Του Ηλία Τασόπουλου από το liberal.gr
Η άτεγκτη προσέγγιση του Κιρίλ Πέτκοφ απέναντι τόσο στη διαφθορά όσο και στη Ρωσία φαίνεται να του στοίχισε, καθώς έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ύστερα από την αιφνίδια αποχώρηση του λαϊκίστικού κόμματος του Τριφόνοφ «Υπάρχει τέτοιος λαός» από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Λίγο πριν, βουλευτές του Τριφόνοφ αποχώρησαν από το μόρφωμα του, προσχωρώντας στο κόμμα του Πέτκοφ, καταγγέλλοντας πως η ηγεσία ποδηγετείται από τη μαφία, την οποία προσπαθεί επιτέλους να αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση. Τη μαφία, αλλά και τη Ρωσία κατήγγειλε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στην ομιλία κατά τη διάρκεια της πρότασης μομφής.
Ο Πέτκοφ είχε επιλέξει να ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προσέγγισης απέναντι στη Ρωσία, ιδιαίτερα από τη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία, μία απόφαση που λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Βουλγαρίας από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Βέβαια, η ΕΕ ανταποκρίθηκε στη βουλγαρική μεταστροφή, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Από τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωσε τη διακοπή της τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από τη Gazprom, η Ελλάδα δεσμεύθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να συνδράμει τη γειτονική χώρα, μέσω της Ρεβυθούσας και να ξεκινήσει την τροφοδοσία με LNG από το Αζερμπαϊτζάν. Πλέον, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Με φόντο την πολιτική αστάθεια, η Βουλγαρία θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να εξασφαλίσει επαρκείς εισροές φυσικού αερίου και να επιμείνει στην άρνηση να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η σύγκρουση της παρούσας κυβέρνησης με τη Ρωσία ήταν πολύ μεγάλη, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε τόσο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία που τον Φεβρουάριο απέπεμψε τον Υπουργό Άμυνας, επειδή αναπαρήγαγε την προπαγάνδα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και δεν αποδεχόταν την πραγματικότητα της εισβολής. Οι εκτιμήσεις ωστόσο δείχνουν πως τα κόμματα που έχουν φιλορωσικές τάσεις είναι περισσότερα και θα ενισχυθούν στις επόμενες εκλογές, αν γίνουν αυτήν την περίοδο.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Πέτκοφ θα δυσκολευθεί να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα διατηρήσει αυτή τη στάση αρχών απέναντι στο ρωσικό καθεστώς. Βέβαια το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως το κόμμα του στηρίζει τη γαλλική πρόταση για άρση του βουλγαρικού βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο άλλο φλέγον ζήτημα στην πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση.
Θέλησε έτσι να δείξει πως αν επιστρέψει στην εξουσία, θα είναι πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις αλλά και να φέρει αποτελέσματα, σε ζητήματα που απασχολούν αρκετά τη Δύση.
Η ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης στη Βουλγαρία είναι ενδεικτική από το γεγονός πως με την πτώση της κυβέρνησης Πέτκοφ, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης του βέτο σε μία πολύ σημαντική απόφαση που επηρεάζει τις εξελίξεις στις σχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον ο Πέτκοφ υποβάλει την παραίτηση του τη Δευτέρα και δεν σχηματιστεί τελικά νέα κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, θυμίζοντας το 2021 και τις τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που είχαν διεξαχθεί τότε.