Αρχική » Ας ετοιμαστούμε, ο τύπος είναι ψυχρός και αποφασισμένος

Ας ετοιμαστούμε, ο τύπος είναι ψυχρός και αποφασισμένος

από Αναδημοσιεύσεις

Του Δημήτρη Καμπουράκη από το liberal.gr

Ομολογώ ότι δεν είχα δώσει τη δέουσα προσοχή στη συνταγματική πρόβλεψη που υπάρχει στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να αναβάλλει τις εκλογές μέχρι και δυο χρόνια αν η χώρα βρεθεί σε έκρυθμη ή εμπόλεμη κατάσταση. Το ‘χα ξανακούσει παλιότερα, αλλά επειδή για μια δυτική δημοκρατική χώρα αυτά είναι ανήκουστα, τα απωθούμε από τη σκέψη και την ανάλυσή μας, ως απραγματοποίητα και για άλλες περιοχές του πλανήτη. Αμ δε.

Μου το θύμισε κάποιος καθηγητής διεθνούς δικαίου, ο οποίος με τη σειρά του το ‘χε διαβάσει στον τουρκικό αντιπολιτευόμενο Τύπο. Τι έγραφαν οι Τούρκοι συνάδελφοι, που όση αντιπολίτευση κι αν κάνουν τα στρογγυλεύουν, καθότι παίζεται το κεφάλι τους; Ότι μέσα στα πολύ πιθανά σενάρια του ερχόμενου χειμώνα και άνοιξης, είναι να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν την Ελλάδα ως πρόσχημα για να ακυρώσει τις εκλογές που έχει το 2023 και να τις πάει για το 2025.

Ως γνωστόν, οι δημοσκοπήσεις σήμερα στην Τουρκία τον φέρνουν δεύτερο και καταϊδρωμένο, με όλους τους πιθανούς πολιτικούς και κομματικούς συνδυασμούς. Υπό τις παρούσες συνθήκες, χάνει. Κι επειδή χάνει, ψάχνει τρόπο να μην κάνει εκλογές. Υποθέτω ότι δεν θα είχε πρόβλημα να τις καταργήσει τελείως, αλλά τέλος πάντων και μια αναβολή δύο χρόνων μια χαρά θα του έρθει. Ως το 2025, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Αφήστε που αν ο Ερντογάν χάσει τώρα εκλογές και φύγει από την εξουσία, πολλοί αμφιβάλουν αν θα ζει ως το 2025. Δεν παίζει την καρέκλα του, το κεφάλι του παίζει με την κάλπη.

Αν και δεν είμαι τουρκολόγος ή Ερντογανολόγος, το σενάριο αυτό έλυσε διάφορους γρίφους και απορίες μέσα στο κεφάλι μου. Πρώτα απ’ όλα, τι διάολο τον έπιασε ξαφνικά και προχώρησε σε τόσο ραγδαία κλιμάκωση, σε σημείο να ξεπεράσει το όριο που επιτρέπει την έντεχνη υποχώρηση. Η απάντηση μοιάζει αυτονόητη. Το έκανε διότι το μεθοδεύει ψυχρά. Δεν σκοπεύει να υποχωρήσει, θα το πάει σε σύγκρουση.

Επίσης, έδωσε απάντηση σε διάφορους εδώ στην Ελλάδα, που λένε ότι ακριβώς επειδή έχει εκλογές δεν πρόκειται να κάνει κάτι παρακινδυνευμένο. Λένε ότι επειδή εμείς έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, κινδυνεύει να πάθει καμιά στρατιωτική ζημιά κι αυτό θα τον χαντακώσει στις κάλπες. Αμ δε. Ο τύπος δεν θα πάει σε θερμό επεισόδιο ή σύγκρουση για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά για να τις αναβάλλει επ’ αόριστον. Αλλά κάτι τέτοιο δεν παραπέμπει σε κανένα επεισοδιάκι εικοσιτετραώρου, αλλά σε χρόνια κατάσταση που θα του επιτρέψει να επικαλεστεί πειστικά τη συνταγματική διάταξη. Κακά μαντάτα αυτά.

Και κάτι τελευταίο, αλλά διόλου απίθανο. Στην τουρκική κοινή γνώμη δεν θα πει ότι κάνει πόλεμο με τη μικρή Ελλάδα, αλλά με την Αμερική και την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πιστεύετε ότι θα έχει πρόβλημα να πάρει αναβολή εκλογών για μια τέτοια «ιερή» σύγκρουση; Κανένα σας ενημερώνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ