Αρχική » Υπό την κάλυψη drones και ελικοπτέρων, η Ουκρανία προελαύνει και επεκτείνει το προγεφύρωμά της στον Δνείπερο

Υπό την κάλυψη drones και ελικοπτέρων, η Ουκρανία προελαύνει και επεκτείνει το προγεφύρωμά της στον Δνείπερο

από Άρδην - Ρήξη

Του David Axe από το capital.gr

Ενώ πολλοί αναλυτές και πολιτικοί στη Δύση χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία “αδιέξοδο” και απαιτούν από τους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν με τους ίδιους Ρώσους που έχουν απαγάγει παιδιά της Ουκρανίας, έχουν βομβαρδίσει ουκρανικές πόλεις και έχουν δολοφονήσει Ουκρανούς πολίτες, το ουκρανικό σώμα πεζοναυτών έχει περάσει στην επίθεση.

Πριν από τρεις εβδομάδες, οι πεζοναύτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο στην περιφέρεια Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας και εξασφάλισαν ένα προγεφύρωμα στον οικισμό Κρίνκι στην αριστερή όχθη, που ελέγχεται από τους Ρώσους.

Από το Κρίνκι, οι πεζοναύτες προχώρησαν προς τα νότια, επεκτείνοντας την – επί πέντε μήνες – αντεπίθεση του Κιέβου.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια, δεν το ξέρει κανείς. Όμως, το τι συνέβη πριν για να καταστεί εφικτή η προέλαση στο Κρίνκι γίνεται ολοένα και πιο σαφές. Ο ουκρανικός στρατός απομόνωσε ηλεκτρονικά και υλικοτεχνικά τις ρωσικές δυνάμεις στη Χερσώνα, επανατοποθέτησε τις δικές του καλύτερες δυνάμεις για μια επίθεση από το ποτάμι και στη συνέχεια επιτέθηκε σε διάφορα μέτωπα υπό την κάλυψη κάποιων τολμηρών πληρωμάτων ελικοπτέρων.

Η επιχείρηση Κρίνκι ξεκίνησε στην πραγματικότητα το καλοκαίρι, μήνες πριν οι πρώτοι Ουκρανοί πεζοναύτες περάσουν τον ποταμό Δνείπερο με μικρές βάρκες. Ήδη από τον Ιούνιο, υπήρχαν αναφορές ότι οι Ουκρανοί τοποθετούσαν ισχυρούς παρεμβολείς ασυρμάτου στην αριστερή όχθη του Δνείπερο, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ζώνη βάθους 12 μιλίων, όπου τα εκρηκτικά drones της Ρωσίας δεν μπορούν να επιχειρήσουν αξιόπιστα, σε αντίθεση με τα ουκρανικά.

“Η Ουκρανία διέθεσε έναν αριθμό ισχυρών τηλεκατευθυνόμενων παρεμβολέων των drones, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε ελαφρώς μεγαλύτερα drones με διαφορετικές ραδιοσυχνότητες λειτουργίας, τις οποίες δεν καλύπτουν οι παρεμβολείς”, σημείωσε ο Trent Telenko, πρώην ελεγκτής ποιότητας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Αμυντικών Συμβάσεων των ΗΠΑ, ο οποίος ειδικεύεται στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Ταυτόχρονα, τα drones και τα επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη της Ουκρανίας άρχισαν να στοχεύουν τους ρωσικούς παρεμβολείς στη νότια Ουκρανία, εμποδίζοντας ουσιαστικά τους Ρώσους από το να μπλοκάρουν τα ουκρανικά drones  να πετάξουν πάνω από το Δνείπερο. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις για ουκρανικά πλήγματα ακριβείας κατά των ρωσικών παρεμβολέων.

Αυτή η ηλεκτρονική αντι-αεροπορική εκστρατεία κλιμακώθηκε παράλληλα με τις ουκρανικές προσπάθειες για την παρεμπόδιση των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού που εισέρχονται στη Χερσώνα μέσω της Μελιτόπολης και του Τόκμακ.

Η καλοκαιρινή προέλαση του ουκρανικού στρατού και των αεροπορικών δυνάμεων μέσω του Ρομπότινε προς το Τόκμακ, στην περιφέρεια Ζαπορίζια, ακριβώς ανατολικά της Χερσώνας, έφερε τις ρωσικέ ςγραμμές ανεφοδιασμού σε απόσταση βολής από τα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς των Ουκρανών.

“Αυτός ο διάδρομος ανεφοδιασμού στενεύει όλο και περισσότερο με κάθε σπιθαμή που απελευθερώνουν οι Ουκρανοί”, εξήγησε ο Jan Kallberg, συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον.

“Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η υλικοτεχνική κατάσταση δυτικά της Μελιτόπολης είναι πιθανό να χειροτερεύσει όλο και περισσότερο”, προέβλεψε ο Kallberg. Αλλά προφανώς είναι ήδη σε αρκετά άσχημη κατάσταση, με το Κρεμλίνο να αγωνίζεται να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις του στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Υπήρχε μία χρονική στιγμή, λίγο μετά τη μετακίνηση των Ουκρανών πεζοναυτών της 35ης, 36ης και 38ης ταξιαρχίας από την περιφέρεια του Ντονέτσκ και την αποβίβασή τους στο Κρίνκι γύρω στις 19 Οκτωβρίου, όταν τα ρωσικά μηχανοκίνητα πυροβόλα συντάγματα στην αριστερή όχθη θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν.

Αλλά τα ρωσικά οχήματα που κινούνταν προς το Κρίνκι – συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός άρματος T-72 – δέχθηκαν επιθέσεις από drones. Κάθε μέρα που περνούσε χωρίς επιτυχημένη ρωσική αντεπίθεση ήταν μια ευκαιρία για τους Ουκρανούς να μεταφέρουν περισσότερες και βαρύτερες δυνάμεις μέσω του ποταμού με μικρές βάρκες και αμφίβια οχήματα και, ενδεχομένως, με πλωτές γέφυρες.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι εξαιρετικά ευάλωτες απέναντι σε αεροπορικές επιθέσεις, αλλά έγινε γρήγορα σαφές πως οι Ουκρανοί, και όχι οι Ρώσοι, ήταν εκείνοι που είχαν τον έλεγχο του αέρα πάνω από το Δνείπερο στην περιοχή Χερσώνα. Ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτύξει ακόμη και ελικόπτερα Mil Mi-24 για  επιθέσεις με ρουκέτες σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. Ένας Ρώσος αναλυτής αποκάλεσε τις επιδρομές των Mi-24 “τολμηρή τακτική”.

Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα εισέρχεται στον δεύτερο μήνα της, επεκτείνεται και επιταχύνεται. Αυτή την εβδομάδα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι Ουκρανοί πεζοναύτες διέσχισαν τον ποταμό σε δύο νέες θέσεις δυτικά του Κρίνκι σε Πόιμα και Πιντστέπνε.

Έρχεται ο χειμώνας. Και, μαζί του, η χειμωνιάτικη λάσπη. Οι μηχανοκίνητες μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία – γύρω από το Μπαχμούτ, την Κρεμίνα και την Αβντιίβκα – θα μπορούσαν να “παγώσουν” καθώς τα οχήματα θα “βουλιάζουν”.

Αλλά οι πεζοναύτες στο Κρίνκι ίσως να μην ενοχλούνται τόσο πολύ από τη λάσπη. Προχωρώντας κυρίως επί ποδός, σε ομάδες εφόδου των 10 έως 15 ατόμων, θα μπορούσαν να συνεχίσουν την αντεπίθεση ακόμη και όταν ο καιρός χειροτερεύσει.

“Ο καιρός μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο κατά τη διάρκεια μιας προέλασης”, δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι. “Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε προς τα εμπρός, και ως επί το πλείστον προελαύνουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε τα οχήματα, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το στάδιο της αντεπίθεσης”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ