Αρχική » «Άμεση σύσταση τοπικού ταμείου δημογραφικής ανασυγκρότησης»

«Άμεση σύσταση τοπικού ταμείου δημογραφικής ανασυγκρότησης»

από Άρδην - Ρήξη

Άρθρο του δημοτικού συμβούλου του Μένουμε Θεσσαλονίκη, Κωνσταντή Σεβρή στους GRTimes (grtimes.gr, 14-3-2019):

Τις τελευταίες μέρες, ζήσαμε την πρώτη απόπειρα του ελληνικού κοινοβουλίου να διαβουλευθεί σε υψηλό επίπεδο για το δημογραφικό ζήτημα. Η πραγματικότητα ζοφερή. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας, το 2035, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια. Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,0 έως 8,3 εκατομμύρια, κατά συνέπεια, η μείωση θα είναι έως και 2,5 εκατομμύρια σε απόλυτες τιμές σε σχέση με το 2015 (10,9 εκατομμύρια).

Ο κεντρικός κοινοβουλευτικός διάλογος ωστόσο, δεν ενέπνευσε τους προβεβλημένους υποψηφίους δημάρχους της πόλης μας, να καταπιαστούν προεκλογικά με το ζήτημα. Στο ναρκισσιστικό ξεχαρβάλωμα στα social media ή στο βερμπαλιστικό λεκτικό κανιβαλισμό εναντίον του «όποιου άλλου», δε «χωράνε» βαριές έννοιες όπως η Δημογραφία. Τι κι αν νυχθημερόν στα μήκη και πλάτη του πλανήτη, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων καταπιάνονται με τη «Δημογραφία», μελετώντας στοιχεία και δεδομένα, προσδοκώντας σε ουσιαστικές και κοινωνικά ωφέλιμες απαντήσεις.

Στα ψυχρά «νούμερα» του Δήμου Θεσσαλονίκης γίνονται φανερά τα αδιέξοδα που διαμορφώνει η δημογραφική πραγματικότητα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 , ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 315 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Από αυτούς, μόνο οι 11 χιλιάδες είναι παιδιά ηλικίας 0-4 ετών. (το 1/28 του πληθυσμού, 3,49% – ενώ οι ηλικίας άνω των 70 είναι 51.000, το 1/6, δηλ. 16,3%).

Τα παραπάνω δεδομένα, μαρτυρούν πως τα περίφημα προεκλογικά «οράματα» (και προγράμματα) άσημων και προβεβλημένων υποψηφίων δημάρχων, θα πρέπει να δομηθούν με τρόπο τέτοιο, ώστε να απαντούν ταυτόχρονα στα αδιέξοδα που γεννά ο δημογραφικός μαρασμός της πόλης, αλλά και, να εντάσσονται στην εθνική στρατηγική ανάσχεσης της δημογραφικής κατάρρευσης. Δεν είναι προβληματικό να σχεδιάζεις την «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», την πόλη με το «ηλεκτρικό πατίνι», την ίδια ώρα που η κοινωνική σου δυναμική γερνά και διολισθαίνει στο… «μπαστούνι»; Μήπως η διαβούλευση για τη δημογραφική πορεία της πόλης, έχει κεντρική σημασία μπροστά στις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η πόλη τον 21ο αιώνα;

Αποτελεί λοιπόν, πρώτη προτεραιότητα το επόμενο διάστημα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, να αυξηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Η δημοτική φύλαξη, των βρεφών και των παιδιών, αποτελεί βασική υποστηρικτική δράση που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προς τα νεαρά ζευγάρια.

Είναι άμεση ανάγκη, η σύσταση ενός τοπικού ταμείου δημογραφικής ανασυγκρότησης. Με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και την εμπλοκή των κοινωνικών φορέων της πόλης, των τοπικών ιδρυμάτων, της εκκλησίας και άλλων είναι σε θέση να δημιουργηθεί ένα ταμείο δημογραφικής ανασυγκρότησης, που θα στηρίζει τα νεαρά ζευγάρια, θα χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες ανάσχεσης της νεανικής μετανάστευσης.

Και εννοείται, πως είναι καιρός η κεντρική εξουσία, να διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Δήμοι της χώρας, να μπορούν να εκδίδουν δημοτικά τέλη προσαρμοσμένα στην τοπική και εθνική δημογραφική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ