Ηδη με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ τον Δεκέμβριο, έχουν υπογραφεί συμφωνίες αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων
Από την Καθημερινή
Ηαυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή ενισχύεται από το γεγονός ότι δισεκατομμύρια δολάρια, επενδύονται ήδη σε κινεζικές εταιρείες από τις χώρες του Κόλπου.
Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, αξιωματούχοι και στελέχη επιχειρήσεων από τις δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών με εκτιμώμενη αξία περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νωρίτερα φέτος, το Πεκίνο μεσολάβησε για να αρχίσουν, εκ νέου, οι διπλωματικές επαφές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, σε μια σπάνια πολιτική παρέμβαση της Κίνας στην περιοχή. Στον απόηχο των πολιτικών συμφωνιών, ακολούθησαν επιχειρηματικές συμφωνίες.
Η Saudi Aramco, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας, σχεδιάζει να επενδύσει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Rongsheng Petrochemical μια εταιρεία με έδρα την Χανγκζου. Το υπουργείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας έχει υπογράψει συμφωνίες 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοινοπραξία με την Human Horizons, μια κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.
Στο επιχειρηματικό συνέδριο της Κίνας με τον Αραβικό Κόσμο στο Ριάντ τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ προέβλεψε ότι τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να διαθέσουν μεταξύ ενός και δυο τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην Κίνα έως το 2030.
Σπάνε το αμερικάνικο εμπάργκο
Οι αυξανόμενοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Κίνας και της Μέσης Ανατολής δείχνουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες. Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να διευρύνει τον κατάλογο των συμμάχων της. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, να μετατρέψει την οικονομική της επιρροή σε πολιτικό κεφάλαιο -και το αντίστροφο.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι τα μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία επενδύουν, αυτή τη στιγμή, μόνο το 1% έως 2% των περιουσιακών τους στοιχείων στην Κίνα. Πιστεύει ότι αυτό (το ποσό) θα αυξηθεί κατά 10 φορές.
«Η εμπορική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχει υποχωρήσει», δήλωσε ο Ιθαν Τσαν, πρόεδρος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων ARTE Capital Group με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Ενα κρατικό επενδυτικό ταμείο με το οποίο συνεργάζεται ο Τσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενδύει σήμερα περίπου το 7% του συνολικού χαρτοφυλακίου του σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, το ένα πέμπτο των κεφαλαίων που επενδύει στις ΗΠΑ.
Τα κεφάλαια της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη αποδειχθεί μια χρήσιμη εναλλακτική λύση για τις κινεζικές εταιρείες που είναι αποκομμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Η SenseTime, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, υπέγραψε συμφωνίες στη Σαουδική Αραβία. Η εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2018, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής κοινής επιχείρησης με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων.
Η Mubadala, το κρατικό ταμείο πλούτου του Αμπου Ντάμπι, είναι επενδυτής στην κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης 4Paradigm τουλάχιστον από το 2021, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, τοποθέτησαν την 4Paradigm στον κατάλογο περιορισμών του Υπουργείου Εμπορίου.
Παράλληλα όμως, οι δεσμοί μεταξύ της Κίνας και της Μέσης Ανατολής δημιουργούν ευκαιρίες και προς την άλλη κατεύθυνση, με αρχιτέκτονες, κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες τεχνολογίας να υπογράφουν ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής που ονειρεύονται βιώσιμες έξυπνες πόλεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei Technologies. Η εταιρεία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας πριν από σχεδόν πέντε χρόνια. Ωστόσο, σήμερα η Huawei αναπτύσσει σταθερά τις δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την κατασκευή του πρώτου δικτύου 5G στην περιοχή του Κόλπου. Τέλος, έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας.
Οι σχέσεις της Κίνας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι επίσης καλό νέο για το Χονγκ Κονγκ. Ο διοικητής του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι ηγήθηκε αντιπροσωπείας στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο, επιδιώκοντας ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco να πουλήσει μετοχές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Πηγή: Wall Street Journal