Αρχική » Η «άγνωστη» καταστροφή της Βορείου Ηπείρου

Η «άγνωστη» καταστροφή της Βορείου Ηπείρου

από Βασίλης Στοϊλόπουλος

Tου Βασίλη Στοϊλόπουλου

Ένα μόλις μήνα μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως σε Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Σαν Φραντσίσκο λεπτομερή στοιχεία για τις καταστροφές που υπέστη στη διάρκεια της τριπλής κατοχής Γερμανίας – Ιταλίας – Βουλγαρίας. Η συγκέντρωση και η επεξεργασία των στοιχείων είχε πραγματοποιηθεί υπό τη διεύθυνση του γνωστού αρχιτέκτονα Κ. Α. Δοξιάδη ο οποίος έγραψε και τα σχετικά κείμενα. (βλέπε: «ΑΙ ΘΥΣΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ», 1945)

Ανάμεσα στους δεκάδες χάρτες και τα διαγράμματα που παρουσιάζουν ανάγλυφα την καταστροφή όλης της χώρας υπήρχαν και δύο χάρτες που απεικόνιζαν τις μεγάλες καταστροφές και τις σφαγές που υπέστη ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου εκείνη την περίοδο. Βλέποντας κανείς τους χάρτες δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τη διαπίστωση του καθ. Δοξιάδη ότι «… οι μεγάλες καταστροφές των χωριών της Βορείου Ηπείρου, ενώ η Κεντρική και η Βόρεια Αλβανία δεν έπαθεν τίποτα το σημαντικό, είναι η καλλιτέρα απόδειξις της ελληνικότητάς της». Και ακόμη, ότι «και οι Αλβανοί δεν ηθέλησαν να υστερήσουν των στρατών του Άξονος. Κάθε ελληνικό κέντρο στην Βόρειο Ήπειρο είδε τους κατοίκους του να σφάζωνται και να παίρνονται όμηροι. Και οι αλβανικές συμμορίες κατέκλυζαν το ελληνικό έδαφος, σκοτώνοντας και κλέβοντας με την προστασία των Γερμανών και των Ιταλών.»

Συγκρίνοντας κανείς με χάρτες από άλλες κατεστραμμένες περιοχές της Ελλάδας εκείνης της περιόδου καταλήγει άνετα στο συμπέρασμα ότι οι Βορειοηπειρώτες έζησαν τουλάχιστον την ίδια φρικτή κατοχή με τους υπόλοιπους Έλληνες. Όμως, εδώ πρόκειται για μια ακόμη εν πολλοίς «άγνωστη» ιστορία του Ελληνισμού. Άγνωστη ακόμα και για τους εντός Ελλάδας, όπου, ως γνωστόν, στα πρώτα 15-20 χρόνια της Μεταπολίτευσης ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» ήταν «συνώνυμο» με τον εθνικισμό και όποιος μιλούσε για ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ήπειρο χαρακτηρίζονταν αμέσως φασίστας. Βέβαια και σήμερα, για την προβλέψιμη ελληνική πολιτική τάξη το «Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα» παραμένει διαχρονικά ένα ενοχλητικό «αγκάθι», με αποτέλεσμα να είναι πλέον ζήτημα χρόνου ο τελικός ξεριζωμός της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. ‘Άλλωστε, και οι εγχώριοι δικαιωματιστές και οι άλλοι υπηρέτες του «προοδευτισμού» έχουν με πιο «σοβαρά» θέματα ν΄ ασχοληθούν από τον “φασίστα” Κατσίφα.

Από τη Χιμάρα του 1912 στους Βουλιαράτες του 2018

O Κωνσταντίνος Κατσίφας, οι Βορειοηπειρώτες και η μοίρα του ελληνισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ