Αρχική » Ιταλός υπ. Άμυνας – Η Βάγκνερ εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

Ιταλός υπ. Άμυνας – Η Βάγκνερ εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

από Άρδην - Ρήξη

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προέβη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουΐντο Ροσέτο, και που προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές/μεσογειακές χώρες που ανήκουν στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μεταναστευτικών ροών: Η Βάγκνερ, μέσα από την παρουσία της σε αφρικανικές χώρες όπως το Μαλί ή η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υποδαυλίζει την όξυνση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, για να εκδικηθεί τις χώρες που παίρνουν ξεκάθαρη στάση υπέρ της Ουκρανίας:

«Η εκθετική αύξηση του μεταναστευτικού φαινομένου από τις αφρικανικές ακτές αποτελεί επίσης, σε σημαντικό βαθμό, μέρος μιας σαφούς στρατηγικής υβριδικού πολέμου που εφαρμόζει η ομάδα Βάγκνερ (…) χρησιμοποιώντας το σημαντικό της βάρος σε αρκετές αφρικανικές χώρες

[ ]

Ακριβώς όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Δύση έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μέρος της παγκόσμιας αντιπαράθεσης που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει τώρα να καταλάβουν ότι το μέτωπο στη νότια Ευρώπη γίνεται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνο.

[ ]

Η ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση (…) γίνεται ένα μέσο για να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, πρώτα και κύρια η Ιταλία, και οι γεωστρατηγικές τους επιλογές».

Στην Ιταλία έχουν αποβιβαστεί περισσότεροι από 20.000 μετανάστες από τις αρχές του έτους. Πέρυσι και πρόπερσι, κατά την ίδια περίοδο, μόλις που προσέγγιζαν τις 6.000.

Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες καταφθάνουν από τα παράλια της Βορείου Αφρικής σε υπερπλήρεις βάρκες με κίνδυνο της ζωής τους.

Η Ομάδα Βάγκνερ, με επικεφαλής τον διαβόητο Γεβγκένι Πριγκόζιν, βαρύνεται με ειδεχθή εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Δραστηριοποιείται, όμως, και σε πολλές αφρικανικές χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του υπ. Άμυνας, κινήθηκαν και άλλες, όπως του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του στο περιθώριο ενός ταξιδιού του στο Ισραήλ «επειδή πολλοί μετανάστες προέρχονται από περιοχές που ελέγχονται από την ομάδα Βάγκνερ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία και οι δορυφόροι της χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ. Πρόσφατη είναι η κρίση που προκάλεσε ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ το 2021.

Με στοιχεία από τους Times των Βρυξελλων

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Νοστος 15 Μαρτίου 2023 - 15:03

Από την επιρροή που ασκούσαν παλιά στη Δύση μέσω μιας συμπαγούς και καλά διατυπωμένης κομμουνιστής θεωρίας (που έφερε και κάποια θετικά σε σχέση με τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιοματα) με πολλους αγνους ιδεολογους οπαδους, έχουν ξεπέσει τωρα σε μια malefic activity (κακοήθη δραστηριότητα) πολύ φθηνή και της κακιάς ώρας όπου μόνο άτομα με νοητική υστέρηση η’ ανισοροπια μπορούν να ακολουθήσουν του στηλ αντί εμβολιαστες , cyber attacks, κλπ.
Παρεμπιπτόντως (ίσως συμβαίνει και σε αλλους) εδώ και κάνα 8μηνο δέχομαι επιμονες αναπάντητες τηλ. κλησεις από χώρες “Βάγκνερ επιρροής” οπως: Κεντρική Αφρική, Κονγκο, Συρία, Σερβία, Καζακστάν, Λιβύη , Γεωργία αλλά και Κόσοβο και Αλβανία. Ιδιαίτερα μετά από κάθε επανεκκίνηση. Δεν χρεώνουν ούτε απαντάνε όταν τους περνώ πίσω. Έχω ενημερώσει και την cosmote twice αλλά τσάμπα.
Μάλλον επειδή κάπου θα σχολίασα κάτι που δεν τους άρεσε. Ποιος ξέρει.
Κάτι προσπαθούν να κάνουν παντως και με τα τηλέφωνα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ