Αρχική » Η Ρωσία ίσως να βρίσκεται κοντά στο σημείο να χάσει τον έλεγχο στην Ουκρανία

Η Ρωσία ίσως να βρίσκεται κοντά στο σημείο να χάσει τον έλεγχο στην Ουκρανία

από Άρδην - Ρήξη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η κατάσταση σύντομα θα γίνει χειρότερη για τη Ρωσία

Του Neil Hauer. Πηγή asiatimes.com (9/5)

)

Κίεβο, Ουκρανία. Το να πούμε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει πάει σύμφωνα με το σχεδιασμό της δεν είναι με τίποτα κάτι καινούργιο τώρα.

Δυόμιση μήνες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια επίθεση με όλα διαθέσιμα μέσα κατά του νοτιοδυτικού γείτονά τους, λίγα πράγματα έχουν να επιδείξουν. Μια εκστρατεία διάρκειας έξι εβδομάδων για την κατάληψη της πρωτεύουσας, του Κίεβου, εγκαταλείφθηκε στις αρχές του Απριλίου, με βαριές απώλειες τόσο σε αίμα όσο και σε υλικό.

Μια προσπάθεια για επικέντρωση ξανά στην ανατολική Ουκρανία απέφερε λίγα κέρδη με υψηλό κόστος, καθώς και συνταρακτικές ανατροπές, όπως τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού στη Μαύρη Θάλασσα[1]. Ακόμη κι εκείνοι στα ανώτερα κλιμάκια έχουν ανοικτά αρχίσει να αναγνωρίζουν σοβαρές δυσκολίες: Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, ένας ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, παραδέχτηκε στις 5 Μαΐου ότι ο επιθετικός πόλεμος δεν πήγαινε όπως αναμενόταν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η κατάσταση σύντομα θα γίνει πολύ χειρότερη για τη Ρωσία. Κατά τις επόμενες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι η δυναμική των πραγμάτων θα μπορούσε, αναπάντεχα, να γυρίσει υπέρ της ουκρανικής πλευράς, καθιστώντας δυνατή την απαρχή της εδαφικής επανάκτησης, η οποία θα μπορούσε να συνίσταται και σε χτυπημένες ρωσικές μονάδες που θα απωθούνται σε σημείο του να χάσουν τον έλεγχο, ή ακόμη και να καταρρεύσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σχεδόν επί τρεις εβδομάδες στο Ντονμπάς. Αναγγελλόμενη ως η πιο λαμπρή προσπάθεια του πολέμου, η επιχείρηση επιχείρησε να συντρίψει τις Ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, να περικυκλώσει και να καταστρέψει ένα μεγάλο τμήμα του στρατού του Κιέβου και ανοίξει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ρωσίας στην καρδιά της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στα βόρεια και νότια των ουκρανικών θέσεων στο Ντονμπάς, ενισχύθηκαν τόσο με καινούργιες μονάδες όσο και ανασυνταγμένες που αποσύρθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία, και προσπάθησαν να περάσουν μέσα από τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια σειρά από μαζικές επιθέσεις.

Και ενώ  οι μονάδες τεθωρακισμένων υποστηρίχθηκαν αποτελεσματικά από το πεζικό σε πολλές περιπτώσεις, σε αντίθεση με τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, το γεγονός αυτό μεταφράστηκε σε μικρές επιτυχίες επί του πεδίου.

Ακόμη και στην περιοχή της Ιζούμ, της σιδηροδρομικής πόλης όπου η Ρωσία συγκέντρωσε τα 22 από τα 168 συνολικά τάγματά της (τον κύριο ρωσικό πολεμικό σχηματισμό), η πρόοδος περιορίστηκε σε ίσως 30 χιλιόμετρα επίπεδης καλλιεργήσιμης γης προς το νότο. Για παραπάνω από δύο εβδομάδες, το σύνολο της προέλασης της Ρωσίας ήταν μόνο μια χούφτα από στρατηγικά άνευ σημασίας χωριά, ενώ η Ρωσία υπέστη μαζικές απώλειες από τον βαρύ οπλισμό των Ουκρανών.

Κι ενώ η Μόσχα θα προτιμούσε να μεταφέρει το πεδίο της μάχης ολοκληρωτικά στο Ντονμπάς, η Ουκρανία έχει κι αυτή ενεργό ρόλο. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν σημαντικά κέρδη[2] στα προάστια του Χάρκοβο, της μεγάλης βορειοανατολικής πόλης όπου τα ρωσικά στρατεύματα είχαν οχυρωθεί σε θέσεις άμυνας.

Απογυμνωμένες από τμήμα των δυνάμεών τους προκειμένου να υποστηρίξουν την εκστρατεία στο Ντονμπάς, οι υπόλοιπες ρωσικές μονάδες αποδείχθηκε ότι ήταν ανεπαρκείς για να κρατήσουν τις θέσεις τους, και έως τις 2 Μαΐου απωθήθηκαν έξω από το χωριό του  Stariy Saltiv, 40 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη του Χάρκοβο και στις δυο όχθες του ποταμού Ντονέτς.

Οι ουκρανικές ενισχύσεις από το Κίεβο και αλλού έχουν μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως μια επιχείρηση για την ανακούφιση της πίεσης στην πόλη σε μια εκστρατεία που τώρα απειλεί τις πτέρυγες και τις γραμμές ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ιζούμ.

Η υπερεπέκταση των ρωσικών δυνάμεων, που ανιχνεύθηκε στην εκστρατεία στο Χάρκοβο, είναι απλά ακόμη επικίνδυνη εάν ληφθεί η κατάσταση στο σύνολο. Η Ρωσία δέσμευσε τα τρία τέταρτα ολόκληρου του στρατού της στο έδαφος για την αρχική εισβολή στην Ουκρανία[3] στις 24 Φεβρουαρίου, και ενέπλεξε όλες αυτές τις μονάδες στη χώρα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Όταν η πρόοδος καθυστέρησε, η Μόσχα άρχισε να συγκεντρώνει ό,τι περισσότερο μπορούσε από τις άλλες μονάδες της, παίρνοντας δυνάμεις από περιοχές τόσο μακριά όσο βάσεις στο Τατζικιστάν, τη Νότια Οσετία και τον βαλτικό θύλακα στο Καλίνινγκραντ.

Απλά, δεν υπάρχουν περισσότερα επαγγελματικά στρατεύματα να επιστρατευθούν και ταυτόχρονα να διατηρηθεί οποιοδήποτε ίχνος ισχύος κατά μήκος των απέραντων συνόρων της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία βιώνει το αντίθετο. Οι μεταφορές βαρέως και προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία συνεχίζονται με γοργό ρυθμό, ενισχύοντας σχεδόν κάθε μέρα τη φονικότητα και το εύρος των δυνατοτήτων του Κιέβου.

Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει 90 υπερσύγχρονα οβιδοβόλα M777[4] στην Ουκρανία κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, και εκπαίδευσαν τα ουκρανικά πληρώματα για να τα χρησιμοποιούν. Έχουν επίσης παραδοθεί εκατοντάδες Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη όπως το Switchblade και το Phoenix Ghost, που είναι ικανά να κτυπήσουν τα ρωσικά πληρώματα από απόσταση 20 χιλιομέτρων ή και πιο μακρινή.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Πολωνία μετέφερε 230 από τα άρματα μάχης T-72, της κομμουνιστικής εποχής, στην Ουκρανία. Οι αναλυτές λένε ότι τώρα το Κίεβο έχει περισσότερα άρματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος από ό,τι η Μόσχα.

Επίσης, πολλές χιλιάδες ξένων εθελοντών, κυρίως έμπειρο στρατιωτικό προσωπικό, έχουν φτάσει για να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι καλύτερα εξοπλισμένος και πιο ικανός από ό,τι ήταν κατά τη μέρα της ρωσικής εισβολής – ένα αξιοσημείωτο γεγονός μετά από 70 περίπου ημέρες πολέμου με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Η Ουκρανία γίνεται ισχυρότερη, ενώ η θέση της Ρωσίας χειροτερεύει. Δεν υπάρχει γρήγορη η αποτελεσματική μέθοδος για τη Μόσχα ώστε αυτό να αντιστραφεί. Ενώ μερικοί εικάζουν ότι η 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία θα εορτάσει[5] τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο, θα χρησιμοποιηθεί για να κηρυχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να γίνει πλήρη κινητοποίηση, αυτή η διαδικασία θα χρειαζόταν μήνες για να παραγάγει ανθρώπινο δυναμικό αμφίβολης ποιότητας, για να μην πούμε κάτι για τους πολιτικούς κινδύνους.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεπέφτουν στα μάτια του κόσμου στην ανατολική Ουκρανία, και λίγα πράγματα θα μπορούσαν πιθανόν να αλλάξουν την πορεία αυτή, πόσο μάλλον να παράσχουν στη Μόσχα κάποια επιπλέον προέλαση ή νίκη.

Και με τον στρατό της Μόσχας να υποφέρει καταστροφικές απώλειες κάθε εβδομάδα, το κρίσιμο σημείο για τους ρωσικούς σχηματισμούς -ακολουθούμενο από καταστροφή και κατάρρευση- θα μπορούσε να έρθει συντομότερα από ό,τι νομίζουμε.

Αρχική πηγή άρθρου: syndicationbureau.com


[1]https://www.thetimes.co.uk/article/how-ukrainians-destroyed-the-moskva-pride-of-the-russian-navy-5xprkxkrn

[2]https://www.nytimes.com/2022/05/07/world/europe/russia-ukraine-kharkiv-victory-day.html

[3]https://syndicationbureau.com/en/author/neil-hauer/

[4]https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3015463/m777-artillery-deliveries-should-help-ukraine-in-the-donbas-says-official/

[5]https://www.bbc.com/news/world-europe-61332283

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ