του Γ. Γιουκάκη, από το Άρδην τ. 12, Φεβρουάριος-Μάρτιος 1998
Στο εκλογικό σώµα που ανέδειξε το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόµενα πέντε χρόνια, εξέχουσα θέση κατείχε µια ισχνότατη μειοψηφία. Ο λόγος για τους περίπου 400 υπερήλικες στη συντριπτική πλειονότητά τους, σκλάβους της Καρπασίας, οἱ οποίοι έφτασαν µε πούλμαν Και «Κατόπιν σχετικής αδείας των αρχών Κατοχής» για να ασκήσουν στην ελεύθερη, Κύπρο το εκλογικό δικαίωμά τους.
Στο οδόφραγµα του «Λήδρα Πάλας», εκεί όπου καθημερινά δοξάζεται το σχέδιο Επαναπροσέγγισης µε αντίτιμο την εθνική υπερηφάνεια χιλιάδων Ελλήνων της Κύπρου, τους περίµενε για να τους αγκαλιάσει η παλιά δασκάλα τους. Η Ελένη Φωκά δεν είναι πια δασκάλα στην Κατεχόµενη Καρπασία, όχι γιατί συνταξιοδοτήθηκε, αλλά γιατί απλώς αρνήθηκε να υποκύψει στον Αττίλα, κάνοντας δώρο στο Ντενκτάς την αναγνώριση του. ψευτοκρατιδίου του.
Δύο εβδομάδες νωρίτερα από τις σκηνές της υποδοχής στο «Λήδρα Πάλας», η τύχη, τα προβλήματα και η προοπτική της ύπαρξης των ανθρώπων που αρνήθηκαν πεισματικά επί 24 χρόνια να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους παραµένοντας σκλάβοι στην κατεχόμενη Κύπρο, αποτέλεσαν αντικείµενο προβληµατισμού σε σειρά συζητήσεων που οργάνωσε στη Λευκωσία η Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους «Εγκλωβισμένους». Παρούσα στην ηµερίδα της Επιτροπής, φυσικά, η δασκάλα Ελένη Φωκά.
Με λίγες κουβέντες και λόγια καθαρά µας άφησε το δικό της εγκόλπιο αντίστασης. Εκτοξεύοντας ταυτόχρονα ένα κρυστάλλινο “κατηγορώ” σε όλους όσοι προσωποποιούν την ένγοια του νεο-Κυπριακού κράτους. Σε όλους όσοι δέχονται να περάσουν στα Κατεχόμενα, εξωραίζοντας το πρόσωπο του Κατακτητή, έχοντας στα χέρια τους πόκετ μηχανές για να φωτογραφίζουν ως αναίσθητοι Γιαπωνέζοι τουρίστες τα σπίτια που γεννήθηκαν, τους τάφους των γονέων και των παππούδων τους.
Ακούσαμε την κατάθεση ψυχής της Ελένης Φωκά Και σας την µεταφέρουµε αυτούσια:
“Αισθάνομαι ανείπωτη χαρά, όταν βρίσκομαι ανάµεσα σε ανθρώπους που. όχι µόνο αγωνιούν για το µέλλον της πατρίδας τους, αλλά συνάµα ενεργοποιούνται και συμβάλλουν µε όλες τους τις δυνάµεις στις όποιες προσπάθειες για διαφώτιση της διεθνούς κοινωνίας. Η αγωνία αυτή συνάδει µε όσα έγραψε στον Επιτάφιό του ο Περικλής: Όποιοι δεν ασχολούνται µε τα Κοινά είναι ἀχρηστοι πολίτες.
Ἀλίμονο, αν σε µια ημικατεχόµενη πατρίδα Κάθε πολίτης δεν ασχολείται µε το εθνικό µας πρόβλημα, µε το µέλλον αυτού του τόπου, µε την τύχη των αγνοουμένων µας και το πρόβλημα των σκλαβωμένων αδελφών µας στην Καρπασία.
Ἀλίμονο, αν δεν σταματήσουμε να ασχολούμαστε µόνο µε την ευµάρειά μας, πως να κάνουµε περισσότερα λεφτά Και πως να χτίσουμε μεγαλύτερα σπίτια. Αν την ενεργητικότητά µας δε την διοχετεύσουµε για να σώσουμε την πατρίδα, τότε πρέπει να είµαστε βέβαιοι ότι τίποτε απ᾿ όλα αυτά δεν θα χαρούμε. Γιατί ο αἱμοσταγής Αττίλας καραδοκεί καὶ αναμένει την κατάλληλη στιγµή, για να επεκτείνει τα εγκληµατικά του σχέδια σε όλη την Κύπρο αρχικά και αργότερα στη θράκη και στο Αιγαίο.
Για να ανακοπεί ο πρωτοφανής Κυνισµός των λεγόμενων ισχυρών της γης, που µας συμβουλεύουν να δεχτούμε υποχωρήσεις, για χάρη όµως των δικών τους συμφερόντων και των συμμάχων τους, πρέπει πρώτα απ’ όλα να σταματήσει η ηττοπάθεια και η µοιρολατρία. Γιατί αλλιώς αναµένεται περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνισµού.
Άς το αντιληφθούμε όλοι. Οι βάρβαροι Τούρκοι εφαρμόζουν μεθόδους εκρίζωσης, γενοκτονίας και αφελληνισµού της προσωρινά τουρκοκρατούµενης Κύπρου. Πρέπει όλοι να βοηθήσουµε έμπρακτα τους σκλαβωμένους αδελφούς µας και να σταµατήσουµε τα ευχολόγια ή τις ρητορικές υποσχέσεις.
Επιτέλους, 24 χρόνια σκλαβιάς εἷναι πολλά. Ενωμένοι, ας εργαστούμε µε σύνεση Και πατριωτισμό, χωρίς υστεροβουλία, για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Κύπρου. Ας στείλουμε το μήνυμα παντού ότι δεν δεχόµαστε τα όποια αποτελέσµατα, ότι η εθνική µας ασφάλεια, η εθνική µας αξιοπρέπεια, η εθνική µας συνείδηση Και η αγάπη µας για την πάτρια γη Και την πολιτιστική µας κληρονοµιά, η αγάπη µας για την δηµοκρατία που είναι γέννηµα της Ελλάδας βρίσκονται πάνω από τα όποια συμφέροντα μικρών ή μεγάλων δυνάµεων, βρίσκονται πάνω απ᾿ όλα τα ψευτοδιλήµµατα που µας υποβάλλουν. Ας συνενωθούµε όλοι οι Έλληγες κι ας παραµερίσουµε τις όποιες διαφορές µας, πολιτικές, Ιδεολογικές κι ας αγωνιστούµε συλλογικά για αφύπνιση από το λήθαργο που µας έριξε η ευμάρεια Και η ηττοπάθεια. Τώρα τελευταία στην Κύπρο αναπτύχθηκε ἢ φιλοσοφία της προσέγγισης, δήθεν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία ανάµεσα στις δυο κοινότητες.
Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τον πόθο για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, έχουν πετύχει ρήγμα στην αντίσταση του λαού για δικαίωση και λευτεριά. Οργανώνουν επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα και αλλού ακολουθούν µια συγκεκριμένη στρατηγική που στόχο έχει να πείσει τους αφελείς ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η υφιστάμενη κατάσταση, υπό την µορφή κάποιων συνταγµατικών τροποποιήσεων.
Οι έµποροι των Εθνών και οἱ ξένες πρεσβείες πληρώνουν όλα τα έξοδα, προκειµένου να εξαγοράσουν συνειδήσεις και να εκπληρώσουν όλα τα ανόσια σχέδιά τους, που δεν είναι τίποτε άλλο από µια πλήρη διχοτόµηση της Κύπρου. Μας φέρνουν Δούρειους Ίππους και Σειρήνες προκειµένου να µας καταστήσουν εθελόδουλους. Σε αφελείς και αμνήμονες τάζουν δωρεάν ξενάγηση στην Κατεχόµενη γη µας, αφού πρώτα µας υποβάλουν να δεχθούμε ότι θα πάµε στα Κατεχόμενα εδάφη µας ως αδιάφοροι τουρίστες, αφού µας υποβάλουν να δημιουργήσουμε εκτός των άλλων, συνείδηση τουριστικού επισκέπτη.
Δεν απορρίπτουµε τη γνήσια επαναπροσέγγιση. Αλλά αυτή πρέπει να γίνει αφού πρώτα ο εγκάθετος Ντενκτάς και η Τουρκία διακηρύξουν ότι αποδέχονται λύση του Κυπριακού, βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές Διεθνούς Δικαίου. Ότι θα καὶ κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα Και οἱ ελευθερίες σε µια Κύπρο ενιαία κι ελεύθερη. Και φυσικά να διακηρύξουν ότι αποδέχονται την αποχώρηση όλων των Κατοχικών στρατευµάτων και των εποίκων Και την άµεση επιστροφή όλων των προσφύγων, Ἑλλήνων και Τούρκων, στα σπίτια τους.
Αναζητούμε την ειρήνη, γι᾿ αυτό ετοιµαζόµαστε για πόλεμο. Γι’ αυτό ευγνωμονούµε την Ελλάδα για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Πόλεμος ειρήνης αισχράς, αιρετότερος. Όι πάτρωνες Και οι οπαδοί του συρματοπλέγματος ας το πάρουν ᾱπόφαση. Τούτη η γη είναι ελληνική. Ούτε πουλιέται, ούτε ξεπουλιέται. Ούτε µια ίντσα γης δε διαγράφεται. Μετά το Γολγοθά ακολουθεί η Ανάσταση. Μετά την σκλαβιά, ακολουθεί η απελευθέρωση.
Άς ενωθούµε και ας αποµονώσουµε τους Εφιάλτες Και τις Σειρήνες. Συσπειρωµένοι, ας εργαστούμε χωρίς εσωστρέφεια για εθνική αφύπνιση, εθνική περισυλλογή, εθνική προοπτική και εθνική αξιοπρέπεια. Ας εργαστούµε για τα ἴδια τα ανθρώπινα δικαιώματά µας. Ας εργαστούμε όλοι μαζί, για να µετατρέψουµε την αδράνεια κάποιων συμπολιτών µας σε δύναµη κι ελευθερία. Για να µετατρέψουμε την υποταγή σε αντίσταση”.