του Γιάννη Σαΐνη
Η κύρια περιοχή δράσης του Ιησού ήταν η Γαλιλαία.
Μία εβδομάδα πριν τη Σταύρωση, βρισκόταν στην Καπερναούμ.
Μαζί με τους μαθητές του, τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους ακολούθους ξεκινούν από την Καπερναούμ πεζή για τα Ιεροσόλυμα.
Ο Λουκάς αναφέρει ότι χάραξαν την πορεία τους μεταξύ των ορίων της Γαλιλαίας και της Σαμάρειας, οπότε πιθανότατα εισήλθαν στην περιοχή της Σκυθοπόλεως.
Από εκεί είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν μια από τρεις πιθανές οδούς.
Μια οδό που ανεβαίνει τους βόρειους λόφους της Σαμάρειας, κατευθύνεται νότια και φτάνει στη Ναμπλούς.
Μια πιο ευθεία οδό κατά μήκος των δυτικών παρυφών της κοιλάδας του Ιορδάνη προς την Ιεριχώ.
Και τέλος, μια οδό που διατρέχει τις ανατολικές παρυφές του Ιορδάνη και φτάνει μέχρι τη Βηθαβαρά που βρίσκεται απέναντι από την Ιεριχώ.
Το πιο πιθανό είναι ότι έφτασε στην Ιεριχώ ακολουθώντας την τρίτη διαδρομή, καθώς οι άλλες δύο ήταν πιο επικίνδυνες. Η πρώτη φυλάσσονταν καλά τόσο από τις Ρωμαϊκές όσο και από τις Ιουδαϊκές αρχές. Η δεύτερη ήταν επικίνδυνη καθώς οι Σαμαρείτες συχνά – πυκνά έκαναν επιδρομές σε Ιουδαϊκά καραβάνια.
Η τρίτη διαδρομή είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ήταν η περιοχή δράσης του Ιωάννη του Προδρόμου και έτσι υπήρχαν πολλοί φιλικά διακείμενοι προς Αυτόν.
Η Βηθαβαρά (οίκος του περάσματος) ήταν ένα χωριό κοντά σε μια γέφυρα του Ιορδάνη, βορείως της Νεκράς Θάλασσας που οδηγούσε από την Υπεριορδανία στην Ιεριχώ.
Από εδώ ο Ιησούς του Ναυή αντίκρισε τη Γη της Επαγγελίας, ο προφήτης Ηλίας ανελήφθη στους ουρανούς και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκαινίασε τη δράση του και βάπτισε τον Ιησού.
Όποιον δρόμο και αν ακολούθησαν, τελικά ο Ιησούς και οι ακολουθούντες Αυτόν, έφτασαν στην Ιεριχώ.
Από εκεί, ανεβαίνοντας δυτικά τους λόφους πέριξ της Ιεριχούς, κατευθύνθηκαν στα χωριά της Βηθανίας και της Βηθφαγή και τελικά στα Ιεροσόλυμα.
Εκτίμηση του χρόνου πορείας, μία εβδομάδα.