Αρχική » Εκδρομή του Άρδην στο Ναύπλιο (3-4-16)

Εκδρομή του Άρδην στο Ναύπλιο (3-4-16)

από Άρδην - Ρήξη

FAMILY-IN-ACTION-NAYPLIO-MPOYRTZI

Την Κυριακή 3 Απριλίου   2016 η Κίνηση Πολιτών Άρδην διοργανώνει ημερήσια εκδρομή με πούλμαν στο Ναύπλιο (138 χλμ.) για τους φίλους και τα μέλη της.

Αναχώρηση: 8:00 από τη γωνία των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων, Σύνταγμα.

-Πρωινός περίπατος και ξενάγηση στην Ακροναυπλία και το Παλαμήδι (διάρκεια ~3 ώρες).

-Μεσημεριανή συνεστίαση σε γνωστή ταβέρνα της παραλίας της Νέας Κίου.

-Απογευματινός περίπατος στο Μπούρτζι και την παλιά πόλη του Ναυπλίου (διάρκεια ~3 ώρες).

-Επιστροφή στην Αθήνα (άφιξη κατά τις 22:30).

-Κόστος μεταφοράς με το πούλμαν: 15€ ανά επιβάτη (σε όχημα 50 θέσεων).

Το κόστος προκαταβάλλεται στη γραμματεία (Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, τηλέφωνα επικοινωνίας 210-3826319 & 210-3839930 από τις 9.00 έως τις 20.00 καθημερινά) με τη δήλωση συμμετοχής και το κλείσιμο των θέσεων, προθεσμία για τις δηλώσεις είναι ανοιχτή έως την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016.

========

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουμε την πόλη του Ναυπλίου είναι να την περπατήσουμε. Φορέστε αναπαυτικά παπούτσια και το χαμόγελό σας.

akronayplia

 Ακροναυπλία

Αν είσαι μάνα και πονείς

έλα στ΄ Ανάπλι να με δεις

Έλα στ΄ Ανάπλι δυο σκαλιά

να σου φιλήσω την ελιά.

Η Ακροναυπλία είναι βραχώδης χερσονησίδα που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου. Βρίσκεται απέναντι από το Μπούρτζι και δεξιά του Ναυπλίου κατά την είσοδο στο μυχό του Αργολικού κόλπου. Κάποια μέρη των τειχών της Ακροναυπλίας είναι κυκλώπεια και αποτέλεσαν τις βάσεις των μετέπειτα οχυρώσεων, που τμήματά τος σώζονται μέχρι σήμερα.

Η Ακροναυπλία είναι το παλαιότερο από όλα τα κάστρα της πόλης. Οι Τούρκοι την ονόμαζαν Ιτς Καλέ, που σημαίνει εσωτερικό φρούριο. Είναι μια μακρόστενη βραχώδης χερσόνησος με 85μ. ύψος, 400μ. πλάτος και 900μ. μήκος και εισχωρεί στον Αργολικό Κόλπο.

Το φρούριο χτίστηκε από τους Φράγκους, πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και μετά των Τούρκων. Η Ακροναυπλία ήταν αξιόμαχη μέχρι και το 1821. Στα καποδιστριακά χρόνια, χτίστηκαν εκεί μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο. Αργότερα, το φρούριο έγινε «Φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη», ο οποίος οδηγήθηκε εκεί με την κατηγορία της συμμετοχής του σε οργάνωση εναντίον του καθεστώτος. Για συνωμοσία κατηγορήθηκε και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, που ακολούθησε το 1821 την τύχη του Γέρου του Μοριά, φυλακισθείς στο ίδιο φρούριο.
Η Ακροναυπλία επί σειρά ετών, ήταν η φυλακή για αντικαθεστωτικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Τελευταία, οι φυλακές έχουν κατεδαφισθεί και στη θέση τους έχει ανεγερθεί ξενοδοχείο.

Ο Βράχος της Ακροναυπλίας, κατοικημένος από τους προϊστορικούς χρόνους, προσφέρει στον επισκέπτη μια πανοραμική και εξαίρετη θέα: Την Παλαιά Πύλη, το μοναδικό Μπούρτζι, τη μαγευτική παρουσία του Κόλπου του Ναυπλίου, την γοητεία του αργολικού κάμπου και τις ομορφιές της παραλίας της Αρβανιτιάς. Παρά τα πολλά σκαλοπάτια για μια βόλτα στην Ακροναυπλία, αποζημιώνεται ο επισκέπτης. Για τους λιγότερο ρομαντικούς, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί ως την κορυφή και την είσοδο του Κάστρου.

palamhdi_b1

Παλαμήδι 

Είναι οικοδομημένο σε ψηλό λόφο στα ανατολικά της Ακροναυπλίας σε ύψος 216μ. Για πρώτη φορά οχυρώνεται το Παλαμήδι από τους Ενετούς στη διάρκεια της Β΄ Ενετοκρατίας (1686-1715) αποτελώντας ένα τέλειο σύστημα οχύρωσης. Το Παλαμήδι είναι ένα τυπικό φρούριο μπαρόκ. Το 1715 καταλαμβάνεται από του Τούρκους μέχρι το 1822. Τη νύκτα της 30ης Νοεμβρίου του 1822 οι Έλληνες καταλαμβάνουν το Παλαμήδι και με τα κανόνια του κτυπούν την Ακροναυπλία. Στις 3 Δεκεμβρίου (μόλις 3 ημέρες μετά) οι Τούρκοι αναγκάζονται να παραδώσουν το κάστρο. Ένας από τους προμαχώνες, ο επονομαζόμενος “Μιλτιάδης” χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη.

bourtzi

Μπούρτζι

Το Μπούρτζι ή «Καστέλι» κατά τους Ενετούς, ή «θαλασσόπυργος» κατά τον Αγώνα του 1821, είναι μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το επάκτιο πυροβολείο, καλυπτόμενη πλήρως από παλαιό ενετικό Φρούριο στο οποίο οφείλει και το όνομά της. Μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και κατ΄ εντολή του, το 1865, το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και κατέστη τόπος διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας. Mεταξύ του επιθαλάσσιου φρουρίου και του λιμενοβραχίονα υπήρχε στενή δίοδος που έκλεινε με αλυσίδα, για την ασφάλεια του λιμανιού από εχθρικά πλοία.

Το 1935 το επιθαλάσσιο φρούριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο ύστερα από μετασκευές του Γερμανού αρχιτέκτονα B. Σέφερ. Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μπούρτζι με καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου.

Νέα Κίος

Η Νέα Κίος, παραλιακή κωμόπολη της Αργολίδας με καλή ρυμοτομία και τουριστική κίνηση, απλώνεται σε πεδινή έκταση, κοντά στο μυχό του όρμου του Ναυπλίου απ’ όπου απέχει 7 χλμ.
Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της μικρασιατικής Κίου, πόλης χτισμένης στα παράλια της Προποντίδας (στη Βιθυνία), που αποτέλεσε έδρα της Μητρόπολης Νίκαιας και σημαντικό εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κίο το 1926 (ο ξεριζωμός τους υπήρξε επακόλουθο της Μικρασιατικής Καταστροφής).
Στο σύγχρονο λιμάνι της Νέας Κίου δένουν εκδρομικά σκάφη και βάρκες, ενώ στις όχθες του μικρού ποταμού Ερασίνου, που εκβάλλει στην περιοχή, δένουν τα αλιευτικά της κωμόπολης.

gallery_main_Catholic670Ν1

Περιήγηση στην Παλιά Πόλη

Τα κτίρια και τα αγάλματα διηγούνται την ιστορία της πόλης. Αφού θαυμάσουμε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και του Καποδίστρια, μπαίνουμε από την Πύλη της ξηράς βλέπουμε το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας και το άγαλμα του Όθωνα. Ανάβουμε κερί στην εκκλησία του Αγ.Γεωργίου και θαυμάζουμε την τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου. Από ένα συμπαθητικό δρομάκι φτάνουμε στον Αγ. Σπυρίδωνα και αναβιώνουμε τη δολοφονία του Καποδίστρια. Στην πλατεία Συντάγματος κάνουμε στάση για να θαυμάσουμε την πρώτη Βουλή του Σύγχρονου Νεοελληνικού Κράτους, το Τριανόν, το βενετσιάνικο οπλοστάσιο και φτάνουμε στον Προμαχώνα. Εκεί θαυμάζουμε τη θέα στον Αργολικό κόλπο και το Μπούρτζι. Ανηφορίζουμε στη συνοικία του Ψαρομαχαλά μαθαίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και ρομαντζάρουμε κοιτώντας την πόλη από ψηλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Σπύρος Κουτρούλης 4 Μαρτίου 2016 - 19:45

Μήπως πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα και την επίσκεψη στις Μυκήνες, που είναι στο δρόμο μας;

Σπύρος Κουτρούλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βασίλης Μπαρτάς 11 Μαρτίου 2016 - 17:52

Θα ήθελα κάποια στιγμή το Άρδην να διοργάνωνε εκδρομή στην αγαπημένη Κύπρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ