Αρχική » Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων

Διαμαρτυρία για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων

από Άρδην - Ρήξη
Mία ανεξάρτητη πρωτοβουλία φιλολόγων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων έξω από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Ανδρέα Παπανδρέου 37, στο Μαρούσι, στάση μετρό Νερατζίώτισσα την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι.
Στις σοβαρές περικοπές σε φιλολογικά μαθήματα, οι παρεμβάσεις σε βάρος της ιστορικής μνήμης και των αγώνων του ελληνικού λαού στο μάθημα της Ιστορίας, η συνολικότερη υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων στο Δημοτικό και κυρίως το Γυμνάσιο και το Λύκειο τα τελευταία χρόνια, ήρθαν να προστεθούν οι υπουργικές εξαγγελίες με βάση τις οποίες καταργείται η μετάφραση στο διδαγμένο και υποβαθμίζεται αυτή στο αδίδακτο κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά στην Γ΄ τάξη, καταργείται η διδασκαλία της Ιστορίας ως μαθήματος Γενικής Παιδείας όπως επίσης και τα Λατινικά στις ανθρωπιστικές σπουδές ενώ έπονται κι άλλα αρνητικά μέτρα. Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια κυβέρνηση έχει καταργήσει από την Γ΄ Λυκείου τη διδασκαλία του Επιταφίου του Περικλή και μετά από αντιδράσεις την έχει μεταφέρει στη Β΄ Λυκείου για να διδαχθεί μαζί με την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Την υποβάθμιση των δύο αυτών εμβληματικών κειμένων, με βάση την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα ακολουθήσει η κατάργησή τους ως μαθημάτων Γενικής Παιδείας στο Λύκειο.
Η συγκέντρωσή μας επομένως αποτελεί μία κραυγή διαμαρτυρίας αλλά και διεκδίκησης προκειμένου οι ανθρωπιστικές σπουδές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο να αποκατασταθούν στη θέση που τους αρμόζει στην Παιδεία της χώρας που τις γέννησε και τις ανέδειξε. Το χρωστάμε στην Ιστορία μας, στα παιδιά μας, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα που αφορά τους Φιλολόγους!
Να είμαστε όλοι όσοι νοιαζόμαστε για την Παιδεία σε αυτόν τον τόπο εκεί!
Τ.Χ.
Διαβάστε σχετικά:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ