από το Άρδην τ. 55, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2005
Κατά το 2005, τα τοπικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αυξήσει τις αναφορές τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Κίνα. Η πιο πρόσφατη από αυτές πραγματοποιήθηκε έξω από την πόλη Ντινγκτσούο, στην επαρχία Χεμπέϊ της βόρειας Κίνας, και έτυχε διευρυμένης προβολής από τα ΜΜΕ, εξαιτίας ενός βίντεο που πήρε ένας από τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σ’ ένα μικρό αγροτικό χωριό, το Σένγκιου, που ανήκει στο κεντρικό διαμέρισμα της επαρχίας Χεμπέϊ που είναι γνωστή για την παραγωγή σιταριού και φυστικιών.
Η ιστορία πίσω από τις κινητοποιήσεις στο Σένγκιου έχει γίνει ευρύτατα γνωστή στην Κίνα. Την άνοιξη του 2003, τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν στους κατοίκους του Σένγκιου ότι η γη τους πρόκειται να κρατικοποιηθεί προκειμένου να αξιοποιηθεί από μια κρατική εταιρεία παραγωγής ενέργειας για την αποθήκευση άνθρακα και τέφρας. Οι αρχές παρέδωσαν ως αντάλλαγμα στους αγρότες που αποφάσισαν να φύγουν έναν μικρό οικισμό. Αν και μερικοί αποδέχθηκαν αυτόν τον διακανονισμό, άλλοι επέλεξαν να αψηφίσουν το κυβερνητικό διάταγμα αρνούμενοι να εγκαταλείψουν το χωριό τους ενώ ύψωσαν οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν τις τοπικές αρχές. Για πολλούς μήνες υπήρξε μια διαρκής ένταση μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας που έδρευε στην κοντινή πόλη Ντίνγκτσου. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, η αστυνομία συνέλαβε όσους από αυτούς θεωρούσε ότι υποκινούν τις κινητοποιήσεις και σε κάποια στιγμή μάλιστα επιχείρησε να κόψει την παροχή νερού και τροφίμων προς το χωριό. Εντωμεταξύ, η εταιρεία παραγωγής ενέργειας οργάνωσε μια σειρά εξαιρετικά βίαιων επιθέσεων εναντίων των ανυπάκουων αγροτών, συγκροτώντας ομάδες εκφοβισμού στο Πεκίνο και μεταφέροντάς τους στην περιοχή για τους παρενοχλούν.
Τον Απρίλιο, μια από τις ομάδες των τραμπούκων εξαπέλυσε νυκτερινή επίθεση εναντίον των κατοίκων του χωριού. Κατά την διάρκεια της επίθεσης αυτής, ένας νεαρός άνδρας πιάστηκε αιχμάλωτος από τους αμυνόμενους. Αφέθηκε ελεύθερος δύο μήνες μετά, έπειτα από μια δεύτερη επίθεση από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα. Πριν να απελευθερωθεί, αυτός ο νεαρός άνδρας δήλωσε σ’ έναν ρεπόρτερ της Ουάσιγκτον Ποστ ότι η εταιρεία τον πλήρωσε 100 γουάν, τον εξόπλισε με έναν σιδερολοστό προκειμένου να «δώσει ένα καλό μάθημα» στους κατοίκους του χωριού, αλλά και ότι οι τελευταίοι δεν τον κακομεταχειρίστηκαν κατά την διάρκεια της κράτησής του.
Κατά την νύχτα της 11ης Ιουνίου, μια μεγαλύτερη ομάδα εκφοβισμού επέστρεψε στο Σένγκιου, αυτή τη φορά οπλισμένη με κυνηγητικές καραμπίνες, ακονισμένους σιδεροσωλήνες, ρόπαλα, τούβλα και πυροσβεστήρες. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, έξι κάτοικοι του χωριού σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν. Ένας από τους τραυματίες είχε βιντεοσκοπήσει το περιστατικό, προτού του σπάσουν το χέρι κι έτσι κατάφερε να παραδώσει την κασέτα στην Ουάσιγκτον Ποστ. Το βίντεο δείχνει καθαρά μια ομάδα νεαρών ανδρών να επιτίθενται στο χωριό οπλισμένοι με σιδεροσωλήνες και λοστούς1. Στο βίντεο επίσης καταγράφεται μια έκρηξη, ήχοι πυροβολισμών και διάφορες κραυγές. Ο καμεραμάν καταγράφει την μάχη μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος δέχεται επίθεση.
Το βίντεο συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον, ενώ προκάλεσε την παγκόσμια συμπάθεια προς τους κατοίκους του Σένγκιου. Εξαιτίας του οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στη γη τους. Εντωμεταξύ, η κεντρική κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση. Μια αναφορά που βγήκε στην δημοσιότητα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχουά αναφέρει πως συνελήφθησαν 21 ύποπτοι και καταδικάστηκαν για την δολοφονία των έξι και τον τραυματισμό των 52 αγροτών. Επιπλέον, ο γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος της πόλης Ντινγκτσούο, Χε Φενγκ και ο δήμαρχος Γκούο Τσενγκουάνγκ έχασαν τις θέσεις τους, έπειτα από εντολή της κεντρικής κυβέρνησης.
Τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας καθιστούν πολύ πιθανή την ανάμειξη του Λι Ξιαοπένγκ, γιου του πρώην πρόεδρου της Κίνας Λι Πενγκ, σ’ αυτή την υπόθεση:
Η καθημερινή εφημερίδα του Χόνγκ Κόνγκ Πινγκ Γου Ριμπάο (Καθημερινή του Μήλου) και άλλες εφημερίδες της κινέζικης διασποράς ισχυρίζονται ότι ο Λι Ξιαοπένγκ –γιος του Λι Πενγκ – βρίσκεται πίσω από την στρατολόγηση των ομάδων εκφοβισμού και των περιστατικών που προκλήθηκαν στο χωριό. O Λι Πενγκ, που διατελούσε χρέη πρωθυπουργού κατά το 1989, θεωρείται ένας από τους κύριους υπεύθυνους για το μακελειό στην πλατεία Τιεν Ανμέν.
Ο Λι Ξιαοπένγκ είναι γενικός διευθυντής της Σένουα, μιας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θέλει να διώξει τους αγρότες από τη γη τους προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί ένα νέο εργοστάσιο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από υψηλής ποιότητας άνθρακα. Η Σένουα αποτελεί θυγατρική του διεθνούς εταιρικού συγκροτήματος Huaneng International, που διοικείται από τον γιο του πρωθυπουργού της Κίνας.
Οι ταραχές στο Σενγκγιού αποτελούν ένα από μια σειρά πρόσφατων παρόμοιων περιστατικών που έχουν κερδίσει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ. Τον Απρίλιο, οι κάτοικοι του χωριού Χουαξί που ανήκει στην επαρχία του Ζενγιάνγκ συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία, αναγκάζοντάς την να αποχωρήσει. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν οι κάτοικοι κατέλαβαν τον δρόμο που οδηγεί στα 13 τοπικά χημικά εργοστάσια, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία τους προκαλεί σοβαρές ασθένειες σ’ αυτούς και καταστρέφει το περιβάλλον. Στις 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις στην πόλη του Σιτσού στην επαρχία του Ανχούι. Σ’ αυτές, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν κι ένα σούπερ-μάρκετ λεηλατήθηκε πριν το πλήθος διαλυθεί.
Σύμφωνα με το Outlook, ένα περιοδικό που στηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα, κατά την διάρκεια του 2003, έλαβαν χώρα στην Κίνα γύρω στις 58.000 διαδηλώσεις, γεγονός που συνιστά μια αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Φυσικά, τέτοιοι δείκτες δεν είναι δυνατό να ικανοποιούν τη κεντρική κυβέρνηση, που επιθυμεί ταυτόχρονα να διατηρήσει την μονοκομματική κυριαρχία αλλά και την κοινωνική σταθερότητα.
Μπα Γιν
Σάββατο 2 Ιουλίου 2005, Melbourne Indymedia
Μετάφραση: Βασίλης Μπιρλιράκης
- Το βίντεο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.washington.com/wp-dyn/content/video/2005/06/14VI20050614019 32.html