Αρχική » Προσχέδιο προϋπολογισμού

Προσχέδιο προϋπολογισμού

από Άρδην - Ρήξη

assets_LARGE_t_420_54210024

Ή, καλύτερα, ευχολόγιο προσχεδίου προϋπολογισμού

Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 108
Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που κατέθεσε την Πέμπτη (10 Οκτωβρίου) ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, ο Χρ. Σταϊκούρας, είναι μάλλον η προσευχή που κάνουν κάθε βράδυ στο υπ. Οικονομικών για το πώς θέλουν να εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία.
Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το 2015 θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ 2,9% (!), αύξηση που θα προέλθει από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει αύξηση και στα τρία πεδία, αλλά η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τόσο αισιόδοξες προβλέψεις.
Η ιδιωτική κατανάλωση το 2014 κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2013 και να μη μειωθεί περαιτέρω, ενώ οι εξαγωγές το 2014 έδειξαν ότι έφτασαν στο ανώτερο επίπεδό τους και ότι για παραπάνω άνοδο απαιτούνται επενδύσεις. Το υπουργείο προβλέπει ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας, αφού «η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα ενισχυθεί και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη». Αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα υπάρξει κλίμα χαλάρωσης στην Ευρώπη, αλλά οι Γερμανοί επικυρίαρχοι της Ευρώπης δεν τη συμμερίζονται.
Μεγέθυνση του ΑΕΠ θα επέλθει κατά το υπουργείο και από «την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, την πλήρη απόδοση -σε ετήσια βάση- του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, την αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015, καθώς η εξέλιξη του ΑΕΠ στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2014 αναμένεται θετική, και τη συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015». Στο τέλος, βέβαια, το υπουργείο κρατά μια πισινή και προσθέτει πως «υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον», λες και από το εσωτερικό περιβάλλον δεν υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες.
Στο υπουργείο καυχιούνται ότι θα είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός της μεταπολίτευσης, αφού προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 0,2% (μαζί με τη δαπάνη για αποπληρωμή τόκων), αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή χωρίς τους τόκους) 2,9% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ. Για το 2015 οι φοροελαφρύνσεις που έχουν υπολογίσει είναι η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (δηλαδή, η ρύθμιση για μέχρι 100 δόσεις σε όσους χρωστούν στην εφορία κάτω από 15.000 ευρώ). Το υπουργείο θα είναι γαλαντόμο μόνο με τα σώματα ασφαλείας και τους δικαστικούς, ξεκινώντας από φέτος (με αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου) αύξηση σε μισθούς και συντάξεις για τις οποίες θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια 541 εκ. ευρώ.
Για την ανεργία το προσχέδιο προβλέπει μείωση και να διαμορφωθεί στο 22,5% από το 24,5% που θα κλείσει στο 2014. Το υπουργείο έχει θετικές εκτιμήσεις και για το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης που προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ή στο 168% του ΑΕΠ μειωμένο επτά μονάδες από φέτος. Μείωση του χρέους που θα προκληθεί από τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, αν φυσικά υπάρξει, σε αυτό το ύψος που υπολογίζουν. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού υπολογίζονται στα 50,7 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1 δισ. σε σχέση με το 2014 και πρωτογενείς δαπάνες 41,8 δισ. τα υπόλοιπα πάνε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (6,4 δισ.) και στην εξόφληση του χρέους.
Στο προσχέδιο δεν γίνεται καμιά αναφορά για μείωση του χρέους (μέσω κουρέματος ή/και επιμήκυνσης), αν και από τις αρχές της θητείας της η κυβέρνηση συντηρεί ένα κλίμα ότι ο τελικός στόχος είναι μια νέα διευθέτηση για το χρέος. Το θετικό κλίμα που από τη ΔΕΘ καλλιέργησε ο Σαμαράς για πλήθος φοροελαφρύνσεων (π.χ. μείωση αντικειμενικών τιμών, ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» κ.λπ.) δεν επιβεβαιώνεται, επειδή η τρόικα δεν το επιτρέπει. Τέλος, να σταθούμε στο ότι οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια θα είναι και για το 2015 μειωμένες κατά 400 εκ. ευρώ (13,9 δισ. το 2015 από 14,3 δισ. το 2014).
Με το προσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την οικονομία διαβλέποντας ότι τον Μάρτιο θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει τις εκλογές, αλλά, με προσευχές να γίνει ένα θαύμα και να πάνε όλα καλά, δουλειά δεν γίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ