Αρχική » Η μεταμόρφωση του Εθνικού Συναγερμού που δεν είδε ο Μακρόν

Η μεταμόρφωση του Εθνικού Συναγερμού που δεν είδε ο Μακρόν

από Άρδην - Ρήξη

Guillaume Tabard – Le Figaro

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) έχει αλλάξει ριζικά, τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά.

Μικρή παρηγοριά για τον Εμανουέλ Μακρόν. Η διάλυσή της Βουλής πυροδότησε μια πολιτική κινητοποίηση των Γάλλων, οι οποίοι είχαν να ψηφίσουν σε τόσο μεγάλο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές από το 1997. Αλλά αυτή στράφηκε εναντίον του.

Το βράδυ του πρώτου γύρου, η αποτίμηση του Μακρονισμού είναι επομένως η κατάρρευση αυτού του μεγάλου κεντρικού ρεύματος που υπερήφανα επέβαλε πριν από επτά χρόνια. Αυτή η νέα δύναμη, η οποία ήταν η πλειοψηφία το 2017 και εξακολουθούσε να είναι κυρίαρχη το 2022, έχει υποβιβαστεί στην τρίτη θέση. Σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκλογικών περιφερειών, περιορίζεται στο να αναρωτιέται ποιον θα μπλοκάρει ή ποιον θα εκλέξει την επόμενη Κυριακή. Ένα πικρό δίλημμα.

Δύο “άκρα

Ακόμη πιο θεμελιώδες, το ιδρυτικό σχέδιο του Μακρονισμού είχε ως στόχο να επιφέρει τη συμφιλίωση μεταξύ των Γάλλων, να κατευνάσει την κοινωνία και να ξεπεράσει τις διαιρέσεις, ξεκινώντας από το παλιό χάσμα Αριστεράς-Δεξιάς, το οποίο ο αρχηγός του κράτους είδε, όχι αβάσιμα, ως πηγή του αδιεξόδου της χώρας. Με τι τοπίο θα μοιάζει η Γαλλία το καλοκαίρι του 2024! Ποτέ δεν ήταν τόσο κατακερματισμένη- μάλιστα, ο ίδιος ο Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου σε περίπτωση νίκης των αντιπάλων του.

Πάνω απ’ όλα, ο νέος διχασμός που θα κυριαρχήσει στη μελλοντική Εθνοσυνέλευση είναι πολύ πιο σαφής από τον παλιό. Κάποιοι θα την έλεγαν πιο ριζοσπαστική, άλλοι πιο εξτρεμιστική. Σε κάθε περίπτωση, πιο βίαιη. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήθελε και υποσχόταν ο Μακρόν. Μέχρι και τα τελευταία λεπτά, το στρατόπεδο του Μακρόν θα έχει κάνει εκστρατεία με τον συμμετρικό φόβο των δύο άκρων” , που βιαστικά και τεμπέλικα απορρίπτονται ως ευρισκόμενα πέρα από το “ρεπουμπλικανικό” στρατόπεδο. Αλλά ο φόβος του RN ή ο φόβος του Νέου Λαϊκού Μετώπου δεν είχαν αρκετή βαρύτητα μπροστά στην επιθυμία να τιμωρηθεί ένας εν ενεργεία πρόεδρος, “ένοχος” όχι για τον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά για την κατάφωρη ανεπάρκεια των αποτελεσμάτων του.

Το προεδρικό στρατόπεδο δεν είδε τη μαχητική αφύπνιση της Αριστεράς, η οποία είναι πλέον η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας σε ψήφους. Αλλά το κύριο μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από αυτές τις βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι του 2024 είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπόρεσε να ανακόψει την άνοδο του Rassemblement National ή να κατανοήσει το βάθος της αλλαγής του. Επί Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, δηλαδή από το 2007 έως το 2017, το κόμμα των Λεπενιστών κέρδισε σχεδόν δέκα μονάδες. Επί Μακρόν, κέρδισε διπλάσιες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δεκαπέντε μονάδων σε μόλις δύο χρόνια, από το 2022 έως σήμερα.

Το RN έχει αλλάξει ριζικά, τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά. Όπως το Σοσιαλιστικό Κομμα (PS) και το γκωλικό UMP Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα στην εποχή τους, το κόμμα “σκιάχτρο” έχει γίνει το πιο αντιπροσωπευτικό του συνόλου του γαλλικού πληθυσμού. Πώς μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι το μόνο που έπρεπε να κάνουμε για να αποτρέψουμε ένα πραγματικό κύμα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο παλιό λογισμικό που είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον εναντίον του FN του παρελθόντος; Το να συνεχίσουμε να βλέπουμε τα εκλογικά κέρδη του RN ως μια ψήφο θυμού, διαμαρτυρίας ή εκτόνωσης της απογοήτευσής μας ήταν λάθος. Για τους Γάλλους του 2024, το κόμμα του Ζορντάν Μπαρντελά είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της ανάληψης των κυβερνητικών ευθυνών. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πίστευε ότι θα ενσάρκωνε επάξια την “λογική” ψήφο, έπαιξε ένα παράλογο στοίχημα στις 9 Ιουνίου. Το πλήρωσε ακριβά τρεις εβδομάδες αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ