Αρχική » Οριακή στιγμή για Κίνα, Ρωσία, Δύση

Οριακή στιγμή για Κίνα, Ρωσία, Δύση

από Αναδημοσιεύσεις

του Νίκου Κωνσταντάρα από την Καθημερινή

Λίγες ηµέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ενώ φαινόταν ότι οι Ρώσοι δεν θα καταλάμβαναν το Κίεβο με την ευκολία που όλοι –κυρίως οι ίδιοι– περίμεναν, ένας Κινέζος πολιτικός επιστήμων έγραψε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα των πρώτων, απρόβλεπτων ημερών του πολέμου.

Ο Χου Ουέι (Hu Wei), αντιπρόεδρος ενός ινστιτούτου που συμβουλεύει την κινεζική κυβέρνηση, έγραψε ότι το Πεκίνο έπρεπε να πάρει αποστάσεις από το «ανεπανόρθωτο λάθος» του Πούτιν. «Για να αποδείξει τον ρόλο της ως υπεύθυνη μεγάλη δύναμη, η Κίνα όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηρίξει τον Πούτιν, αλλά πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις πιθανές περιπέτειές του. Η Κίνα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με αυτή τη δυνατότητα και πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα», έγραψε ο Χου σε ανάλυση για το Παρατηρητήριο Αντιλήψεων ΗΠΑ – Κίνας (US-China Perception Monitor), το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Αν ο Πούτιν χάσει τη στήριξη της Κίνας, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου, ή τουλάχιστον θα αποτρέψει την κλιμάκωσή του. Eτσι, η Κίνα θα κερδίσει δάφνες διεθνώς για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Αυτό ίσως βοηθήσει την Κίνα να αποφύγει την απομόνωση και να βρει ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και τη Δύση».Τις ημέρες εκείνες η συζήτηση μέσα στην Κίνα έβραζε, με κάποιους να καταδικάζουν την εισβολή του Πούτιν, ενώ άλλοι καθιστούσαν τις ΗΠΑ υπεύθυνες γι’ αυτήν. Το άρθρο του Χου δεν άρεσε στις Αρχές, και η ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Αντιλήψεων «μπλοκαρίστηκε» για πρώτη φορά. Τους επόμενους μήνες, η Κίνα φάνηκε να στηρίζει τον Πούτιν χωρίς, όμως, να προχωρεί στην παροχή χρηματικής και στρατιωτικής βοήθειας που ο Ρώσος πρόεδρος ζητούσε.

Με τα δικά τους προβλήματα από τον πόλεμο, το Πεκίνο και η Δύση θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε ό,τι συμβάλλει στη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα φαίνεται να δικαιώνεται ο Χου. Τα στρατεύματα του Πούτιν χάνουν και εδάφη που κατέλαβαν, ενώ ο ίδιος προειδοποιεί ότι μπορεί να φθάσει και στη χρήση πυρηνικών όπλων. Στον ΟΗΕ η Κίνα απείχε από ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία για τα δημοψηφίσματα και την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, όμως δεν αναγνωρίζει τις προσαρτήσεις, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν εναντίον όποιας ρωσικής απειλής, και δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν φαίνεται ολοένα πιο αδύναμος δίπλα στην Κίνα, η οποία, όμως, δεν θα τον εγκαταλείψει εντελώς καθώς η ίδια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τη Δύση, κυρίως για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Πέρα από τη στρατηγική αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ, όμως, η κινεζική ηγεσία πρέπει να διαχειριστεί σειρά προβλημάτων. Η πανδημία, διακοπές στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού, η ξηρασία και η μειωμένη αγροτική παραγωγή, επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή, και, σύμφωνα με κυβερνητική εφημερίδα, θα αναγνωρίσει τα μεγάλα επιτεύγματα των τελευταίων πέντε χρόνων και την πολύτιμη εμπειρία της ηγεσίας. Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να ανακηρυχθεί πρόεδρος για πρωτοφανή, τρίτη συνεχή θητεία. Ομως, το ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκε κατά μόλις 2,5% (με ετήσια πρόβλεψη στο 5,5%) και η ανεργία των νέων έφθασε στο 19,9% τον Ιούλιο. Αυτή είναι η στιγμή που και η Κίνα και οι ΗΠΑ και η Δύση, όλοι με τα δικά τους προβλήματα από τον πόλεμο, θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε ό,τι συμβάλλει στη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Νοστος 12 Οκτωβρίου 2022 - 13:15

Έχουν μια σοφία οι Κινέζοι στην πολιτική τους και στην ιστορία τους δεν έχουμε κάποια γνωστά παραδείγματα βαρβαρότητας από μέρους τους.
Επίσης πιθανότατα βλέπουν και αυτοί την αποκάλυψη της παλιάς άλλα σταθερής συμμαχίας-συνεργασιας ρωσιας-τουρκιας. Κάτι πολύ απειλητικό και για την Κίνα δεδομένης της επιρροής τους στους ουιγιρους της Κίνας και της γειτνίασης της με τη Ρωσία.
Αυτή η συμμαχία ρωσιας- Τουρκίας έχει δείξει το τι μπορεί σε πολλά μετοπα. Έχει καθυποτάξει και έχει εδραιωθεί σταθερά σε Συρία και Λιβύη κάτι που ήταν αδύνατον για τους δυτικούς. Επίσης έχει καθηλώσει υποταγμένους και τους Κούρδους τους πιο αποτελεσματικούς σύγχρονους μαχητές μετά ίσως τους Ουκρανούς.
Επίσης αυτήν η συμμαχία Ρωσίας -τουρκιας κάνει και τους δύο σχετικά ανίκητους αφού οπότε κινδυνεύει ο ένας τον σώζει ο άλλος . Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει σώσει και τον Κεμάλ και τον Ερντογάν.
Αυτή η συμμαχία λοιπόν είναι επικίνδυνη και για τη Κίνα άλλα και για τη δύση αφού άμα αφεθούν θα καθυποτάξουν συνεργαζόμενοι και όλα τα Βαλκάνια μετά την ουκρανια. Για να μην αναφέρουμε και στην δράση τους στην υπόλοιπη Αφρική ακόμα και στην Λατινική Αμερική.
Οδηγούμαστε λοιπόν όχι σε παγκόσμιο δίπολο άλλα σε τριπολο : Δυση – Ρωσία+τουρκια – κινα. Θεωρώ πιο πιθανό και συμφέρον για την Κίνα λοιπόν να συνεργαστεί με τη δύση περισσότερο παρά με τη Ρωσία.
Και μπορεί να δημιουργηθεί και ένας ακομα πόλος (στενά συνεργαζόμενος με τη δύση) που να ξεκινάει από Ρουμανία , Ελλάδα , Κύπρο να περιλαμβάνει Ισραήλ Αίγυπτο και αραβικες χώρες και να φτάνει ως και την Ινδία ίσως και με την Αρμενία μέσα.
Αυτά για τον νέο πολυπολικο κοσμο.
Άλλωστε το ότι σταμάτησαν Εβραίοι και Άραβες να μαλώνουν μεταξύ τους και το ότι ενώνονται σε μια συμμαχία’ … αυτό κάτι συμαινει …κάποιον κίνδυνο αντιλαμβάνονται οτι έρχεται!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ