Αρχική » Ξεφυλλίζοντας… τον Μανδραγόρα και τις Πεζοδρομίες

Ξεφυλλίζοντας… τον Μανδραγόρα και τις Πεζοδρομίες

από Άρδην - Ρήξη

mandragoras54

Του Παναγιώτη Κόρπα από την Ρήξη φ. 128 

Ξεφυλλίζοντας ένα πολύ ωραίο ιστολόγιο που λέγεται «Πεζοδρομίες», http://nanamigardou.blogspot.gr, σκέφτηκα να αναρτήσω ένα ποίημα στο φέισμπουκ, ταλαντεύτηκα ανάμεσα στον Τάσο Λειβαδίτη και τον Νικόλαο Κάλα, τελικά κατέληξα στον δεύτερο:

Σμίξαν τα κορμιά, πέφτει το προσωπείο
για να φανερωθούμε δίχως Εγώ.
Χάριν ασκήσεως αποβιβάσαμε το πάθος.
Νέες διαστάσεις ίσως να βρεθούν.
Επιβολή κι υποβολή. Ακτινοβολεί
η διγλωσσία. Μα τον κύνα!
Τι σημασία έχει το πόθεν ξεκινήσαμε;
Κάποιος θα ξαναρχίσει το « πρώτη φορά »
με δισταγμούς και δυσκολίες άλλες.
Οι ρόλοι μεταβάλλουν τις ορέξεις
Νικόλαος Κάλας
Από τη συλλογή «Οδός Νικήτα Ράντου», Ίκαρος, Αθήνα 1977.

Την ίδια στιγμή ο Κώστας Κρεμμύδας, επ’ ευκαιρία του συνεδρίου για τον Νικόλαο Κάλα, μας θυμίζει την ωραία εκδήλωση που έγινε το 2007 στο ΔΗΜΕΘΕ Κομοτηνής για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κοντά σε αυτό να θυμηθώ κι εγώ την ωραία εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Απρόβλεπτο, καθώς και το ωραίο αφιέρωμα-βιβλίο για τον ποιητή από το περιοδικό Μανδραγόρας, που έχω στα χέρια μου το καινούργιο τεύχος Νο 54.
Ξεφυλλίζοντας λοιπόν τον Μανδραγόρα, βλέπουμε το κείμενο της σύνταξης: «Και τώρα, ο δρόμος προς τη Μεταξού…» Το κείμενο ξεκινάει με ένα ωραίο ποίημα της Πηνελόπης Ζαρδούκα «Πρόποση» και συνεχίζει σχολιάζοντας την ιδέα του πρωθυπουργού να μιλήσει με τους επενδυτές της Κόσκο στη γνωστή ταβέρνα του Μεταξουργείου καταλήγει με αυτά τα όμορφα λόγια:
«Μια παγκόσμια ορδή λευκών πουκαμίσων που μολονότι βάφεται στο αίμα καταφέρνει να διαμορφώσει έναν κυρίαρχο κώδικα υποταγής, πείθοντάς, μας για το μάταιο κάθε αντίστασης.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, από την εποχή των τριακοσίων του Λεωνίδα ή των έγκλειστων στο Μεσολόγγι που δεν επιχειρείται καμιά εναντίωση, καμία έστω και απονενοημένη έξοδος, κανείς Ζάλογγος. Φωτεινή εξαίρεση ο Δημήτρης Χριστούλας, που αυτοκτόνησε στην Πλ. Συντάγματος στις 4.4.2012…»
…και καταλήγει: «Το τέλος της ουτοπίας; ίσως η αρχή της εξέγερσης».
Το περιοδικό έχει πολλές σελίδες με ποίηση, πεζογραφία και μετάφραση, έτσι ονομάζει τις σελίδες και συνεχίζει με ένα 70 σέλιδο αφιέρωμα με τίτλο: «Τρέλα και δημιουργία», που διάβασα την ερυθρόλευκη τρέλα του Κώστα Κρεμμύδα, που μέσα από τον Ολυμπιακό ξαναθυμόμαστε τα παιδικά μας και εφηβικά μας χρόνια στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Στη συνέχεια θα δούμε κι άλλο αφιέρωμα του Θεοδόση Πυλαρινού, για την αλληλογραφία του Κερκυραίου Ιάσονα Δεπούντη από το Διεθνές Παιδικό Χωριό Πεσταλότσι της Ελβετίας, με τον Αντώνη Μυστακίδη Μεσεμβρινό στη Σουηδία. Θα βρούμε επίσης πολλές ενδιαφέρουσες σελίδες καθώς κι ένα τελευταίο αφιέρωμα στη Γιορτή της Ποίησης στη Δονούσα. Ένα περιοδικό γεμάτο με ενδιαφέρουσες σελίδες.
Μια και αναφερθήκαμε στον Κώστα Κρεμμύδα, να μην ξεχάσουμε την εκδήλωση, στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, «Καφενείον Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ», Μητροπόλεως 59, για τον Χρήστο Τουμανίδη- 40 χρόνια ποιητικής διαδρομής Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ώρα 19.30.
Θα μιλήσουν:
Γιώργος Μαρκόπουλος, ποιητής
Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής,
εκδότης του «Μανδραγόρα»
Τάσος Καπερνάρος, ποιητής
Ποιήματα θα διαβάσει
η Ελισάβετ Σταυρίδου, ηθοποιός.
Καλό θα ήταν να πάμε, παίρνοντας κι ένα βιβλίο του ποιητή. από το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, το Ελεγείες της Ανατολής των εκδόσεων Κουκκίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ