Αρχική » ΝτεΣάντς εναντίον Τραμπ – Η μάχη έχει ήδη αρχίσει

ΝτεΣάντς εναντίον Τραμπ – Η μάχη έχει ήδη αρχίσει

από Απόστολος Πιστόλας

του Απόστολου Πιστόλα από την ιστοσελίδα dailypost.gr

Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ήταν αυτός που έσωσε την εικόνα των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου μήνα.

Η πολιτεία του ήταν η μόνη την οποία το κόκκινο κύμα πραγματικά κάλυψε. Ένα ξεκάθαρα προσωπικό κύμα για τον ΝτεΣάντις. Και ήταν αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις αποτυχίες πολλών εκ των υποψηφίων-εκλεκτών του Ντόναλντ Τραμπ που έκανε πολλούς στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να αρχίσουν να σκέφτονται πως μια υποψηφιότητα ΝτεΣάντις για το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου ίσως είναι αυτό που χρειάζονται ώστε το κόμμα να καταφέρει να ξεφύγει από την κυριαρχία του Τραμπ. Όπως έχω αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο για τον ΝτεΣάντις αυτή η σκέψη είναι σωστή, καθώς ο ΝτεΣάντις είναι η μετατόπιση που έπρεπε να είχε κάνει ο Τραμπ μετά την εκλογή του. Έχει δείξει πως ξέρει να ελίσσεται και να συμβιβάζεται, ξέρει και να ηγείται και να συγκρούεται όταν το θεωρεί αναγκαίο (πχ περίπτωση Covid). Επίσης, είναι αυτός που μπορεί να διεκδικήσει ψηφοφόρους από τους αναποφάσιστους καθώς έχουν θετικότερη εικόνα για εκείνον.

Η άποψη πως ο ΝτεΣάντις είναι το μέλλον των Ρεπουμπλικάνων αρχίζει σιγά σιγά να διαχέεται σε όλο και περισσότερους ψηφοφόρους. Τον Οκτώβριο, πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Τραμπ θεωρούταν το φαβορ;i για το χρίσμα, καθώς λάμβανε το 45% των προτιμήσεων των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων με τον ΝτεΣάντις να βρίσκεται στο 36%. Αυτό τώρα έχει αντιστραφεί με το 47% να προτιμά τον κυβερνήτη της Φλόριντα και το 42% τον πρώην Πρόεδρο. Η διαφορά μεγαλώνει (51%-40%) όταν λαμβάνονται υπόψιν μόνο όσοι ψήφισαν το 2016 στα primaries των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης, ο ΝτεΣάντις προηγείται του Τράμπ σε όσους δεν θεωρούν τους εαυτούς τους σκληρούς Ρεπουμπλικάνους με 44% έναντι 32%. Ακόμη, ο πρώην Πρόεδρος φαίνεται πως χάνει μονάδες σε επίπεδο θετικής εικόνας καθώς λιγότεροι ψηφοφόροι τον βλέπουν θετικά αλλά κυρίως λιγότεροι τον βλέπουν πολύ θετικά (18% από 25%). Το βασικό πρόβλημα του πρώην Προέδρου είναι πως έχει σπάσει η εικόνα του σούπερ ήρωα, η οποία είναι απαραίτητη για κάθε ηγέτη που παίζει το εκλογικό παιχνίδι με λαϊκισμό. Πλέον το 45% θεωρεί πως θα είναι πιο δυνατός από ότι το 2020 έναντι 57% που θεωρούσε το ίδιο τον Οκτώβριο και 32% πως θα είναι ασθενέστερος υποψήφιος έναντι μόλις 19% τον Οκτώβριο. Έτσι το 48% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θεωρεί πως ο ΝτεΣάντις θα είναι ισχυρότερος υποψήφιος και το 39% ο πρώην Πρόεδρος Τράμπ.

Από την άλλη όμως η σκληρή βάση του κόμματος είναι υπέρ Τραμπ με μεγάλη διαφορά 53%-39%. Και αυτοί είναι που είναι πιο πιθανό να βρεθούν στην κάλπη σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους υπόλοιπους. Επίσης, είναι δεδομένο πως δεν θα είναι οι μοναδικοί υποψήφιοι. Και η πληθώρα υποψηφίων βοηθά τον Τραμπ που έχει τη σκληρή βάση μαζί του. Οι «μικροί» υποψήφιοι δηλαδή θα κόβουν περισσότερο από τον ΝτεΣάντις και δεν αποκλείεται να δούμε συνεννοήσεις σε αυτόν τον τομέα. Μπορεί ο δρόμος να έχει ανοίξει για τον ΝτεΣάντις αλλά υπάρχουν εμπόδια τα οποία θα πρέπει να προσπεράσει. Δε θα είναι εύκολη και ευθεία η διαδρομή. Τελικό εμπόδιο θα είναι η συμπεριφορά του Τραμπ σε περίπτωση που χάσει το χρίσμα. Από αυτήν θα εξαρτηθούν πολλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ