Αρχική » Οι Business της Μέρκελ

Οι Business της Μέρκελ

από admin

Αναδημοσίευση από το Βήμα της Κυριακής

«Η ελληνογερμανική συνεργασία και τα διμερή θέματα, καθώς και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση». Με αυτή τη φράση-«κλειδί» που είπε δημόσια η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου επισημοποιήθηκε και το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα σε μια περίοδο που εξελίσσεται ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι καθώς υπάρχουν και άλλοι πόλοι εντός της επικράτειας που προσβλέπουν σε στρατηγικές συμμαχίες με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ. Ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων παρατηρείται μια  παρασκηνιακή σύγκρουση για τις επενδύσεις στον ελλαδικό χώρο μεταξύ ΗΠΑ (ενδιαφέρεται για τους υδρογονάνθρακες για τους οποίους συζήτησαν ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μέρκελ) και Γερμανίας (επιθυμεί να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταφορές κτλ.), ενώ ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον τομέα υπάρχει και από τη Ρωσία.Στο επίκεντρο του ανταγωνισμού βρίσκονται  τομείς όπως η Ενέργεια (ανανεώσιμες πηγές, υδρογονάνθρακες, λιγνίτης και ηλεκτρική ενέργεια), οι μεταφορές και οι υποδομές για μεταφορές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, «φιλέτα» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, τουρισμός κτλ.  Κάποιον ρόλο διεκδικεί και το ΔΝΤ, το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι μια ενδεχόμενη μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομικό δορυφόρο της Γερμανίας, για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους.
Μπορεί η καγκελάριος να είπε δημόσια ότι τη γερμανική πλευρά ενδιαφέρει η συνεργασία στην Υγεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τομέα της φορολογίας, αλλά υπάρχουν αρκετά πεδία όπου η Γερμανία θέλει να εδραιώσει την παρουσία της.
Ελληνογερμανικά κοινά σχέδια
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και για επί μέρους θέματα όπως η αξιοποίηση της γεωθερμίας, η παραλίμνια γεωργική αξιοποίηση, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, αλλά και ο τομέας της Υγείας. Η κυρία Μέρκελ επιθυμεί κοινά επιχειρηματικά σχέδια ελληνικών και γερμανικών εταιρειών και για να ενισχυθεί το σχέδιό της, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά τον περασμένο Αύγουστο στο Βερολίνο, «ξεπάγωσε» και το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψε τον Μάρτιο του 2011 η καγκελαρία με την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς όρισε και τον στενό του συνεργάτη κ. Στ. Παπασταύρου υπεύθυνο για την ομαλή εξέλιξη και επικοινωνία με τη γερμανική πλευρά. Το Βερολίνο είχε επισκεφθεί πριν από δύο εβδομάδες και ο βασικός οικονομικός του σύμβουλος κ. Χρ. Λαζαρίδης για συζητήσεις με τους συνεργάτες του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι εταιρείες και οι προτιμήσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Γερμανοί στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον κ. Φούχτελ να έχει περιοδεύσει στις περισσότερες περιφέρειες συναντώντας δημάρχους για να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσία και συνεργασία με τη Γερμανία στον σημαντικό τομέα της αποκομιδής ή ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων με περιβαλλοντικό αλλά και… οικονομικό όφελος.
Ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να προχωρήσει μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ δήμαρχοι θεωρούν ότι υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές είτε με κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JESSICA.
Στον χώρο της Υγείας η γερμανική πλευρά επιδιώκει διακαώς τη συνεργασία, αφού επιθυμεί – με εμπλοκή και της Siemens – να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, του λογισμικού νοσοκομείων, αλλά και του Ασφαλιστικού, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για συνέργειες σε τομείς όπως ο ιατρικός και ο ιαματικός τουρισμός.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η καγκελαρία θέλει να προχωρήσει η γερμανική διείσδυση στο πεδίο της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς ήδη στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Enercon, Nordex και Siemens, ενώ ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι αναζητούν συμπράξεις.
Στον σχεδιασμό παραμένει η υλοποίηση του προγράμματος «Ηλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, αν και έχει παραγκωνιστεί τελευταία.
Αντίθετα, από τη γερμανική πλευρά έχει μειωθεί το ενδιαφέρον, χωρίς να σημαίνει ότι παραιτείται, για τμήμα της ΔΕΗ, αν και υπάρχει πάντα το σχέδιο για επενδύσεις στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Για επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες εκφράστηκε ενδιαφέρον, αλλά είναι ακόμη πρόωρο, ενώ στις αρχές του 2013 αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπάρχουν σκέψεις για επενδύσεις και σε αιολικά πάρκα.
Το φιλέτο των αερομεταφορών
Στον τομέα των αερομεταφορών η εταιρεία Fraport επιθυμεί να εμπλακεί στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά η καθυστέρηση στην προώθηση του φακέλου που παρατηρείται ενδέχεται να ατονήσει το ενδιαφέρον της.
Στο ίδιο πεδίο η Hochtief θέλει να προχωρήσει η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα. Η ίδια θεωρεί ότι η παραμονή της στην Ελλάδα της αποφέρει κέρδη, παρά την αποχώρηση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών, και ευελπιστεί ότι σύντομα θα ξεμπλοκάρουν ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι, όπου έχει οριστεί συντονιστής από τον Πρωθυπουργό.
Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για στρατηγική συνεργασία για τους σιδηροδρόμους και για λιμάνια (κυρίως εμπορευματικά κέντρα). Η εταιρεία Deutsche Bahn AG (Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι) ενδιαφέρεται για την εξαγορά τόσο του ΟΣΕ όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και αυτό διότι η Deutsche Bahn AG ήδη δραστηριοποιείται στον χώρο των εμπορικών μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και στόχο έχει να ανοίξει «γραμμή» ως την Αθήνα. Ουσιαστικό ενδιαφέρον όμως για τον ΟΣΕ θα υπάρξει αν διευθετηθούν πρώτα τα προβλήματα με την ΕΕ.
Ακόμη παραμένει το γερμανικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), ενώ προωθείται η συνεργασία στον τουριστικό τομέα και γερμανικοί όμιλοι φέρονται πλέον απόλυτα «φαβορί» για την εξαγορά του Ελληνικού.
Η εμμονή με τις ΕΟΖ
Η γερμανική κυβέρνηση στον στρατηγικό σχεδιασμό της έχει στο επίκεντρο τη δημιουργία ΕΟΖ στη χώρα μας που είναι συμβατή με τη γενικότερη γερμανική πολιτική για έμφαση στις περιφέρειες των χωρών της ΕΕ και ειδικά σε συγκεκριμένες χώρες. Η πρώτη «αναγνωριστική» συζήτηση είχε γίνει το καλοκαίρι του 2011, όταν ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφαν Καπφέρερ έκανε λόγο για την πρόθεση της Γερμανίας να δημιουργήσει ΕΟΖ προκειμένου οι επιχειρηματίες να μπορούν να δραστηριοποιούνται και να λειτουργούν με μεγαλύτερη άνεση.
Η πρόταση δεν προχώρησε καθώς στην Ελλάδα οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες, αλλά πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ μέσω του «Spiegel» ζήτησε η Ελλάδα να κηρυχθεί Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ).
Στην ίδια λογική κινήθηκε προ ημερών και ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που υπερασπίστηκε τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη και η χώρα να βγει από την κρίση. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι στα σχέδια των Γερμανών αντιδρά η τρόικα. Το διαπίστωσε πρόσφατα και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τους Τροϊκανούς, με κύριο επιχείρημα πρωτίστως από την πλευρά του ΔΝΤ τα φορολογικά κίνητρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ