Αρχική » Κοινοτικόν – Για το Δήμο Πατρέων

Κοινοτικόν – Για το Δήμο Πατρέων

από Άρδην - Ρήξη

Συνέντευξη με το μέλος της πρωτοβουλίας Κοινοτικόν, Θόδωρο Ντρίνια

Δημοσιεύτηκε στη Ρήξη φ. 103

Μια νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα, η Δημοτική Κίνηση Κοινοτικόν. Κύρια χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας, ότι προέρχεται από τα κάτω, τους ίδιους τους πολίτες, και αμφισβητεί τον προσωποπαγή, κομματοκεντρικό χαρακτήρα που προσλαμβάνουν οι δημοτικές παρατάξεις του κατεστημένου. Μιλήστε μας για τα βήματα που ακολουθήσατε ώσπου να φτάσετε στη συγκρότηση του δημοτικού σας σχήματος.

Από το 2007 λειτουργεί στην πόλη ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος εναλλακτικής παρέμβασης Κοινοτικόν με σημαντική δραστηριότητα: πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική. Ο πυρήνας της προσπάθειας ξεκίνησε από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν σε αυτόν το χώρο, αλλά την ώθηση έδωσαν κυρίως φίλοι και φίλες που μας παρότρυναν να πάρουμε πρωτοβουλία για μια αυτόνομη παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές. Έτσι, από τον Δεκέμβρη του 2013 ξεκίνησε η προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, αυτόνομης δημοτικής κίνησης, η οποία τελικά, αρχές Μάρτη, ανακοίνωσε την κάθοδό της στις εκλογές με το όνομα Κοινοτικόν. Η κίνηση λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, κυρίαρχο όργανό της είναι η γενική συνέλευση, ενώ υπάρχει και μια 7μελής συντονιστική επιτροπή, με καθαρά συντονιστικό και διεκπεραιωτικό ρόλο. Η κίνηση ξεκίνησε την παρέμβασή της και τη διαμόρφωση του προγράμματός της χωρίς να έχει ορίσει υποψήφιο δήμαρχο, το οποίο θα πράξει τις επόμενες μέρες. Σε μια πόλη που ήδη μετράει 12 υποψηφιότητες (!), στην πλειοψηφία τους προσωποπαγείς, χωρίς προγραμματικό ή έστω κομματικό περιεχόμενο (εξαιρούνται οι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), η δική μας από τα κάτω προς τα πάνω λειτουργία έχει προκαλέσει μάλλον θετική εντύπωση και έκπληξη.

Ποια είναι για σας τα μεγαλύτερα προβλήματα του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν να κάνουν με την ίδια την εκθεμελιωτική κρίση που βασανίζει όλη την πατρίδα. Η κρίση στον τρίτο δήμο της χώρας εκδηλώνεται με όλες τις παροξυσμικές μορφές της: ανεργία, φτώχεια, παραγωγική εκχέρσωση, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, μόλυνση, μετανάστευση των νέων, αυτοκτονίες και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και, φυσικά, τα γνωστά προβλήματα: διαχείριση σκουπιδιών, έλλειψη ελεύθερων χώρων, άλυτο κυκλοφοριακό, διαχείριση του δημόσιου χώρου, κ.λπ. Κατά τη γνώμη μας, μια παρέμβαση στα κοινά της πόλης οφείλει να αναδεικνύει προγραμματικά το τετράπτυχο Αντίσταση – Δημιουργία – Αλληλεγγύη – Δημοκρατία. Εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει ένας Δήμος Πατρέων ο οποίος:
• Λειτουργεί ως συνειδητός κυματοθραύστης των μνημονιακών πολιτικών. Ιδιαίτερα, αντιστέκεται στις προσπάθειες των Γερμανών γκαουλάιτερ Ράιχενμπαχ και Φούχτελ να εντάξουν την τοπική αυτοδιοίκηση απευθείας στον σχεδιασμό των γερμανικών ελίτ.
• Δρα ως εμπνευστής, σχεδιαστής και αρωγός σχεδίων και κινήσεων παραγωγικής ανασυγκρότησης μέσα από την ενίσχυση και προώθηση κοινοτικών, συλλογικών και συνεταιριστικών παραγωγικών εγχειρημάτων και ιδιωτικών παραγωγικών πρωτοβουλιών, καθώς και την οργανική τους σύνδεση με το τοπικό πανεπιστήμιο και ΑΤΕΙ.
• Δημιουργεί ένα ευρύτατο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Διαμορφώνει ένα ευρύ δίκτυο πολιτιστικών δομών με μαζικό χαρακτήρα και στέκεται αρωγός στην πληθώρα των ερασιτεχνικών ομάδων στο θέατρο, τον χορό, τη μουσική.
• Προχωρά σε έναν  οικολογικό επανασχεδιασμό της πόλης, πυξίδα των όποιων τεχνικών έργων και παρεμβάσεων.
• Αναπτύσσει και λειτουργεί δομές άμεσης δημοκρατίας και συστηματικής παρέμβασης των δημοτών.
• Αναδιαρθρώνει  τον δημοτικό προϋπολογισμό ώστε να ενισχυθούν οι παραπάνω στρατηγικές εις βάρος των παρασιτικών, αντιπαραγωγικών δραστηριοτήτων, των έργων βιτρίνας και των μικρών ή μεγάλων λόμπι. Ασκεί μόνιμα πίεση στην κεντρική κρατική εξουσία για άρση των περικοπών στη χρηματοδότηση και αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
• Αναδιοργανώνει τις δημοτικές υπηρεσίες και αναβαθμίζει τον ρόλο των εργαζόμενων στον δήμο.

Μνημόνιο και γενικευμένη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Ποιες είναι οι κύριες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται αυτή η διαδικασία στην Πάτρα;

Στην Πάτρα, και ειδικά όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκφράζεται ήδη μέσα από την κυβερνητική απόφαση να περάσει ο έλεγχος του θαλασσίου μετώπου της πόλης, το οποίο απελευθερώθηκε μετά τη λειτουργία του νέου λιμανιού, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, πεδίον δόξης λαμπρό για τους Αττίλες του μνημονίου θα γίνει σύντομα το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών μέσω του ήδη αποφασισμένου, φαραωνικού εργοστασίου καύσης-διαχείρισης απορριμμάτων, για το οποίο έχουν εκδηλώσει το μεγάλο τους ενδιαφέρον οι “εθνικοί μας εργολάβοι” καθώς και η διαχείριση του νερού που θα εισρεύσει στο δίκτυο του Δήμου Πατρέων από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, το οποίο ήδη έχει ανοίξει την όρεξη πολλών για ιδιωτική εκμετάλλευση.

Τι σημαίνει για εσάς μια εναλλακτική αντιστασιακή πολιτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης; Πώς σκοπεύετε να την προωθήσετε;

Μια εναλλακτική αντιστασιακή πολιτική πρέπει να απαντάει σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Με ποιούς και για ποιούς η παρέμβαση;  Η δική μας παρέμβαση, λοιπόν, απευθύνεται σε αυτούς που είναι περιθωριοποιημένοι μέσα στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι τοπικές, εθνικές και υπερεθνικές ελίτ. Σε όσους δεν έχουν φωνή. Στους αδύναμους. Σε εκείνους που οι δεξιότητες, τα ταλέντα, οι επιθυμίες ισοπεδώνονται μέσα στην ανέχεια, την έλλειψη οράματος, τη διαφθορά, την ανισότητα. Κοντολογίς, στην πλειοψηφία των πολιτών. Για μας, περιθώριο είναι ο άνεργος νέος ή οικογενειάρχης, αλλά και ο παραγωγός που καταστρέφεται. Ο καλλιτέχνης που φιμώνεται και η γερόντισσα που μένει αποκλεισμένη στο σπίτι, γιατί δεν έχει πού να περπατήσει. Το άτομο με ειδικές ανάγκες που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει και ο νέος ή η νέα που βουλιάζει στην απόγνωση και σκέφτεται να ξενιτευτεί. Ο επιστήμονας που κανείς δεν χρειάζεται τη γνώση του και εκείνοι που χάνουν την αξιοπρέπειά τους για ένα επισφαλές ξεροκόμματο. Το παιδί που στερείται δομές φύλαξης και ο ανασφάλιστος έμπορος και ο κατάλογος δεν έχει τέλος… Τα συμφέροντα και οι επιθυμίες αυτών των ανθρώπων πρέπει να είναι ο γνώμονας μιας διαφορετικής πολιτικής στον δήμο.

β) Με ποιο τρόπο η παρέμβαση; Εμείς, πάνω απ’ όλα, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που κατανοούν ότι πρέπει πια να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τον τόπο που αγαπάμε και να εκδιώξουμε τους καταστροφείς της ζωής μας, είτε κατοικοεδρεύουν στα παλάτια των Βρυξελλών και του Βερολίνου, είτε στα μέγαρα των Αθηνών, είτε στις …επαύλεις της Πάτρας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα από την αυτόνομη και ουσιαστική παρέμβαση των πολιτών, η οποία θα χαράζει τις δικές της κόκκινες γραμμές απέναντι σε ποικίλα ιδιοτελή συμφέροντα: Πιο συγκεκριμένα, μέσα από αγώνες και προτάσεις πρέπει να προωθείται η με πάθος υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών: υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό. Η σθεναρή αντίσταση στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου. Η προβολή ενός εναλλακτικού προτύπου οργάνωσης και παραγωγής συμβατού με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Η ολοκληρωτική προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. Η σύνδεση με την πλούσια ιστορική, πολιτισμική και πνευματική μας κληρονομιά. Η ανάδειξή της έξω από το κέρδος, ή της συνεργατικής και ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και του μαζικού αθλητισμού.

Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Κοινοτικόν” ο Θ. Ντρίνιας

0

Από το www.koinotikon.gr

Η Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης «Κοινοτικόν» επέλεξε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της και Υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων, τον Θεόδωρο Ντρίνια, από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης.

Ο Θεόδωρος Ντρίνιας γεννήθηκε το 1970 στο Αίγιο, από γονείς αγρότες. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτήν την εποχή ολοκληρώνει το διδακτορικό του για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Έχει έντονη πολιτική και κοινωνική δράση ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια.

Από το 1988 ζει μόνιμα στην Πάτρα. Εργάζεται ως στέλεχος σε συνεταιριστική επιχείρηση της περιοχής.

Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση τριάντα συμπολιτών μας που προτίθενται να κατέλθουν ως υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Κοινοτικόν» πριν μερικές ημέρες, ακόμα είκοσι συμπολίτες εκφράζουν την ίδια πρόθεση σήμερα:

 

 

 

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΑΚΙ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΟΠ

ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΝΑ

ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ

ΒΛΑΣΤΑΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΕΡΓΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΟΥΛΟΥΚΙΤΑΚΗ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ

ΗΛΙΟΜΑΡΚΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Β/ΘΜΙΑΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ

ΑΝΕΡΓΟΣ, ΤΟΠΟΘ.ΕΠΙΠΛΩΝ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ / ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ

ΜΑΧΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΙΑΤΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΣ

ΑΝΤΡΕΑΣ

ΙΔΙΩΤ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΠΑΝΟΥΣΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΙΔΙΩΤ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΡΑΦΤΟΥΛΗ

ΣΟΦΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΣΥΜΙΑΚΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΜΠΟΡΟΣ

ΤΖΟΒΟΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΧΗΜΙΚΟΣ

ΤΣΑΤΣΑΡΟΥ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΦΥΣΚΙΛΗ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΧΑΝΤΖΙΟΥ

ΕΥΡΥΔΙΚΗ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ