Αρχική » Ένα μωρό με δυο κεφάλια

Ένα μωρό με δυο κεφάλια

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 63, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2007

Το Πα.Σο.Κ εμφανίζει εντονότατες τάσεις σχιζοφρένειας. Τη μία ημέρα, δια του προέδρού του, καταθέτει πρόταση μομφής στη Βουλή και δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την αναθεώρηση. Λίγες μέρες μετά, ο ίδιος δηλώνει πως θα προχωρήσει στην… αναθεώρηση, εφόσον εκλεγεί στην…κυβέρνηση. Τέλος, παρεμβαίνει και ο Πάγκαλος ζητώντας την παρουσία της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο: Χάος…

Η εικόνα που δείχνει το Πα.Σο.Κ. είναι η εικόνα ενός κόμματος κορεσμένου από την πολυετή παραμονή του στην εξουσία. Ενός κόμματος που έχει ξεχάσει τι πάει να πει «πολιτική» πέρα από τα υπουργεία, τα ραντεβού στην πρεσβεία και τις δεξιώσεις με τις άρχουσες τάξεις.

Υπάρχει, βεβαίως, και μια άλλη παράμετρος που εξηγεί το επαμφοτερίζον σχήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτή δεν αφορά το κόμμα αυτό καθ’ εαυτό ή τα πρόσωπα που το απαρτίζουν. Αφορά το πολιτικό σύστημα γενικά.

Όλοι γνωρίζουν πως η εθνική στρατηγική, τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όσο και σε ζητήματα εσωτερικά, εκφράζει τη συνισταμένη συγκεκριμένων συμφερόντων: μεγαλοεκδότες, μεγαλοεργολάβοι, ο γνωστός-άγνωστος αρχιερέας της διαπλοκής· η πρεσβεία και ο άρχοντας της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό και έχει συγκεκριμένο πρόσημο: αμερικανισμός, νεο-οθωμανισμός, νεοφιλελευθερισμός.

Το γεγονός ότι ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προσδοκίες ν’ αναδυθεί στην εξουσία, δεν μπορεί ν’ αντιπολιτευθεί την κυβερνητική πολιτική, ούτε καν σ’ ένα επίπεδο κενού λαϊκισμού, λέει πολλά για το επίπεδο της εξάρτησης και της διαπλοκής στη χώρα μας. Γιατί, πλέον, τα φαινόμενα αυτά έχουν δεθεί τόσο πολύ με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας, ώστε κανένας, που διατηρεί έστω και ελάχιστες προοπτικές ανάδυσης στον πρωθυπουργικό θώκο, δεν μπορεί να συγκρουστεί, έστω και ευκαιριακά, μαζί τους. Κάπως έτσι, ο δικομματισμός καταλήγει σ’ ένα «μωρό με δυο κεφάλια»: δύο κεφάλια στο ίδιο σώμα. Ένα σώμα βουλιμικό που ζει από την απομύζηση του κοινωνικού πλούτου, την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της χώρας και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας του λαού της…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ