του Ν. Ντάσιου, από το Άρδην τ. 10 Οκτώβριος-Νοέμβριος 1997

Στις 20-21 Σεπτεµβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βόλο η 4η κατά σειρά Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν:
Ί. Η διευκόλυνση της επαφής μεταξύ Βιο-Καλλιεργητών στην ανταλλαγή πολύτιµης εμπειρίας και στη διαµόρφωση προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο της Οικολογικής Γεωργίας.

  1. Η διευκόλυνση της επαφής των παραγωγών µε τοὺς καταναλωτές ώστε ν᾿ανταλλαγούν απόψεις και να γίνει ευρύτερα γνωστή στο κοινό η αξία των οικολογικών προϊόντων.
  2. Η δηµιουργία κινήτρων για την πραγµατοποίηση παρόμοιων εκδηλώσεων στο µέλλον, έτσι ώστε γα γίνει συνείδηση ότι η Οικολογική Γεωργία µπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένη απάντηση στα συσσωρευµένα αδιέξοδα, στον Κρίσιµο τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Στον εκθεσιακό χώρο της Κεντρικής Πλατείας του Βόλου – Πάρκο ΑΥ. Κωνσταντίνου – συμμετείχαν περί τους 40 βιοκαλλιεργητές και άτοµα που ασχολούνται µε την οικοτεχνία-χειροτεχνία. Το µεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων προέρχονταν ᾱπό τη θεσσαλία και τη Μακεδονία. Τη διοργάνωση της γιορτής είχαν οι Βιοκαλλιεργητές της θεσσαλίας και το Περιοδικό Νέα Σελήνη. Η προσέλευση του Κόσμου ήταν πολλαπλάσια της αναμενόμενης. Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο µέλλον της πιστοποίησης και στα αντικειμενικά προβλήµατα της διάθεσης των βιολογικών προϊόντων στα αστικά Κέντρα από τους παραγωγούς της επαρχίας.

Η γιορτή αυτή αποτέλεσε τη συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε από 19/7 έως 30/7 στο αγρόκτηµα του Βλάσση, στον Κοκκινοπλό Ελασσόνας. Ώταν η 5η συνεχής χρονιά όπου άτοµα που δουλεύουν µε τη γη, σε αρμονία µε τη Φύση, υναντήθηκαν στη μαγευτική Φύση του Ολύμπου. Η εμπειρία της συνεύρεσης µε ανθρώπους που στη ζωή τους ψάχνουν το ιδιαίτερο, µέσα από ένα απλό και φυσικό βίο, ήταν σηµαντική. Τα 300 περίπου άτοµα που πέρασαν από τη Συνάντηση επικοινώνησαν φτιάχνοντας αυθόρµητες οµάδες ὅουλειάς, ψυχαγωγίας, ενώ συμμετείχαν συλλογικά στην προετοιμασία των γευμάτων.

Ενδιαφέρον είχαν τα πρακτικά µαθήµατα που έγιναν για την παρασκευή σαπουνιού, υφαντικής σε αργαλειό, φυσικής καλλιέργειας, κατασκευής παλετών κλπ.Κατά τη διάρκεια της ημέρας, Οι παρευρισκόµενοι συμμετείχαν σε εργασίες του ᾱγροκτήµατος, όπως η κατασκευή φυσικής δεξαµενής…
Εγιναν τέλος συζητήσεις για το µέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας, τις επιπτώσεις της διεθνοποίησης, τις φυσικές και παραγωγικές καταστροφές στις χώρες του Νότου, ενώ παρουσιάστηκαν ενέργειες που συνηγορούν στην αποκατάσταση του κοινοτισμού και των εναλλακτικών µορφών παραγωγής και κατανάλωσης.

Τελικά το στοίχηµα που τέθηκε στην αρχή της συνάντησης, να περάσουμε 10 µέρες όλοι µαζί ευχάριστα, χωρίς να χρειαστεί να χαλάσουµε έστω και µια δραχμή …επετεύχθη!!

Η Πράσινη Κίνηση Αλίμου, στην προσπάθειά της γα δημιουργήσει ένα Εναλλακτικό Δίκτυο πληροφόρησης Και συνεργασίας µε τους Βιοκαλλιεργητές της επαρχίας, προτίθεται να συνδιοργανώσει σπορά µε παλιές ποικιλίες σπόρων, στην Κόρινθο, τον προσεχή Νοέμβριο, σε συνεργασία µε τον Δήµο της Κορίνθου, τοπικούς φορείς και σχολεία της περιοχής. θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στην Κόρινθο και στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου – Μπραχάμι.

Νίκος Ντάσιος

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek
elGreek