του Κ. Δημητρόπουλου, από το Άρδην τ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998
Στις 22 του περασμένου Γενάρη πραγµατοποιήθηκαν στην Ἀθήνα και στα Γιάννενα πολυπληθείς και δυναμικές κινῃτοποιήσεις των Βορειοηπειρωτών µε αίτημα την χορήγηση και Ελλαδικής υπηκοότητας, σαν συνέχεια των διεκδικήσεων που είχε εγείρει πολύ νωρίτερα ο πολιτικός εκφραστής των Βόρειοηπειρωτών, η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «Ομόνοια».
Την όλη οργάνωση είχε αναλάβει π «Ομοσπονδία Σωµατείὧν Ἑλλήνων Βορειοηπειρωτών» που περιλαµβάνει αδελφότητες χωριών και άλλες συλλογικές αντιπροσωπεύσεις, π.χ. τους Ἑλληνοβλάχους.
Οἱ συνέλληνες του βόρειου κομματιού της Ηπείρου διαµαρτυρήθηκαν για µια ακόµα φορά για την δυσµενή µεταχείρισή τοὺς από τους κρατικούς φορείς. Ἡ µη ύπαρξη σοβαρής πολιτικής Και οράµατος από τῃ μεριά της εξουσίας απέναντι στο Ἠπειρωτικό ζήτημα παγιώνεΙ µια κατάσταση προσφυγοποίησης. Το µεγαλύτερο κομμάτι των ανθρώπων αυτών έχουν ἤδη δημιουργήσει συνθήκες3 Μόνιμης εγκατάστασης. Γι’αυτό και τα απήµατά τους προσανατολίστηκαν αυτή τη φορά προς την Ἀθήνα. Η ελληνική υπηκοότητα φάνταζε ως ασφάλεια.
Στη συνάντηση της αντιπροσωπίας του «Αγίου Κοσμά» και του Ἠπειρώτη υπουργού Προεδρίας, Ἀλέκου Παπαδόπουλου, ο τελευταίος τους υποσχέθηκε πως σε εύλογο χρονικό διάστηµα θα απαντήσει σχετικά µε τη χορήγηση «κάρτας οµογενούς». Μια τέτοια εξέλιξη θα ικανοποιούσε το εθνικό συναίσθημα των Βορειοηπειρωτών και θα τους ανακούφιζε στις επαφές τοὺς µε τα όργανα του ελλαδικού κράτους. Βέβαια, Κάτι τέτοιο προὔποθέτει την επίσηµπ απογραφή τους. Μ΄ αὐτό τον τρόπο θα απαντηθούν και σειρά ερωτηµάτων, όπως του αριθμού
Τους στο ελλαδικό Κράτος και της γεωγραφικής τους έκτασης στην Αλβανία π.χ Χιμάρα, Άρτα του Αυλώνα, Ελληνόβλαχοι κ.ά. που δεν αναγνωρίζονται από τα Τίρανα. Ο κύριος Παπαδόπουλος στπν αρχή της συνάντησης δήλωσε στην αντιπροσωπεία πως, αν μπορούσε να τους δώσει την υπηκοότητα, θα τον είχαν ὡς θεό µα ύστερα από έξι χρόνια πιθανόν να τον καταριόνταν, υπονοώντας τον κίνδυνο αφαίρεσης της αλβανικής υπηκοότητας από τα Τίρανα.
Ἡ αντιπροσωπεία, ως ένδειξη καλής θέλπσης, δε συνέχισε µε την ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπως είχε προγραμματίσει.
Την ίδια ώρα στην πλατεία Καρύτση και στην αίθουσα του Φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» ο ήρωας της Εθνικής Ἀντίστασης (από το αλβανοκρατούµενο Πωγώνι) Μπνάς Πάρας, παρουσίαζε την αὕτοβιογραφία του. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο βουλευτής Ίωαννίνων της αξιωματικής αντιπολτεύσης Αντώνιος Φούσσας έ-εγε πως το θέµα της υπηκοότητας λύνεται µε µια «μικρή» τροποποίηση του Συντάγµατος… Από μέρες ορισμένοι κύκλοι διέδιδαν στους Ηπειρώτες τη φήμη πως ῃ κυβέρνηση ήταν ικανή ακόµα και να παραχωρήσει την ελληνική υπηκοότητα, για να κερδίσει τις ψήφους των βόρειων Ηπειρωτών!