του Χρ. Λαζαρίδη, από το Άρδην τ. 9, Αύγουστος 1997
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται στον “αστερισμό Χόλμπρουκ”. Οπου το ζητούμενο δεν είναι ασφαλώς μια “δίκαιη” ούτε μια “βιώσιμη” λύση – ούτε καν μια λύση που θα “βελτιώνει κάπως” τα τετελεσμένα της εισβολής. Το ζητούμενο είναι μια “λύση” χειρότερη κι απο την ίδια την διχοτόμηση.
Αλλωστε, αυτό, κι αν ακόμα αρνούμαστε να το παραδεχθούμε εμείς ήδη το παραδέχεται ο ξενος τύπος: Ομολογείται απο τους βρετανούς, ότι η λύση Συνομοσπονδίας που ετοιμάζεται, είναι χειρότερη για τους Ελληνοκυπρίους απο τη λύση διχοτόμησης που έχει ήδη de facto επιβληθεί.
Πράγματι, αυτή τη στιγμή οι Ελληνοκύπριοι ασκούν πλήρη έλεγχο στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου. Αν, ό μη γένοιτο, συμφωνούσαν Συνομοσπονδία, θα έχαναν τον πλήρη έλεγχο πάνω στις ελεύθερες περιοχές, αφού θα ήσαν αναγκασμένοι να παραχωρήσουν διευρυμένα δικαιώματα βέτο στο Ομόσπονδο κρατίδιο των Τουρκοκυπρίων, επι του συνόλου των υποθέσεων της Συνομοσπονδίας. Ετσι οι Τούρκοι θα αποκτούσαν έλεγχο σε όλη την Κύπρο χωρίς να ρίξουν τουφεκιά! Θα ολοκλήρωναν τα κεκτημένα της εισβολής με ελληνικές υπογραφές, άρα χωρίς να είναι πλέον “παράνομοι”.
Προκειμένου να κερδίσουν οι Ελληνοκύπριοι μια λωρίδα εδάφους, ίσο με το 6% της Κύπρου – δηλαδή μια περιοχή όσο το Παγκράτι, η Καισαριανή και η Δάφνη μαζί – θα παραχωρούσαν συγκυριαρχία στους Τουρκοκυπρίους, και θα μετατρέπονταν σε κράτος-δορυφόρο της Αγκυρας. Κι επειδή τέτοια είδους “συνταγματικά τέρατα” δεν εμπνέουν σταθερότητα, κατά πάσαν πιθανότητα θα παρατηρείτο φυγή κεφαλαίων απο την Κύπρο. Κι ετσι οι Ελληνοκύπριοι θα εχαναν και την αυτονομία τους και το οικονομικό θαύμα που κατάφεραν να οικοδομήσουν. Θα έχαναν δηλαδή τα πάντα για να “κερδίσουν” ελάχιστα…
Πού “κολλάει” η μέθοδος Χόλμπρουκ
Υπάρχουν βεβαίως, απο την άλλη πλευρά η δοκιμασμένη “μέθοδος Χόλμπρουκ” - των ασφυκτικών πιέσεων κι εκβιασμών, πέρα απο τη “συνήθη” διπλωματική πρακτική (άλλωστε, ο κ. Χόλμπρουκ δεν είναι διπλωμάτης καριέρας). Υπάρχουν όμως κι εγγενή εμπόδια για να επιτύχει η μέθοδος αυτή στο Κυπριακό:
— Πρώτον, στην Κύπρο υπάρχει ο κ. Ντενκτάς, και λόγω της παρατατεταμένης ακυβερνησίας στην Αγκυρα, η θέση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη είναι σήμερα περισσότερο αναβαθμισμένη παρά ποτέ. Αλλά για να επιτύγχαναν οι πιέσεις Χόλμπρουκ η θέση του κ. Ντενκτάς έπρεπε να αποδυναμωθεί. Οπως ακριβώς αποδυναμώθηκε ο Κάρατζικ για να υπάρξει η Συνθήκη του Ντέητον για τη Βοσνία. Στο Ντέητον ο Χόλμπρουκ μπορούσε να στηριχτεί στον Μιλόσεβιτς για να πιέσει τον Κάρατζικ. Στο Κυπριακό δεν μπορεί να στηριχτεί σε οποιονδήποτε πολιτικό της Αγκυρας για να πιέσει τον Ντενκτάς.
— Δεύτερον, όπως είδαμε, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να σπρωχθούν πέρα απο τα όρια της “αυτοκτονίας” για να δεχθούν την λύση που τους ετοιμάζει ο κ. Χόλμπρουκ. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Στη Βοσνία, ο κ. Χόλμπρουκ πίεσε ασφυκτικά τους Βοσνιοσέρβους, να δεχθούν αυτό ακριβώς το οποίο...οι ίδιοι ζήταγαν εξ αρχής: διαμελισμό της Βοσνίας - και μάλιστα σε εδαφική βάση καλύτερη απο εκείνην που ήταν πρόθυμοι να αποδεχθούν πριν τον πόλεμο και για να μη κάνουν τον πόλεμο. (όπως ομολόγησε στο βιβλίο του ο τελευταίος αμερικανος πρέσβυς στην ενιαία Γιουγκοσλαβία, Ζίμμερμαν). Στην Κύπρο ο Χολμπρουκ ζητάει απο τους Ελληνοκυπρίους να παραχωρήσουν περισσότερα απ’ όσα έχασαν το 1974.
— Τρίτον, στην Βοσνία ο κ. Χόλμπρουκ “εξαργύρωνε” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αμερικανικές στρατιωτικές πιέσεις σε βάρος εκείνων που κέρδιζαν μέχρι τότε τον πόλεμο κι είχαν περιθώρια για παραχωρήσεις: των Βοσνιοσέρβων. Απο άποψη στρατιωτική/ διπλωματική η κατάσταση στην Κύπρο είναι ακριβώς αντίστροφη εκείνης που επικρατούσε στη Βοσνία. Στο Ντέητον εκείνο που απέδωσε ήταν τα αμερικανικά στρατιωτικά πληγματα σε βάρος των Βοσνιοσέρβων - κί όχι βέβαια, οι “μαγικές” διπλωματικές ικανότητες του κ. Χολμπρουκ. Στην Κύπρο δεν προβλέπεται να υπάρξουν αντίστοιχα στρατιωτικά πλήγματα κατά των τουρκικων θέσεων. Συνεπώς, με ή χωρίς την ανάμιξη Χόλμπρουκ, πάσα συσχέτιση Κύπρου-Βοσνίας, είναι αφελής.
— Τέταρτον, στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη εσωτερικές αντιστάσεις για μια συνολική αναδιαπραγμάτευση με την Τουρκία στο Αιγαίο. Και υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τη σκοπιμότητα μιας λύσης Συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Ακόμα κι αν ο κ. Χόλμπρουκ μπορούσε να βάλει στο περιθώριο τον κ. Ντενκτάς στην Κύπρο (που δεν μπορεί) ακόμα κι αν μπορούσε να βρεί αξιόπιστο και υπεύθυνο συνομιλητή στην Αγκυρα (που για την ώρα δεν φαίνεται πιθανό), ώστε να επιδειχθεί εκείνη η “ευελιξία” απο τουρκικής πλευράς που θα παγίδευε τους ελληνοκυπρίους σε μια αυτοχειριαστική πολιτική αλλεπάλληλων κι οδυνηρών υποχωρήσεων - ακόμα κι αν ίσχυαν όλα αυτά, θα χρειαζόταν μια ελληνική πολιτική ηγεσία με πλήρη άνεση κινήσεων.Τέτοια ηγεσία, όμως, δεν υπάρχει...
Οπως έδειξε η κρίση στις Υμιες νήσους, η Ελληνική ηγεσία είναι, έτοιμη να υποχωρεί μόνον οριακά υπο ασφυκτικές στρατιωτικές πιέσεις - επειδή νιώθει ανασφαλής. Αλλά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο - επειδή νιώθει ανασφαλής - η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν είναι ικανή για μείζονες οδυνηρούς συμβιβασμούς. Αν ένιωθε ασφαλής, ίσως και να μπορούσε ευκολότερα να αποδεχθεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο, για παράδειγμα - χωρίς να ανησυχεί για την κυριαρχία της επι των νησιών στο ανατολικό Αρχιπέλαγος. Αλλά με δεδομένη την ελληνική ανασφάλεια, η ικανότητά της προς συμβιβασμό ελαχιστοποιείται.
Απροσδόκητα συμπεράσματα
Στο σημείο αυτό οδηγούμαστε σε ένα συμπέρασμα, όχι προφανές:
Οι αμερικανοί αρχίζουν ήδη να συνειδητοποιούν ότι ζητούν απο την Ελλάδα, χωρίς να εμπλακεί σε πόλεμο, να υποστεί συρρίκνωση που άλλες χώρες, ακόμα και μετά απο οδυνηρή ήττα αρνούνται να προσυπογράψουν! Συνειδητοποιούν ακομα, ότι μια υπερβολική ενδυνάμωση της Τουρκία πιθανόν να την καταστήσει ανεξέλεγκτη, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή - χώρια που ή άνοδος του ισλαμισμού στην Τουρκία έτσι κι αλλιώς θέτει σε κίνδυνο την στρατηγική σχέση της Τουρκία με τη Δύση.
Αυτός είναι ένας πρόσθετος λογος για την Ουάσιγκτων να αναζητεί από τώρα “εφεδρικά ερείσματα” στην περιοχή, σε περίπτωση που η Τουρκία είτε διαλυθεί είτε κατρακυλίσει στον Ισλαμισμό είτε καταστεί απολύτως ανεξέλεγκτη είτε γίνει αποσταθεροποιητική. Σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα - τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον ως πολυ πιθανά - η Ουάσιγκτων θα χρειαζόταν “εφεδρικά” ερείσματα στην περιοχή και τέτοια ερείσματα κυρίως στην Ελλάδα μπορεί να τα βρεί.
Συνεπώς ούτε η απόλυτη “δορυφοροποίηση” της Ελλάδας απο την Τουρκία είναι πλέον συμφέρουσα για τα μακροχρόνια συμφέροντα των ΗΠΑ, ούτε η “ταπείνωση” της Ελλάδας απο την Αγκυρα. Αντίθετα, φαίνεται πολύ πιο συμφέρουσα μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών, μια ισορροπία που θα απέτρεπε τη σύγκρουση μεταξύ τους και θα συγκρατούσε τους τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς προς άλλες κατευθύνσεις. Γενικά είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στηρίξουν πλήρως τους τυχοδιωκτισμούς της Αγκυρας και να καταστήσουν εχθρούς τους όλα τα άλλα κράτη της περιοχής, ποντάροντας τα “ρέστα” τους σε ένα καθεστώς το οποίο οι ίδιοι αναγνωρίζουν οτι βρίσκεται σε κατάσταση διαλυσης, κι έχει αβέβαιο μέλλον. Οντως η υπόθεση αυτή δεν μοιάζει ορθολογική...
Η μέση οδός - πέρα απο τα άκρα
Οσο η εσωτερική κρίση της Τουρκία κορυφώνεται, τόσο αναδεικνύεται η δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει το ρόλο “εφεδρικού” τοπικού ερείσματος για τις ΗΠΑ. Μόνο που εμείς οι ίδιοι δεν το βλέπουμε έτσι. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε τις ΗΠΑ είτε ως τη δύναμη που θα μας “σώσει” (απο την Τουρκία) είτε ώς τη δύναμη που “βυσσοδομεί” να μας εξαφανίσει (μέσω Τουρκίας)!
Το ΠΑΣΟΚ, για την ακρίβεια, έχει διαγράψει μια πλήρη μετακίνηση από το ένα άκρο (του υστερικού αντιαμερικανισμού) στο άλλο άκρο (της σχεδόν συμπλεγματικής υποταγής στην Ουάσιγκτων), χωρίς “ενδιάμεσο σταθμό” και χωρίς να εξεταστεί η δυνατότητα αναδιάταξης των συμμαχικών σχέσεων στην περιοχή. Ισα-ίσα τη στιγμή που ο ρόλος της Τουρκίας γίνεται πιο προβληματικός και η συμμαχική της αξιοπιστία αμφισβητείται εντονότερα...
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και την εσωτερική κρίση της Τουρκίας και την αποσταθεροποίηση των παραδοσιακών “σταθερών” της εξωτερικής της συμπεριφοράς, Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την εσωτερική κρίση και τους εξωτερικούς τυχοδιωκτισμούς της Αγκυρας, για να διεκδικήσουμε ενισχυμένη συμμαχική στήριξη εξισορρόπησης του κενού που μπορεί να αφήσει, είτε η διάλυση της Τουρκίας είτε η “υπερβολική αυτονόμησή” της.
Αυτή είναι και η μόνη “μέση οδός”: Ούτε υστερικός αντιαμερικανισμός ούτε πανικόβλητη δουλικότητα έναντι των ΗΠΑ - προσπάθεια να διεκδικήσουμε ρόλους που θα μας οδηγούν σε σύγκλιση με τους συμμαχικούς υπολογισμούς περιφερειακής σταθερότητας και θα εξυπηρετούν στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας.
Επι τέλους, πρέπει ενηλικιωθούμε στην εξωτερική πολιτική. Να απορρίψουμε τις “ακραίες” συμπεριφορές, και κυρίως να απορρίψουμε τα πολιτική αδιέξοδα όσων μας μετακινούν απο το ένα άκρο στο άλλο, αποδυναμώνοντας συνεχώς τη θέση, το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας.