Αρχική » Πατριωτισμός, η ψυχή της Αριστεράς

Πατριωτισμός, η ψυχή της Αριστεράς

από admin

του Γιώργου Τοζίδη

από τον Δρόμο της Αριστεράς

Η ολόπλευρη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχει και μια παράπλευρη συνέπεια. Καταρρίπτει βεβαιότητες και απόλυτες αλήθειες και μεταβάλλει άρδην πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς. Η αιτία βρίσκεται στο ότι η αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης απαιτεί επανεδαφικοποίηση της πολιτικής, ανάλυση του συγκεκριμένου και, κυρίως, διατύπωση ενός συγκεκριμένου εναλλακτικού σχεδίου όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού οικονομικού υποδείγματος.

Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω είναι «ένας ορισμένος πατριωτισμός (να) βρίσκει όλο και περισσότερο ευήκοα ώτα στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Το γιατί αυτό δεν είναι καλό πράγμα(!) «φρόντισαν» να μας το εξηγήσουν οι Χ. Λάσκος (Χ.Λ.) με επιφυλλίδα του στο RedNotebook (02/11/2013) και ο Δ. Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος (Δ.Π.-Α.) με άρθρο του στην Αυγή της 08/11/2013. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, δεν θα σταθώ στην ατεκμηρίωτη απολυτότητα των απόψεων («εμπλουτισμένη» με σχετική ειρωνεία) των δύο αρθρογράφων (ή επιφυλλιδογράφων αν προτιμούν). Ο διάλογος για τον αριστερό πατριωτισμό πρέπει να γίνει στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς με αναλυτικό και τεκμηριωμένο τρόπο και κυρίως με εστίαση στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Απαραίτητος όρος, όμως, για τη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου είναι να μην υπάρχουν παρανοήσεις (ηθελημένες ή μη) των θέσεων των δύο πλευρών:

1. Είναι δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να αρνείται την εθνική ταυτότητα, που είναι μία από τις πολλές που προσδιορίζουν το άτομο σε μια κοινωνία. Η προσπάθεια επιβολής αυτής της άρνησης και σε άλλους είναι το πρώτο βήμα για τον ολοκληρωτισμό.

2. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αν γίνει δεκτός ως θέση, δεν μπορεί να είναι το επιχείρημα για την αιτιολόγηση της ανάγκης για «ανατροπή σε Ελλάδα και Ευρώπη». Αν η κρίση είναι παγκόσμια, τότε η ανατροπή δεν μπορεί να περιορίζεται στα όρια της Ευρώπης, όταν μάλιστα δεν διευκρινίζεται αν με τον όρο Ευρώπη εννοείται η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ευρώπη ως ήπειρος. Η ανατροπή στην Ελλάδα θα έχει τις ίδιες πολλαπλασιαστικές συνέπειες που είχε η εξέγερση στην Τυνησία για την Αραβική Άνοιξη.

3. Εγκαλείται, από τον Δ.Π.-Α., ο αριστερός πατριωτικός χώρος ότι είτε «σιώπησε, καθηλωμένος στη νοσταλγία του ΕΑΜ, είτε «ψήφισε» μαζί με τη Δεξιά» σε μια σειρά από ζητήματα. Πρόκειται για διαστρέβλωση και παραποίηση των θέσεων στα όρια της συκοφαντίας:

α) Για την ονομασία της πΓΔΜ, η θέση του αριστερού πατριωτισμού ήταν, εδώ και είκοσι χρόνια, η «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για κάθε χρήση». Από την άλλη ο Δ.Π.-Α. με την αποδοχή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποδέχεται τον αλυτρωτικό και επεκτατικό χαρακτήρα του συντάγματος της πΓΔΜ και ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικιστή Γκρούεφσκι που καταγγέλλεται, πλέον, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και την αλβανική μειονότητα.

β) Πότε ο αριστερός πατριωτικός χώρος «σιώπησε» ή «ψήφισε μαζί με τη Δεξιά» για το μεταναστευτικό; Αντίθετα, οι θέσεις του Δ.Π.-Α. και των «διεθνιστών» συμβαδίζουν απόλυτα τόσο με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα όσο και με τα συμφέροντα των ντόπιων καπιταλιστών που εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό.
Επιπλέον, αρνούνται να δουν τις αλλαγές στις μεταναστευτικές ροές την τελευταία δεκαπενταετία και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτές και «χλευάζουν» την αναγκαιότητα της παραγωγικής ανασυγκρότησης που είναι το μόνο σχέδιο που οδηγεί στη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και για τους μετανάστες.

γ) Οι θέσεις για την Κύπρο (που εκτός από τους εμπόρους και άλλοι τη μισούνε…) αποδεικνύουν ότι η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους «διεθνιστές» μας είναι επιλεκτική. Μονίμως «ξεχνούν» τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, τον εποικισμό των κατεχομένων ενώ στήριξαν το Σχέδιο Ανάν που στερούσε από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην ελεύθερη κυκλοφορία, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας και μετέτρεπε την Κύπρο σε κράτος υπό διεθνή κηδεμονία. Εστιάζουν την αντιπαράθεσή τους στην, ιστορικά αποδεδειγμένη, ελληνικότητα του νησιού αρνούμενοι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης (αυτοί οι «λενινιστές»…) στην πλειοψηφία των κατοίκων της.

δ) Ο Δ.Π.-Α. βλέπει κρατικές σκοπιμότητες στη Θράκη και μας καλεί να τις καταδικάσουμε, την ίδια στιγμή που «κλείνει τα μάτια και τα αφτιά» στις καταγγελίες των Πομάκων και των Ρομά για την καταπίεση και την τρομοκρατία που υφίστανται από τους τουρκογενείς της μουσουλμανικής μειονότητας και το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

ε) Ποια είναι, όμως, η θέση του Δ.Π.-Α. για το Αιγαίο; Ο αριστερός πατριωτικός χώρος ζητάει να εφαρμοσθούν οι διεθνείς συνθήκες του Ο.Η.Ε. και το δίκαιο της θάλασσας. Ο Δ.Π.-Α. διαφωνεί;

δ) Υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι στο πλευρό των «διεθνιστών» και αυτό δεν είναι άλλο από το ΕΑΜ. Προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να το αποδομήσουν γιατί τρέμουν τα επιτεύγματά του που στηρίχθηκαν στη σύζευξη του εθνικού με το κοινωνικό. Όσο κι αν προσπαθούν όμως δεν θα επιτύχουν να ξεχασθεί η αντίσταση στην τριπλή κατοχή, η απελευθέρωση των 2/3 της ελληνικής επικράτειας από τον ΕΛΑΣ και η δημιουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας και πολιτισμού στις απελευθερωμένες περιοχές. Πράγματι, η ΕΑΜική παράδοση είναι και σήμερα παρούσα γιατί εμπνέει τον αγώνα ενάντια στην τρόικα και την κυβέρνηση των μνημονίων αλλά και γιατί δείχνει τον δρόμο «για να φέρουμε τη λευτεριά». Επειδή, όμως, ο Δ.Π.-Α. επικαλείται έμμεσα τον Γοργοπόταμο, όταν αναφέρεται στη συνεργασία του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ, θα πρέπει να απαντήσει: Η ανατίναξη της γέφυρας ήταν ύψιστη πράξη αντίστασης που συνέβαλε στην ήττα των ναζί στο μέτωπο της Αφρικής ή καταστροφή δημόσιας υποδομής που είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολευθεί η κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων;

Κατά τα άλλα, ψυχή βαθιά…

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

Μιχάλης Τσολάκης 27 Νοεμβρίου 2013 - 12:23

Το πρόβλημα ακόμη και την εποχή του ΕΑΜ ήταν η κομματική ΄΄Ορθοδοξία΄΄ ! Αν δεν πετύχει η Αριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτήν την στιγμή έχει το δαχτυλίδι της Ιστορίας την σύζευξη εθνικού και πατριωτικού θα αποτύχει με τραγικές συνέπειες και για την Ελλάδα !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 27 Νοεμβρίου 2013 - 22:50

Καλα αυτοι οι ανθρωποι τι πινουν και δεν μας δινουν?… Δεν μπορουν να καταλαβουν ότι μονος τροπος για να υπαρξει εμφυλιος στην ελλαδα , πολιτικη περιδινηση και κατοπιν δικτακτορια είναι ακριβως μια ζημια στα εθνικα θεματα? Μονο αν ο Συριζα δεν ακολουθησει δυναμικη και πατριωτικη εθνικη πολιτικη θα βρουν την ευκαιρια οι δυναμεις της αντιδρασης και της εθνικης υποτελειας να κυριαρχησουν.
Και βεβαια οι περισσοτεροι από αυτους ως προσωπα δεν εχουν καμια σχεση με το ΕΑΜ. Αφου οι περισσοτεροι από αυτους τοτε κρυβοντουσαν…αλλοι ηταν μπροστα… και αυτά τα ξερουμε πολύ καλα!!!
Ας τους ενημερωσει όμως καποιος ότι ο ελληνας είναι μυστηριος λαος!… μπορει να τον κλεβουν η’ και να φτασει να τρωει από τα σκουπιδια και να μην αντιδραει αλλα αν υποστει ζημια στα εθνικα θεματα τοτε η συντριπτικη πλειοψηφια θα μετατραπει σε αγριο θηριο που θα διψαει για αιμα! Και δεν θα τον νοιαζει τοτε αν ο φταιχτης είναι ακροδεξιος , λαμογιο η’ αριστερος φλουφλης….
Οσοι νομιζουν ότι μπορουν να παιξουν με τα εθνικα θεματα χωρις επιπτωσεις ας διαβασουν λιγο ιστορια γιατι εκει θα δουν την απαντηση που εδωσε η ελληνικη κυβερνηση που σχηματισθηκε μετα την μικρασιατικη καταστροφη στους αγγλους που πιεζαν αφορητα για να μην τιμωρηθουν καποιοι… Δεν γινεται να μην τιμωρηθουν: Ο λαος ζηταει αιμα! Και ας μην νομιζουν ότι θα μπορεσουν μετα να φυγουν η’ να κρυφθουν…Οι ελληνες θα τους βρουν ακομα και αν χωθουν και στου βοδιου το κερατο!
Αν δεν αλλαξουν μυαλα φοβαμαι ότι θα είναι ηθελεστα και παθεστα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 28 Νοεμβρίου 2013 - 18:28

Στου κουφού (αριστερού) την πόρτα όσο θέλεις βρόντα….
Τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους (αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω, πλαγίως κοκ.)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βαρδής Σκουλάς 5 Δεκεμβρίου 2013 - 22:17

“Θέλουμε ελεύθερη εμείς ΠΑΤΡΙΔΑ …..”

“Εμπρός Ε.Λ.Α.Σ. για την ΕΛΛΑΔΑ……..”

“Παντού η ΠΑΤΡΙΔΑ μ’ έχει στείλει φρουρό μαζί κι εκδικητή”

“Στις 16 Φλεβάρη του 1942, κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα η ιδρυτική προκήρυξη του ΕΛΑΣ, στην οποία διατυπώνονταν με σαφήνεια οι σκοποί του:
1. Ένοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της ΠΑΤΡΙΔΑΣ από το ζυγό της τριπλής κατοχής (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική).”

Τσε Γκουεβάρα “Γράμμα στον Φιντέλ Κάστρο”: “ΠΑΤΡΙΔΑ ή θάνατος!”

Τι να μας πουν οι κομισάριοι του καναπέ και της ΕΟΚικής επιδότησης ? Ότι χρειάστηκε μας το είπαν αυτοί που πολέμησαν. Για κάτι τέτοιους όπως αυτούς τους αρθογράφους της Αυγής παίρνει η Χρυση Αυγή 10% και κάποιοι συμπολίτες μας μίσησαν και μισούν την Αριστερά.

Και ειδικά αυτοί της Αυγής είναι πολύ αξιόπιστοι και έγκυροι, να θυμίσω το πρωτοσέλιδο της Αυγής -που νομίζω τελικά δεν εκδόθηκε- στις 20 Απριλίου 1967.

“ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ”

έπεσαν έξω μια μέρα.

Οι διεθνιστές είναι ηθελημένα ενδυνάμει δούλοι της παγκοσμιοποίησης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ