Αρχική » Ακροβασίες

Ακροβασίες

από Γιώργος Γκόντζος

του Γιώργου Γκόντζου

Αν  θέλουμε, και  πρέπει να «θελήσουμε», να  μπούμε  στα  βαθιά, όσον αφορά  επίκαιρα   εθνικά  θέματα και  τη συνολική  στάση  των αριστερών δυνάμεων σ’ αυτά,  η  αναδρομή  στις αρχές  του  προηγούμενου  αιώνα και  η, χωρίς  φόβο, εξέταση της «στάσης» της  σε καταλυτικές  στιγμές  της  σύγχρονης Ιστορίας  της Ελλάδας, είναι απαραίτητη  προϋπόθεση…

Οι ακόλουθες απόψεις  σε μια χώρα που οι πολιτικοί  της, αλλά και  οι ΠΟΛΙΤΕΣ, ενδιαφέρονται  για  την προστασία  της, θα έπρεπε  να ενεργοποιήσουν την κοινή γνώμη, τα κόμματα  και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Απόσπασμα από συνέντευξη του Ιλχάν Σαμπρή Αχμέτ (βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ) στις 12 Αυγούστου 2022 στην εκπομπή μου, «ό,τι πεις εσύ», στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
«Εγώ προσωπικά, και μπορώ να πω μόνο εγώ, έχω δώσει μεγάλο αγώνα σ’ αυτό το θέμα. Είχα καταγγείλει πριν τρεις μήνες, ειδικά τον Τούρκο πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου, ο οποίος παρενέβη ανοικτά σε εσωτερικά θέματα της μειονότητας.. Για τους πολιτικούς της αρεσκείας του που προωθεί, ποιον βουλευτή θέλει να εκλέξει στην ελληνική Βουλή, ποιον δήμαρχο κ.λπ. Και ότι αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν ευθεία παραβίαση και μάλιστα επ’ αυτού έγινε και ερώτηση από το ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή και στον υπουργό Εσωτερικών, για τις δράσεις, τις σκέψεις και συμπεριφορές του Τούρκου προξένου. Έγινε ειδική ερώτηση. Και μάλιστα είχα δεχτεί και απειλές από το τουρκικό παρακρατικό σύστημα στην Τουρκία, για αποκεφαλισμό μου κ.λπ., λόγω της στάσης μου αυτής, επειδή είχα το θάρρος να καταγγείλω αυτές τις προσπάθειες».

Μια ομογενής από  την Ουκρανία, η Γιούλη Σερμπάκ, που διαμένει στα Γιάννενα, έθεσε μερικά θέματα, και ανέδειξε «εικόνες»  που η ανθρωπότητα  δεν επιτρέπεται να ξεχάσει…
Αρχικά για τη σημερινή κατάσταση στη Μαριούπολη σημείωσε τα ακόλουθα: «Με τη Μαριούπολη τώρα πια ουκρανική τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπάρχει. Οι πληροφορίες από εκεί είναι πολύ ελεγχόμενες από τους Ρώσους. Διώκεται κάθε άποψη υπέρ της Ουκρανίας, ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις δίωξης, αν κάποιο παιδί φορέσει ένα σήμα της Ουκρανίας. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης, έφτιαξαν κάποια σπίτια και έδειξαν τις εικόνες στη ρωσική τηλεόραση. Οι ψευτοαρχές της Μαριούπολης κάθονται στις βαλίτσες τους, γιατί δεν ξέρουν αύριο τι τους περιμένει, μπορεί να γίνει ό.τι έγινε στην Χερσώνα και στο Χάρκοβο και να φύγουν τρέχοντας».
Η Γ. Σερμπάκ απάντησε στην επιχειρηματολογία ότι η εισβολή έγινε για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, και επειδή «Ρωσία ήταν περικυκλωμένη από την Δύση», και είπε: «Αυτός ο πόλεμος βασίζεται στην προσπάθεια θωράκισης με αυτοκρατορικές, αυταρχικές αρχές ενός ανθρώπου, του Πούτιν και των γύρω του. Ο άνθρωπος είναι πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία, δεν σκοπεύει να την παραδώσει κάπου, όλη η αντιπολίτευση είναι στην φυλακή, έβαλε ακόμη και αυτή την ελάχιστη που υπήρχε, ακούμε ότι όλες τις αποφάσεις τις λαμβάνει μόνος του και δεν συμβουλεύεται κανέναν και για να κρατηθεί στην εξουσία νόμιζε ότι θα καταλάβει την Ουκρανία, όπως το πέτυχε το 2014. Νόμιζε ότι θα αυξήσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του, πράγμα που δεν το βλέπει τώρα πια…Εμείς στην Ουκρανία είμαστε ευαισθητοποιημένοι με τους όρους «ναζί», «φασισμός», είναι αρνητικοί για μας, γιατί υποφέραμε πολλά, χάσαμε πάρα πολύ κόσμο. Αυτό είναι ένα κουμπί, η «αποναζιστικοποίηση» που πετά ο Πούτιν για να πείσει τον λαό του ότι η εισβολή είναι δίκαιη, είναι εντελώς άδικο.. Εγώ είμαι ρωσόφωνη, όχι ρωσόφιλη. Όλη η Μαριούπολη είναι ρωσόφωνη και οι φίλοι μου προσπαθούν, από αντίδραση, να μη μιλούν ρωσικά και να μιλούν ουκρανικά».
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης, αφού σημείωσε ότι η κουμπάρα της και η βαφτιστικά της σκοτώθηκαν από θραύσματα βόμβας όταν μαγείρευαν στην παιδική χαρά, η Γ. Σερμπάκ τόνισε:
» Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει εξαίρεση και ο κύριος Πούτιν θα υποστεί τις συνέπειες όπως κάθε τύραννος που υπήρξε σ’ αυτήν τη γη.
» Στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι το ρωσικό χέρι δημιούργησε πάρα πολλά ρωσικά κινήματα και διαθέσεις.
» Ευχαριστώ τον Μωυσή Ελισάφ για τη στάση του απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες, προσέφερε στέγη και φαγητό και γενικά το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό.
» Εύχομαι ειρήνη, να μην πάθει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτά που περνά τώρα η Ουκρανία, γιατί και εμείς εδώ έχουμε γείτονα που ανά διαστήματα δημιουργεί εντάσεις. Να καταλάβουν οι Έλληνες ότι, όταν φεύγει ο κόσμος από το σπίτι του, υπάρχει σοβαρός λόγος ..
» Να σκεφτούν, όσοι στηρίζουν Πούτιν, να ακούσουν και άλλες πηγές, όχι αυτές που ελέγχονται από το Κρεμλίνο και ρωσόφωνες, και ίσως τότε μπορεί να αλλάξει η εικόνα στο μυαλό κάποιων ανθρώπων που τον στηρίζουν».

Κατά  την γνώμη  μου, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ το επόμενο διάστημα είναι απαραίτητο να ασχοληθεί με τις αιτίες, ιδεολογικές, κοινωνικές, ιστορικές, ατόμων που συμπορεύτηκαν μαζί με το ΑΡΔΗΝ σε απόψεις και κινήσεις στα εθνικά θέματα, αλλά σήμερα παρουσιάζουν θέσεις που, για παράδειγμα, σε ιατρικά θέματα-εμβολιασμός κατά  του COVID- είναι αντιεπιστημονικές, ή αδυνατούν να κατανοήσουν αλλαγές στη σύγχρονη κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ