Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
-Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
–Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων {επόμενο βήμα θα είναι οι τα προϊόντα εκτός φαρμακείου}, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές).
Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει:
-Πρόσθετα μέτρα: Δύο πρόσθετα μέτρα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, προβλέπονται αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις:1. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).2. Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.
-Αποκρατικοποιήσεις: Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής
Αντί σχολίου: Με τις υγείες μας
5 ΣΧΟΛΙΑ
Τα ανταλλάγματα:
1. «Η Σύνοδος κορυφης για το ευρώ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ τις ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ανάγκες χρηματοδότησης 82-86 δις ευρώ […] Καλεί τους θεσμούς να διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες μείωσης του ποσού αυτού μέσω εναλλακτικών δημοσιονομικών μέτρων ή ιδιωτικοποιήσεων»
2. Περί διαγραφής: «Η ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει το ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΠΙΘΑΝΩΝ πρόσθετων μέτρων (ΠΙΘΑΝΗ επιμήκυνση περιόδων χάριτος και αποπληρωμης) […] Ονομαστικό κούρεμα δεν μπορεί να γίνει»
Το πρόβλημα είναι ότι, με την συμβολή των μαθητευόμενων μάγων, δεν μπορεί κάποιος να νοιώσει ανακούφιση για το οτι αποφύγαμε τα χειρότερα, καθώς όσο πιο επαχθής έιναι μια συμφωνία τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που έχει πτωχεύσει υλικά, πολιτικά, πνευματικά. Και τότε το grexit δεν θα χρειαστεί 15 ώρες αλλά ούτε 15΄΄.
Με βάσει αυτά που διαβάζω – αν δεν κάνω λάθος – δεν θίγονται οι μισθοί του δημοσίου.
Αυτά που λεέι για αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης είναι πολύ ασαφή. Εκτός αν γίνουν συγκεκριμένα. Επίσης δεν μειώνονται οι συντάξεις – λέγανε για ρήτρα μηδενικού ελλείματος στις επικουρικές. Δηλαδή στην ουσία για κατάργηση των επικουρικών εφόσον μονίμως υπάρχει έλλειμα. Ο ΕΝΦΙΑ δεν αυξάνεται.
Με άλλα λόγια – αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι αστέρες της προηγούμενης κυβέρνησης
θεωρούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους υπεύθυνους για όλα τα δεινά
του κόσμου και τους απειλούσαν μάλιστα – η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί.
Χειροτερεύει – δεν ξέρω πόσο- η κατάσταση στις επιχειρήσεις (ότι έχει απομείνει) από την επιπλέον φορολογική επιδρομή.
Ανάγκα γαρ και θεοί πείθονται!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!
Τα τελευταια χρόνια μας βομβαρδίζουν με ένα ψέμα: «σας δανείσαμε χρήματα, σας δάνεισαν χρήματα, δανειστήκατε χρήματα και πρέπει να τα επιστρέψετε». Αυτό δεν ισχύει. Παλαιότερα ίσχυε, π.χ. για να γίνη το ελληνικό κράτος δανειστήκαμε από τις τράπεζες της Αγγλίας χρήματα, σήμερα, όμως, δεν ισχύει.
Όσον αφορα την Ελλάδα από το 1975 έχουμε μπει στο κλαμπ των δανειζομένων από την Παγκόσμια Τράπεζα κρατων. Από την δεκαετία του ΄70 το χρημα το κόβει η Τράπεζα και το μοιράζει στα κράτη.
Στην αρχή παράλληλα με το κρατικό χρημα, την δραχμή, εισέρρεε στη χωρα και δανεικό χρημα. Σήμερα το ευρώ μπορει να το κόβουν κρατικά νομισματοκοπεια αλλά η Τράπεζα είναι που καθορίζει πόσο χρημα θα κυκλοφορει σε κάθε κράτος. Έχουμε παγκόσμια οικονομία αλλά δεν έχουμε, προς το παρόν, παγκόσμια κυβέρνησι.
Αυτό το παράδοξο, η Τράπεζα να κόβη το χρημα και να το μοιράζει στα κράτη, (σχεδόν) κανένας αναλυτής, σχολιαστής, δημοσιογράφος, πολιτικός δεν το αναλύει. Αφου τα κατάφεραν οι Τραπεζίτες και πηραν την εξουσία από το κράτος να κόβουν το χρημα και να το δανείζουν στα κράτη, σημαίνει πως μπήκαμε σε μονόδρομο, στον μονόδρομο της Παγκοσμιοποίησης και είναι μάταιο να προσπαθη κανείς να επιστρέψη π.χ. στην δραχμή. Η παγκόσμια κοινότητα θα πέση πάνω του και θα τον συντρίψη.
Το σημερινό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει βαθιές ρίζες. Αρχίζει από τον Μεσαίωνα στην Δυτική Ευρώπη και σήμερα βλέπουμε τους καρπούς. Έχει και τα θετικά του, να λέμε και «του στραβου το δίκιο», π.χ. σταματουν οι εθνικοί πόλεμοι και τα έθνη δεν διοικουνται πλέον από στρατηγούς, βασιλιάδες και πρωθυπουργούς αλλά από τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.
http://apologhtika.blogspot.gr/2015/07/blog-post_40.html