Αρχική » Μεταναστευτικό: Οι υψηλότερες ροές από το 2019, έργο Δ. Καιρίδη

Μεταναστευτικό: Οι υψηλότερες ροές από το 2019, έργο Δ. Καιρίδη

από Άρδην - Ρήξη

Ο Δημήτρης Καιρίδης αποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά στον, περίπου, έναν χρόνο που παρέμεινε άφησε έργο! Στην Κρήτη το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν 1.300 παράνομοι μετανάστες από 683 το ίδιο διάστημα το 2023. Ο πρ. υπουργός κατά την επίσκεψή του στη Γαύδο είχε δηλώσει «Θα θέλαμε να τους φέρνουμε νόμιμα με τα αεροπλάνα»!, αφού δεν υπάρχει ακόμα η λύση της αερομεταφοράς οι άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κου Καιρίδη, έρχονται όπως μπορούν.

Πριν λίγους μήνες ο Καιρίδης είχε φέρει νόμο για διευκόλυνση της νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών, στέλνοντας μήνυμα σε δίκτυα λαθροδιακινητών και επίδοξων μεταναστών να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι σε αυτό το ζήτημα τα διφορούμενα μηνύματα είναι επιζήμια. 

Το μήνυμα λοιπόν ελήφθη και διαβάζουμε στη σημερινή Καθημερινή:

“Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές το 2024, κυρίως από την πλευρά του Έβρου αλλά και στα ελληνικά νησιά ήδη τους πρώτους μήνες του χρόνου… το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώνονται οι υψηλότερες μεταναστευτικές ροές από το 2019″.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον Έβρο, όπου μόνο τον Απρίλιο κατατέθηκαν 585, σε Κρήτη, Γαύδο και Λακωνία, ένδειξη ότι εδώ και καιρό έχουν αλλάξει οι διάδρομοι μετανάστευσης. Έχει περιοριστεί η πίεση στο Αιγαίο, αλλά αυξάνεται στον Έβρο και προστέθηκαν τα νότια σύνορα της χώρας.

Το φαινόμενο παρουσιάζει νέα ένταση μετά από την σχετική ηρεμία των προηγούμενων χρόνων, οι ροές έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα από 3 έως 6 φορές. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της Καθημερινής:

“Το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Ιανουάριος – Απρίλιος) είχαν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 11.000 μετανάστες. Το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις σημείωσαν μείωση, καθώς περίπου 9.000 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Το 2021 και το 2022 ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε δραστικά: Το 2021 από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο έφτασαν λίγο περισσότεροι από 2.000 και περίπου 3.500 το 2022. Και πέρυσι, το πρώτο τετράμηνο 4.660 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα. Ομως το 2024 από τις αρχές του χρόνου έως τον Απρίλιο ήδη ο αριθμός των αφίξεων είχε φτάσει τις 11.835, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 154% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023“.

Και όσο και αν θέλει να καθησυχάσει την κοινωνία η Κυβέρνηση προβάλλοντας τις μειωμένες ροές με την Τουρκία που οφείλεται στην φάση κατευνασμού που διανύουμε με την Τουρκία, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με τις ήδη αυξημένες ροές, ουσιαστικά τελούμε υπό τον εκβιασμό της Τουρκίας να μην ανοίξει έστω και λίγο την κάνουλα της παράνομης μετανάστευσης.

Οι ιδεοληψίες του Δημήτρη Καιρίδη έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια δεκάδες φορές και πάντα καταλήγουν στο ίδια αποτέλεσμα, την παταγώδη αποτυχία.

Υ.Γ. Πάντως ο Δ. Καιρίδης συνεχίζει να διαθέτει φαν στα μεγάλα ΜΜΕ, στην ίδια εφημερίδα, ο δημοσιογράφος Σταύρος Παπαντωνίου στην παραπολιτική στήλη του, σαν να μην είχε η εφημερίδα του πρωτοσέλιδο με τις “επιτυχίες” Καιρίδη, γράφει ότι την απομάκρυνση του πρώην υπουργό ζητούσε ο Μ. Βορίδης, που δεν αναγνώρισε τα “πολλά θετικά” που έγιναν επί υπουργίας Καιρίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ