Αρχική » Το Μνημόνιο 3

Το Μνημόνιο 3

από Άρδην - Ρήξη
BEFBD86D2CAE6F9A37E4ADC8E277B46A
Τι αναφέρει η συμφωνία που ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας
Ολόκληρο το κείμενο στα ελληνικά εδώ
Από το Βήμα
Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας η Ελλάδα εισέρχεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο 3. Η νέα σύμβαση θα έχει τριετή διάρκεια, τουλάχιστον ως τις 30.6.2018.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Μνημονίου έχουν ως εξής:
Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του.
Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ.
Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους αλλά προκρίνει «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα οποία θα εξομαλύνουν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος (σ.σ.:τοκοχρεολύσια)».
Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
-Στενότερη επιτήρηση με παρουσία των Τριών Θεσμών στην Αθήνα.
 
Τα μέτρα 
Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες:
-Τη βελτιστοποίηση του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων.
Τι σημαίνει: Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
-Προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τι σημαίνει:Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο εφέτος σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια.

Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.

-Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

-Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων {επόμενο βήμα θα είναι οι τα προϊόντα εκτός φαρμακείου}, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές).

Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει:

-Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.  

-Πρόσθετα μέτρα
: Δύο πρόσθετα μέτρα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, προβλέπονται αν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις:1. Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).2. Ο φόρος στις επιχειρήσεις θα ανέβει από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%. Η νέα αύξηση υπολογίζεται ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

-Αποκρατικοποιήσεις
: Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
 
– Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
– Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μια πιθανή συμφωνία στο μέλλον για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυριότητα από τις ελληνικές αρχές είναι το κλειδί, και την επιτυχή εφαρμογή και θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις.
Ενα κράτος μέλος της ευρωζώνης ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όταν είναι δυνατό, ένα παρόμοιο αίτημα στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και
χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της των Ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται σε πλήρη προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς θα περιλαμβάνουν:
Ως τις 15 Ιουλίου:
• Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων
• Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
• Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ
• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.
Μέχρι τις 22 Ιουλίου
-Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.
-Η μεταφορά του BRRD με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αμέσως, και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Αντί σχολίου: Με τις υγείες μας 

ΣΧΕΤΙΚΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

herrk 13 Ιουλίου 2015 - 13:12

Τα ανταλλάγματα:
1. «Η Σύνοδος κορυφης για το ευρώ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ τις ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ανάγκες χρηματοδότησης 82-86 δις ευρώ […] Καλεί τους θεσμούς να διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες μείωσης του ποσού αυτού μέσω εναλλακτικών δημοσιονομικών μέτρων ή ιδιωτικοποιήσεων»

2. Περί διαγραφής: «Η ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει το ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΠΙΘΑΝΩΝ πρόσθετων μέτρων (ΠΙΘΑΝΗ επιμήκυνση περιόδων χάριτος και αποπληρωμης) […] Ονομαστικό κούρεμα δεν μπορεί να γίνει»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης Τζιούμπας 13 Ιουλίου 2015 - 13:54

Το πρόβλημα είναι ότι, με την συμβολή των μαθητευόμενων μάγων, δεν μπορεί κάποιος να νοιώσει ανακούφιση για το οτι αποφύγαμε τα χειρότερα, καθώς όσο πιο επαχθής έιναι μια συμφωνία τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που έχει πτωχεύσει υλικά, πολιτικά, πνευματικά. Και τότε το grexit δεν θα χρειαστεί 15 ώρες αλλά ούτε 15΄΄.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Dimitris 13 Ιουλίου 2015 - 13:56

Με βάσει αυτά που διαβάζω – αν δεν κάνω λάθος – δεν θίγονται οι μισθοί του δημοσίου.
Αυτά που λεέι για αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης είναι πολύ ασαφή. Εκτός αν γίνουν συγκεκριμένα. Επίσης δεν μειώνονται οι συντάξεις – λέγανε για ρήτρα μηδενικού ελλείματος στις επικουρικές. Δηλαδή στην ουσία για κατάργηση των επικουρικών εφόσον μονίμως υπάρχει έλλειμα. Ο ΕΝΦΙΑ δεν αυξάνεται.
Με άλλα λόγια – αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι αστέρες της προηγούμενης κυβέρνησης
θεωρούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους υπεύθυνους για όλα τα δεινά
του κόσμου και τους απειλούσαν μάλιστα – η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί.
Χειροτερεύει – δεν ξέρω πόσο- η κατάσταση στις επιχειρήσεις (ότι έχει απομείνει) από την επιπλέον φορολογική επιδρομή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Fanis Vorinakis 13 Ιουλίου 2015 - 16:36

Ανάγκα γαρ και θεοί πείθονται!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεώργιος Θεοδωρίδης 14 Ιουλίου 2015 - 10:12

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!
Τα τελευταια χρόνια μας βομβαρδίζουν με ένα ψέμα: «σας δανείσαμε χρήματα, σας δάνεισαν χρήματα, δανειστήκατε χρήματα και πρέπει να τα επιστρέψετε». Αυτό δεν ισχύει. Παλαιότερα ίσχυε, π.χ. για να γίνη το ελληνικό κράτος δανειστήκαμε από τις τράπεζες της Αγγλίας χρήματα, σήμερα, όμως, δεν ισχύει.
Όσον αφορα την Ελλάδα από το 1975 έχουμε μπει στο κλαμπ των δανειζομένων από την Παγκόσμια Τράπεζα κρατων. Από την δεκαετία του ΄70 το χρημα το κόβει η Τράπεζα και το μοιράζει στα κράτη.
Στην αρχή παράλληλα με το κρατικό χρημα, την δραχμή, εισέρρεε στη χωρα και δανεικό χρημα. Σήμερα το ευρώ μπορει να το κόβουν κρατικά νομισματοκοπεια αλλά η Τράπεζα είναι που καθορίζει πόσο χρημα θα κυκλοφορει σε κάθε κράτος. Έχουμε παγκόσμια οικονομία αλλά δεν έχουμε, προς το παρόν, παγκόσμια κυβέρνησι.
Αυτό το παράδοξο, η Τράπεζα να κόβη το χρημα και να το μοιράζει στα κράτη, (σχεδόν) κανένας αναλυτής, σχολιαστής, δημοσιογράφος, πολιτικός δεν το αναλύει. Αφου τα κατάφεραν οι Τραπεζίτες και πηραν την εξουσία από το κράτος να κόβουν το χρημα και να το δανείζουν στα κράτη, σημαίνει πως μπήκαμε σε μονόδρομο, στον μονόδρομο της Παγκοσμιοποίησης και είναι μάταιο να προσπαθη κανείς να επιστρέψη π.χ. στην δραχμή. Η παγκόσμια κοινότητα θα πέση πάνω του και θα τον συντρίψη.
Το σημερινό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει βαθιές ρίζες. Αρχίζει από τον Μεσαίωνα στην Δυτική Ευρώπη και σήμερα βλέπουμε τους καρπούς. Έχει και τα θετικά του, να λέμε και «του στραβου το δίκιο», π.χ. σταματουν οι εθνικοί πόλεμοι και τα έθνη δεν διοικουνται πλέον από στρατηγούς, βασιλιάδες και πρωθυπουργούς αλλά από τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.
http://apologhtika.blogspot.gr/2015/07/blog-post_40.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ