Αρχική » Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, στον ΣΥΡΙΖΑ

Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, στον ΣΥΡΙΖΑ

από Αναδημοσιεύσεις

του Γιάννη Σιδέρη από το liberal.gr

Συνεχίζουμε και σήμερα στο δρόμο που χάραξε ο Παύλος Πολάκης, να περιγράφουμε την πολιτική κατάσταση εντός ΣΥΡΙΖΑ με στίχους λαϊκών τραγουδιών. Πρωτοπόρος ο Παύλος, που προκειμένου να κατατροπώσει τον Γιώργο Σταθάκη για το καταγγελτικό του κείμενο, επιστράτευσε το τραγούδι Κυρά-Γιώργαινα: «Ο Γιώργος είναι πονηρός κι αυτά που λέει μην τα τρως – Κυρά-Γιώργαινα στο λέω επισήμως ο Γιωργάκης σου ειν’ ένας θεατρίνος».

Με το ίδιο μουσικό mood ανατρέχουμε στο λαϊκό πεντάγραμμο για να περιγράψουμε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Την πικρή διαπίστωση αποδίδει επακριβώς το τραγούδι «Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο – είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια».

Άρχισε ωραία ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο και το ακροατήριό του, που το γέμισε εμβατηριακές ψευδαισθήσεις προκειμένου να καταλάβει την εξουσία (αλλά τελικά κατέλαβε μόνο την κυβέρνηση προς πίκραν της πρωθυπουργικής συντρόφου).

Το ίδιο ωραία και δοξαστικά άρχισε και ο Stefanos, που έχτισε παλάτια με τη φαντασία του στην άμμο του Μαϊάμι. Χαρίεις, λαμπερός, μάλλον πετυχημένος, αντισυμβατικός αλλά όχι αντισυστημικός, δεν κατανόησε σε τι κόμμα ανέλαβε την αρχηγία.

Από ό,τι αναφέρουν ακριτομυθίες από το περιβάλλον του, είναι really ξαφνιασμένος και ενοχλημένος για την τόση αντίδραση που συναντά. Νόμιζε ότι αφού ψηφίστηκε θα τον αποδεχτούν όλοι με χαρούλες και «ουάου» όπως του έλεγαν οι παραστάσεις του από τους δημοκρατικούς των ΗΠΑ, όταν εδώ οι κομματικές παραδόσεις είναι ισχυρές – όπως και οι παραδόσεις διασπάσεων της Αριστεράς.

Και όπως ευκρινώς τον περιέγραψε ο Σταθάκης, είναι μια «απολίτικη ρευστή φιγούρα. Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα ”μεγάλα θέματα”, την γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Χθες είχαμε νέο κείμενο (κείμενο -φωτιά κατά το δημοσιογραφικό κλισέ), το οποίο επιγράφεται «Διέξοδος Αριστερά» και υπογράφεται από 1.300 μέλη και στελέχη. Μεταξύ τους οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Ανδρέας Ξανθός.

Στο κείμενο αποδομείται ο Κασσελάκης «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη» και φωτογραφίζεται ο Πολάκης «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”.

Αν συναθροιστεί και η έγγραφη παρέμβαση Δραγασάκη που ζήτησε να κηρυχθεί το κόμμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (άγνωστη έννοια για κομματική ορολογία), ο χαρτοπόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί. Και όσο συνεχίζεται τόσο απαξιώνει όλους.

Παραλλάσσοντας την γνωστή φράση που αποδίδεται σε διάφορους πατέρες «καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά μια φρίκη δίχως τέλος, η «Ομπρέλα» εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, ενδεχομένως και το Σάββατο. Είναι κάτι που επιθυμεί ενθέρμως και η πλευρά Κασσελάκη, γιατί όσο σέρνεται η κατάσταση τόσο κακοφορμίζει και για την ίδια.

Ωστόσο, απόφαση δεν είχε παρθεί καθώς υπάρχουν στο εσωτερικό της «Ομπρέλας» διαφορετικές γνώμες. Όχι για το αν θα αποχωρήσουν (αυτό είναι δεδομένο) αλλά για το χρόνο και τον τρόπο. Η ομάδα συνεδρίασε και χθες το βράδυ.

Και όχι μόνο αυτή, αλλά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον πυρετό των συνεδριάσεων. Χθες συνεδρίαζε και η «ομάδα Νίκου Παππά», αν και φαινόταν ότι είχε οικειοθελώς τελευτήσει τον βίον της, καθώς και τα στελέχη που βρίσκονται πέριξ της Έφης Αχτσιόγλου. Αντικείμενο όλων η στάση τους στην Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου.

Η Ομπρέλα προσανατολίζεται να κατέβει στις ευρωεκλογές, αλλά δεν σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί κόμμα άμεσα. Και ούτε είναι σίγουρο ότι θα φύγουν όλοι ομαδόν ακολουθώντας τα στελέχη κορυφής. Γι’ αυτό θα δημιουργήσουν έναν πολιτικό χώρο, στον οποίο ευελπιστούν ότι, συν τω χρόνω, θα εισέρχονται μέλη και στελέχη που θα εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματισμό τους δημιουργεί ωστόσο το ενδεχόμενο ο Πέτρος Κόκκαλης να σχηματίσει αμιγώς οικολογικό κόμμα προκειμένου να κατέβει στις ευρωεκλογές, γεγονός που θα αποδυναμώσει τον δικό τους σχηματισμό, ενώ μάλλον θα αφήσει αλώβητο τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη.

Το Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γκαστρωμένο – για να παραλλάξουμε τη θυμόσοφη φράση του Φλωράκη για τις κάλπες. Θα αποτελέσει την τυπική έναρξη του σχίσματος. Θα είναι βεβαίως η χαρά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, γιατί θα έχουν λαμβάνειν από τον απλό κόσμο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά και της ΝΔ η οποία απλώς θα διασφαλίσει την επικυριαρχία της στην πολιτική σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ