Αρχική » Οι Αζέροι σβήνουν τα ίχνη των Αρμενίων! Συνεχίζεται η πολιτιστική γενοκτονία στο Αρτσάχ

Οι Αζέροι σβήνουν τα ίχνη των Αρμενίων! Συνεχίζεται η πολιτιστική γενοκτονία στο Αρτσάχ

από Αναδημοσιεύσεις

Καταστράφηκε κοιμητήριο του 18ου αιώνα

Από την ιστοσελίδα ινφογνώμονας

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Δεύτερο νεκροταφείο καταστράφηκε στο κατεχόμενο έδαφος Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν. Οι γενοκτονικές προθέσεις του Αλίγεφ. Τα νεκρά σώματα Αρμενίων στρατιωτών

Την καταστροφή αρμενικού κοιμητηρίου στο χωριό του Σγκνάχ στο κατεχόμενο έδαφος από τις αζερικές δυνάμεις του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) καταγγέλουν το «Παρατηρητηρίου Μνημείων» και το «Παρατηρητήριο της Κληρονομιάς του Καυκάσου».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η περιοχή ισοπεδώθηκε προκειμένου να γίνει η σύνδεση οδικού δικτύου! Οι φωτογραφίες μαρτυρούν το πολιτιστικό έγκλημα.

Το «Παρατηρητήριο μνημείων» αναφέρει, ότι το κοιμητήριο δημιουργήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και παρέμεινε σε χρήση μέχρι οι Αρμένιοι του χωριού να εγκαταλείψουν τα πατρογονικές εστίες τους μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο των 44 ημερών του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από λήψεις δορυφόρου, η καταστροφή έγινε μεταξύ 12 Απριλίου και 18 Ιουνίου.

To «Παρατηρητήριο της Κληρονομιάς του Καυκάσου» κάλεσε τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν την καταστροφή των νεκροταφείων και να λειτουργήσουν ως διαχειριστές όλης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην επικράτειά τους.

Η αποκαθήλωση του τρούλου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό είναι το δεύτερο ιστορικό νεκροταφείο, μετά το Μετς Ταγκέρ, που καταστράφηκε κατά μήκος του νέου οδικού δικτύου που θα ενώνει το Φουζουλί με το Σουσί.

Η καταστροφή των αρμενικών θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων, στο κατεχόμενο από τους Αζέρους Σουσί, κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολιτιστική γενοκτονία. Ποιος ξεχνά την είδηση που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου 2021 στο infognomonpolitics.gr, η οποία μετέφερε το θέμα της… αποκαθήλωσης του τρούλου του καθεδρικού ναού Γαζαντσετσότς.

Αρμενικές πηγές υποστηρίζουν, ότι το Αζερμπαϊτζάν καταστρέφει συστηματικά την αρμενική κληρονομιά. Στα τέλη του 20ου αιώνα κατέστρεψε κρυφά έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων. Μόνο μέσα στο Ναχιτσεβάν, έναν αρμενικό θύλακα ιστορικά που βρίσκεται υπό αζερική διοίκηση, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέστρεψαν μεταξύ 1997 και 2006 τουλάχιστον 89 μεσαιωνικές εκκλησίες, 5.840 khachkars (πέτρινοι σταυροί) και 22.000 ιστορικές επιτύμβιες στήλες.

Οι γενοκτονικές προθέσεις του Αλίγεφ

Ο όρος πολιτιστική γενοκτονία δεν χρησιμοποιείται αβίαστα! Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, είχε εξαπολύσει απειλές εις βάρος της Αρμενίας. Στα τέλη Μαΐου μία δήλωσή του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς μαρτυρούσε τις προθέσεις του για την καταστροφή του αρμενικού κράτους.

«Ο αρμενικός λαός δεν μπορεί να χτίσει τη δική του πολιτεία. Μπορούν μόνο να ζήσουν ως μέρος μεγαλύτερων κρατών», ήταν τα λόγια του Αζέρου ηγέτη, ο οποίος έλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα νεκρά σώματα Αρμενίων στρατιωτών

Το χωριό Σγκνιάχ (ή Σιγκναχ) συνδέεται και μία άλλη στενόχωρη ιστορία από τον πόλεμο του 2020. Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, είδαν το φως της δημοσιότητας πλάνα με φορτηγά που μετέφεραν τα σώματα νεκρών Αρμενίων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών.

«Το να αντικρύζεις τα σώματα των Αρμενίων στρατιωτών μας μέσα σε σακούλες στην καρότσα ενός φορτηγού σε πλήρη αποσύνθεση μας ξεπερνάει όχι μόνο ως Αρμένιους αλλά και ως ανθρώπους.
Τα πλάνα τα έδωσαν στην δημοσιότητα οι ίδιοι οι τουρκοαζέροι.
Η ανθρωπότητα σε πλήρη σήψη ….
Ο σεβασμός στους νεκρούς είναι παναθρώπινη αξία που κάποιοι σε αυτόν τον κόσμο δεν γνώρισαν ούτε θα γνωρίσουν ποτέ! Δυστυχώς όμως ο κατά άλλα πολιτισμένος κόσμος μας αδιαφορεί οπότε όλοι συνένοχοι στο έγκλημα!!!», ανέφερε το μήνυμα που ανήρτησε εκείνη την εποχή η Εθνική Επιτροπή Δικαίωσης Αρμενίων

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ