Αρχική » Η Τουρκία απειλεί για σεισμογραφικές έρευνες και στο Αιγαίο

Η Τουρκία απειλεί για σεισμογραφικές έρευνες και στο Αιγαίο

από Άρδην - Ρήξη

skitso-21102014

Από την Καθημερινή

Την απόφαση της Αγκυρας να διατηρήσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να συνεχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες, κάνοντας, μάλιστα, παράλληλη αναφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διακήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Πέμπτης, τη στιγμή που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά απέρριψε πρόταση του ΟΗΕ να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ για τρεις μήνες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει περαιτέρω την προκλητική στάση της, καθώς στο γραπτό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται αναφορά στην απόφαση να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα συγκεκριμένα σημεία στην ανακοίνωση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν «απάντηση» στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, από την οποία η Αγκυρα θεωρεί ότι απειλείται και έχει καταστήσει σαφή την ενόχλησή της. Πάντως, η αναφορά στην ίδια πρόταση σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ επιτείνει τον προβληματισμό για ενδεχόμενες κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, με τη μετακίνηση της ερευνητικής δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός» σε άλλες περιοχές.

Ειδικά για την Κύπρο, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι «θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην περιοχή όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει εξουσιοδοτήσει την εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία, για έρευνες».

Την πρόταση για απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να μετέφερε στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος είχε στην τουρκική πρωτεύουσα σειρά επαφών, στο πλαίσιο προσπάθειας να εκτονωθεί η κρίση και να επαναληφθούν οι συνομιλίες, και εισέπραξε την άρνηση της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Αϊντε εργάζεται πάνω σε μια φόρμουλα για την κατανομή των εσόδων από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να έχει επαφές σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο, πάντοτε, την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ανησυχία Μενέντεζ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κάλεσε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ στους συνομιλητές του στην Αγκυρα, την οποία ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί στις 20 Νοεμβρίου. Αργά χθες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σε επιστολή του προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο κ. Μενέντεζ εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για την παράνομη εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία απαιτεί άμεση απάντηση» επισημαίνει στην επιστολή και ζητεί από τους κ. Μπάιντεν και Κέρι να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «την άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ».

Εν τω μεταξύ, χθες, ακταιωρός της τουρκικής Ακτοφυλακής χτύπησε ελληνικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο ψάρευε ανοιχτά των εκβολών του Εβρου, επί της οριογραμμής των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων. Το πλήρωμα της ακταιωρού ζήτησε να κάνει έλεγχο στο αλιευτικό σκάφος και ο καπετάνιος αρνήθηκε και επιχείρησε να απομακρυνθεί. Η ακταιωρός το ακολούθησε και κάποια στιγμή προσέκρουσε σε αυτό, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Common sense 1 Νοέμβριος 2014 - 16:23

Τόσα χρόνια που ακούω για τουρκικές παραβιάσεις αναρρωτιέμαι γιατί η Ελληνική ΠΑ κι ο Στόλος δεν επιχειρούν μία μικρή έστω παραβίαση να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι ώστε και μεις να μπορούμε να πράξουμε το ίδιο;
Ας στείλει π.χ. το ΕΛΚΕΘΕ ένα ερευνητικό σκάφος π.χ. για αρχαιολογικές ή ωκεανογραφικές έρευνες στον Ελλήσποντο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά ή ακόμα και γιατί όχι στο Βόσπορο ή τον Εύξεινο Πόντο… Υπενθυμίζω ότι αυτά τα ύδατα θεωρητικά βάσει συνθηκών τουλάχιστον είναι διεθνή…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
GKY 2 Νοέμβριος 2014 - 18:11

εκάνανέν μας τζιε καναμέν τους-το δόγμα της υποταγής με ολίγον ψευτοδιεθνισμόν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ