Αρχική » Σενάρια συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, μετά τις αυτοδοικητικές εκλογές

Σενάρια συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, μετά τις αυτοδοικητικές εκλογές

από Γιάννης Ξένος

του Γιάννη Ξένου

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών έγιναν στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς που ενεργοποίησε την απειλή της περιφερειακής ανάφλεξης. Μια προεκλογική περίοδος με ελάχιστο ενδιαφέρον, μιας και η διπλή εθνική εκλογική μάχη του καλοκαιριού, η διπλή μάχη για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι φωτιές και οι πλημμύρες του καλοκαιριού, από τη μια κούρασαν το εκλογικό σώμα και από την άλλη έστρεψαν το ενδιαφέρον σε άλλα θέματα.

    Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο τα κεντρικά ζητήματα ήταν αν η ΝΔ θα πλήρωνε στην κάλπη την κακή διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο αρχηγό θα έβλεπε κάποια πρώτα σημάδια ανάταξης και το ΠΑΣΟΚ αν έχει αποκτήσει δυναμική να καταστεί ο δεύτερος πολιτικός πόλος.

 Η ΝΔ κέρδισε 6,5 περιφέρειες (η Κρήτη είναι εξ ημισείας με το ΠΑΣΟΚ) στον πρώτο γύρο, άλλες δύο (Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) δεν κατόρθωσε να τις κερδίσει στο νήμα (42,61% και 42,3% αντίστοιχα). Στις υπόλοιπες τρεις δίνει μάχες με τους «αντάρτες» της. Στο βόρειο Αιγαίο ο στρατηγός Αλ. Στεφάνης προσέγγισε το 40% έναντι του νυν περιφερειάρχη και αντάρτη της ΝΔ Κων/νου Μουτζούρη (33,81%), στη Δυτική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης έχασε σημαντικό έδαφος έναντι του Γ. Αμανατίδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ που δεν επανεξελέγη τον προηγούμενο Μάιο, που προηγείται έναντι βραχείας κεφαλής. Στη Θεσσαλία ο Κων/νος Αγοραστός μπορεί να προηγείται με 7 μονάδες έναντι του Δ. Κουρέτα, αλλά υπέστη ισχυρό πολιτικό πλήγμα. Στις περιφερειακές του 2019 είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με σχεδόν 56% και τώρα προσγειώθηκε στο 41%, χάνοντας σχεδόν 80 χιλ. ψήφους. Οι ψηφοφόροι που στήριξαν τον συνδυασμό του ΚΚΕ (12,79%) και τις γαλάζιας «αντάρτισσας» Ελ. Τζανακούλη (9,49%) θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Τέλος, στα Επτάνησα, ο γαλάζιος «αντάρτης» Ι. Τρεπεκλής έχει προβάδισμα έναντι νυν περιφερειάρχισσας, Ρ. Κράτσα (32,54% έναντι 27,41%). Σε επίπεδο περιφερειών η ΝΔ διατηρεί τα πρωτεία της, αλλά δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι στην Θεσσαλία σημαντικό μέρος των πολιτών αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον εκλεκτό της.

Σε επίπεδο δήμων η ΝΔ περιορίστηκε να δηλώνει ότι την ενδιέφεραν τρεις μόνο δήμοι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς. Ο Μώραλης στον Πειραιά ήταν αχτύπητος αγωνιζόμενος χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο (έφτασε σχεδόν το 70%), αλλά με πολύ χαμηλή συμμετοχή, 35,4%. Στην Αθήνα, όμως ο Κώστας Μπακογιάννης παίζοντας και ο ίδιος χωρίς αντίπαλο, στραπατσαρίστηκε. Έχασε από τις δημοτικές εκλογές του 2019 το 1/3 των ψήφων του, –από τις 88 χιλ. έπεσε στις 57 χιλ,– παρότι σε αυτές τις εκλογές τον στήριξε ο Γ. Βουλγαράκης και έμμεσα ο Β. Καπερνάρος, καθώς ήταν υποψήφιος στον συνδυασμό Μπακογιάννη ο γιος του.  Η επιλογή του Κώστα Ζαχαριάδη την τελευταία στιγμή ήταν για να βγει η υποχρέωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο άγνωστος Χάρης Δούκας, χωρίς να εντυπωσιάσει, πέρασε στον δεύτερο γύρο. Ο Μπακογιάννης θα επανεκλεγεί, αλλά πλήρωσε την τριετή ταλαιπωρία των Αθηναίων με τον Μεγάλο Περίπατο καθώς και το ότι έχει εγκαταλείψει τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές· το τουριστικοποιημένο Κέντρο φέρνει λεφτά αλλά σε αυτό ζουν ελάχιστοι δημότες. Το πιο ανησυχητικό για το δήμο Αθηναίων είναι η σταθερά πολύ χαμηλή συμμετοχή, στο 32,32%. Στη Θεσσαλονίκη ο Κων/νος Ζέρβας έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Στ. Αγγελούδη και ο δεύτερος γύρος είναι ανοιχτός. Για την οικογένεια Μητσοτάκη, το μέτριο προς κακό αποτέλεσμα του Κ. Μπακογιάννη ψαλιδίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες του ανιψιού. Στον αντίποδα η ΝΔ έχει μια γενιά 40άρηδων δημάρχων, όπως του Γ. Παπανικολάου στο Γλυφάδα (83,75% ή του Ι. Φωστηρόπουλου (58,5%) στο Π. Φάληρο κ.α. που δείχνει ότι διαθέτει πάγκο και για την κεντρική πολιτική σκηνή.        

Στον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του Στ. Κασσελάκη, χειροτέρεψε την εικόνα του. Στον δεύτερο γύρο παλεύει  μόνο για την εκλογή Δ. Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας (στηρίζεται από κοινού από το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος όμως δεν θέλει και πολλά-πολλά με τον Κασσελάκη, μιας και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κασσελάκη στον Βόλο απέφυγε να τον συναντήσει. Στον δήμο Αθηναίων ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις μισές ψήφους του από το 2019 και στην περιφέρεια Αττικής το 40%. Αν υπήρχε κάποιος αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της εκλογικής δύναμης των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές θα είχε χάσει και την δεύτερη θέση. Από την Κυριακή το βράδυ το κόμμα έχει εισέλθει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, αφού οι «φρουροί» του Στέφανου ισχυρίζονται ότι οι επιλογές του κόμματος στις αυτοδιοικητικές έγιναν από το βαθύ κόμμα που στήριζε Αχτσιόγλου, από την άλλη η αντιπολίτευση του προσάπτει ότι δεν έφερε η εκλογή του μια ανάταση στους εναπομείναντες φίλους του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει που ο Χ. Δούκας πέρασε στον δεύτερο γύρο, αλλά με το αναιμικό 14,2%, αλλά και για την εκλογή Αρναουτάκη στην Κρήτη και το πέρασμα Κουρέτα στον δεύτερο γύρο. Βεβαίως αυτές οι μικρές νίκες για ένα κόμμα που έχει διαχρονικά βαθιές ρίζες στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι το ελάχιστο. Δυσκολεύεται να πάρει κεφάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά και την εκλογή Κασσελάκη είναι γονατισμένος. Γι’ αυτό αρχίζουν διάφορα παπαγαλάκια να λένε ότι η μόνη λύση είναι η συγχώνευση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και την αρχηγία να αναλάβει τρίτο πρόσωπο (ο Τσίπρας;). Προοπτική που είναι θελκτική σε επιχειρηματικούς κύκλους που έβαλαν πλάτη να αναδειχθούν στην ηγεσία των κομμάτων τους οι Ανδρουλάκης – Κασσελάκης.

Τέλος, να σταθούμε στο ΚΚΕ, οι εκπρόσωποί του οποίου την Κυριακή το βράδυ, , πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα στους δήμους Αθηναίων, Πατρέων και στην περιφέρεια Αττικής. Είναι φανερό ότι εκμεταλλεύεται την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η φρασεολογία του και οι πρακτικές του δεν μπορούν να το καταστήσουν σταθερό προορισμό. Για παράδειγμα την Κυριακή το βράδυ δύο εκπρόσωποί του σε πανελλαδικά κανάλια υποστήριζαν μέσες άκρες το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς. Τέτοιες θέσεις και φρασεολογία μόνο περιορισμένα, παλαιοσταλινικά κομμάτια, της Αριστεράς θέλγουν καθώς και ένα κομμάτι της ακροδεξιάς. Και μιας και είπαμε ακροδεξιά, οι εκλογές στην Αθήνα έπληξαν το ηγετικό προφίλ και του Κασιδιάρη, από το 2019 έχασε σχεδόν τις μισές ψήφους του, από τις σχεδόν 22 χιλ. υποχώρησε στις 11,5 χιλ. Συγκαταλέγεται και αυτός στους χαμένους των εκλογών.      

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Ακολουθήστε το Άρδην στο twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ