Αρχική » Το προσβλητικό άρθρο για τους Ευζώνους και η απάντηση του ΕΛΙΣΜΕ

Το προσβλητικό άρθρο για τους Ευζώνους και η απάντηση του ΕΛΙΣΜΕ

από Αναδημοσιεύσεις

Από το Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο απάντηση του ΕΛΙΣΜΕ προς τον Συντάκτη της Εφημερίδας “Καθημερινή”, Στέφανο Κασιμάτη απο τον ιστότοπο: ArmyNow

Καθώς φαίνεται ο μπρουτάλ κος Κασιμάτης εκφράζοντας τις ανδρικές του ανησυχίες για την περιβολή των ευζώνων μας την χαρακτηρίζει ως γυναικεία και μάλιστα προτείνει και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τις “εκσυγχρονίσει” αντικαθιστώντας τες με λεπτό καλσόν και στρωτό παπουτσάκι prada (από αυτά που έβαζε μάλλον και στο χωριό του). Δεν μας λέει όμως ξεκάθαρα αν η περιβολή των ευζώνων θίγει τα προσωπικά του αρχέτυπα περί ανδρισμού ή κάτι άλλο.

Αφού έχει τέτοιο διακαή πόθο για την περιβολή των ευζώνων γιατί δεν πάει να τα πει σε έναν από αυτούς προσωπικά;

Για να σοβαρευτούμε λίγο, όμως, θεωρούμε το λιγότερο προσβλητικά τα όσα γράφτηκαν για την εθνική παραδοσιακή στολή των τσολιάδων μας που την έχουν τιμήσει με το αίμα τους χιλιάδες Έλληνες ήρωες για να μπορεί σήμερα ο κάθε Κασιμάτης να γράφει ελεύθερα τις αθλιότητές του προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς την ιστορία του τόπου μας.

Και για να μην μακρηγορούμε παραθέτουμε το άρθρο 191Α του Ελληνικού Συντάγματος:

Άρθρο 191ΑΠοινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) Προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας 1. Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή. 2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος τελεί πράξεις βανδαλισμού σε τόπους ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας καθώς και σε χώρους φύλαξης νεκρών ή νεκροταφεία ή αφαιρεί αυθαίρετα νεκρό ή μέλη του ή την τέφρα του από εκείνους που έχουν δικαίωμα να τα φυλάξουν, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα κατ’ άλλη διάταξη. Περιμένουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβει για την περίπτωση του Στέφανου Κασιμάτη που ανερυθρίαστα προσβάλει το εθνικό σύμβολο που οι ήρωες προγονοί μας τίμησαν με το αίμα τους.

Αντώνης Σπυρόπουλος

Το άρθρο από τον ιστότοπο ARMYNOW

Την έντονη διαμαρτυρία του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών έχει προκαλέσει  άρθρο του δημοσιογράφου Σ. Κασιμάτη της Καθημερινής που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΕΛΙΣΜΕ το άρθρο, χλευάζει και λοιδορεί την Ευζωνική Στολή, προτείνοντας να αλλάξει γιατί πιο γελοία δεν γίνεται και οι Εύζωνες να φοράνε δικτυωτό καλτσόν και χαμηλοτάκουνα παπούτσια Prada κ.α..

Η αντίδραση του ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ εκφράστηκε με επιστολή που απέστειλε στον Διευθυντή της εφημερίδα την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει και λέει πολλά και σε έντονο ύφος για τα όσα αναφέρονται στο άρθρο για τους Εύζωνες και τις στολές τους.

Ολόκληρη η επιστολή του ΕΛΙΣΜΕ:

Αξιότιμε κ. Διευθυντά

Σε άρθρο της εγκρίτου εφημερίδας σας “H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, της 24ης Απριλίου, με τίτλο «Ταλιμπάν με μολότοφ;», μεταξύ άλλων αναγράφονται και σχόλια που αφορούν την ενδυμασία των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς, με προφανή σκοπό την λοιδορία και τον χλευασμό της Ευζωνικής στολής (Φουστανέλας).

Συγκεκριμένα το άρθρο την χαρακτηρίζει ως γελοία, επισημαίνοντας ότι οι Εύζωνες ντύνονται γυναικεία από την μέση και κάτω με μίνι φούστα, καλτσόν και χοντροπάπουτσα (τσαρούχια) και προτείνει στην Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ανανέωση της Ευζωνικής στολής, όπως π.χ. «δικτυωτό καλτσόν και χαμηλοτάκουνα παπούτσια Prada».

Βέβαια θεωρούμε το άρθρο ελλιπές, καθόσον δεν αναφέρθηκαν και άλλες περιπτώσεις «γελοίων» γυναικείων εμφανίσεων ανδρών, όπως των Σκωτσέζων, που συνεχίζουν να φορούν με υπερηφάνεια ακόμη “γυναικεία φούστα” (κιλτ), των αγωνιστών της επανάστασης του 1821 και ακόμη δε και των αρχαίων Ελλήνων. Η φουστανέλα, σύμφωνα με ιστορικούς, ανάγει την ιστορική προέλευση της, ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα.

Κύριε Διευθυντά

Δεν γνωρίζουμε αν το άρθρο είχε σκοπό την ψυχαγωγία μας, η απέβλεπε σε κάτι άλλο, αλλά αν αυτός ήταν ο σκοπός του, θεωρούμε ότι το χιούμορ που επελέγη ήταν άθλιο, εθνικά επιζήμιο και ειλικρινά λυπούμαστε για την ιστορική άγνοια. Η Ευζωνική στολή αποτελεί ένα από τα μοναδικά εθνικά μας Σύμβολα που συνδέεται με θυσίες, αίμα, στιγμές δόξας, εθνικές μνήμες, υπερβάσεις και εθνικά οράματα στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Στη θέα αυτού του τιμημένου (και αιματοβαμμένου) Συμβόλου, ο απανταχού Ελληνισμός εμπνέεται, αναπολεί, δακρύζει και διακατέχεται από εθνική υπερηφάνεια και ανάταση. Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια λοιδορίας ή απαξίωσης του εθνικού μας Συμβόλου, έστω και χωρίς πρόθεση, προσβάλλουν βάναυσα το εθνικό μας συναίσθημα, την τιμή και αξιοπρέπεια του Ελληνισμού και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Τα αξιόπιστα και υπεύθυνα ΜΜΕ, όπως είναι η ιστορική εφημερίδα Καθημερινή, είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και της εθνικής μας συνείδησης, τόσο απαραίτητα την παρούσα περίοδο με τις υπαρκτές απειλές να μας περιβάλλουν. Έτσι θεωρούμε ότι πριν από κάθε αναφορά σε τέτοιας μορφής θέματα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο η Ελληνική ιστορία, τα ήθη και έθιμα και η πατριδογνωσία, καθόσον η ζημιά που γίνεται, έστω και μη ηθελημένα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το εθνικό φρόνημα του απανταχού Ελληνισμού, ιδιαίτερα σήμερα.

Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία

Το ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Κώστας 6 Μαΐου 2020 - 12:13

Είναι καταγεγραμμένο διεθνώς ότι μεταξύ του χιούμορ και της απρέπειας η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ λεπτή και συνεχώς μετακινείται ανάλογα με τον τρόπο που εκφράζεται και την διαχρονική κουλτούρα του κάθε λαού . Κάτι ανάλογα συναντά κανεις στην Αγγλία όπου το χιούμορ έχει εντελώς διαφορετική αποδοχή , έννοια και συνεπώς όρια. Ακριβώς αυτό είναι το σημείο που ξεπέρασε ο κ. Κασιμάτης θεωρώντας ότι απευθύνεται σε UK citizens για να δανειστώ από τα κείμενα του την συχνή παράθεση λέξεων στην Αγγλική γλώσσα ενώ δεν αμφισβητείται η επάρκεια του στην γραφή της Ελληνικής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Λακης Γαλιουρης 7 Μαΐου 2020 - 12:28

Κυρίες και κύριοι.

Όπως σας είναι γνωστό, η Ελληνική ιστορία, δεν ξεκινά απο το 1821.
Αναρωτιέμαι, όλα αυτά τα χρόνια είδα φρουρούς του μνημείου του Αγνώστου Σρατιωτη, με διάφορες στολές……

Παράξενο, και παγκόσμια πρωτοτυπία, το Μνημείο να είναι στολισμένο με παραστάσεις από την προ του 1821 περίοδο, όμως ποτέ δεν είδα ενα Φρουρό του, με αρχαία Ελληνική ΠΑΝΟΠΛΙΑ…!!!

Για ποιο λόγο αυτή η διαχρονική απρέπεια ??
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, που δεν το κάνουμε???
Να μην στεναχωρήσουμε κάποιους, ίσος??

Γιατί να μην ανοίγουν τις μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις, αγήματα και φάλαγγες με χρονολογική σειρα ???

δλδ, πρώτα Αθηναϊκές και Σπαρτιάτικες φάλαγγες, και μετά οι Τσολιάδες και ο σύγχρονος στρατός ???

Αυτήν την ΙΣΤΟΡΙΚΗ απρέπεια στην μνήμην των δοξασμένων προγόνων μου / μας, ποιος μπορεί να μου την εξηγήσει???

Ευχαριστώ…!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ