από το Άρδην τ. 42, Ιούνιος 2003
Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που εκθέτει συστηματικά τον Μικροϊδιοκτητικό Τρόπο Παραγωγής, τον οποίο πρωτοανακάλυψε ο Καρλ Μαρξ, τρόπο παραγωγής που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην αρχαιοελληνική κοινωνία όσο και στην μεταμεσαιωνική Ευρώπη.
Καρπός επίμονης δεκαετούς έρευνας, το βιβλίο αυτό, στηριγμένο εξαντλητικά στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, φιλοδοξεί να καταρρίψει την κυρίαρχη στην διεθνή ιστοριογραφία άποψη που θεωρεί δουλοκτητική την αρχαϊκή κοινωνία, δίνοντας την πραγματική ιστορία της, στα χρόνια 950-500 π.Χ. και των ταξικών αγώνων που την διαιρούσαν.
Η συμβολή όμως της παρούσας μελέτης δεν μας αφορά μόνον ως μια πιθανή νέα προσέγγιση του ιστορικού γίγνεσθαι στην αρχαιοελληνική κοινωνία και την μεταμεσαιωνική Ευρώπη.
Ο Μικροϊδιοκτητικός Τρόπος Παραγωγής αποτελεί όχι μόνο τον θεμέλιο λίθο του πνεύματος ανεξαρτησίας των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ένα πολύτιμο, δυναμικό και μαχητικό όχημα κατανόησης της θέσης των δεινά πολιορκούμενων σύγχρονων εργαζομένων, που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην υποταγή που επιτάσσει ο ολοκληρωτισμός της παγκοσμιοποίησης και την κοινωνικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία που μας αφήνει ως ζωντανή παρακαταθήκη ο Μικροϊδιοκτητικός Τρόπος Παραγωγής.
Ο Θανάσης Αθανασόπουλος-Καλόμαλος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Τελείωσε την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε για τρία χρόνια κοινωνιολογία στο London School of Economics και ένα χρόνο στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Δικηγόρησε μέχρι το 1988.
Κυριότερες δημοσιεύσεις του, Οι 14 επιστολές (1968), Οι θέσεις του Μαρξ πάνω στον Φόυερ-μπαχ (1974), La science du Matérialisme Social (1984), Το εθνικό φαινόμενο στον συλλογικό τόμο Εθνικισμός ο σύγχρονος Ιανός (1998) και η συλλογή και μετάφραση κειμένων των Κ.Μαρξ και Φ.Ένγκελς, Η επιστήμη της κοινωνίας (Α’ 1977, Β’ 1985). Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διάφορα