Αρχική » Η Washington Post αποδομεί τις θεωρίες του Γιάννη Ιωαννίδη για την πανδημία

Η Washington Post αποδομεί τις θεωρίες του Γιάννη Ιωαννίδη για την πανδημία

από Αναδημοσιεύσεις

Του Σταμάτη Γιαννίση από την ιστοσελίδα iefimerida.gr

Για ακόμη μια φορά ο Ελληνας καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος με τις αμφιλεγόμενες απόψεις του ότι ο κορωνοϊός είναι σχεδόν ακίνδυνος και τα lockdown περιττά, βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης με την εφημερίδα Washington Post αυτή τη φορά να αποδομεί τους ισχυρισμούς του.

Ο μειλίχιος μεσήλικας κύριος με το καλοραμμένο, συνήθως λευκό κοστούμι και το μακρύ καλοχτενισμένο καρέ μαλλί που προσπαθεί ματαίως να ισοσκελίσει την απώλεια μιας άλλοτε πλούσιας φράντζας, δεν μιλάει με υπεκφυγές.

Ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει μέσω skype τηλεοπτικούς συνομιλητές οι οποίοι δείχνουν ότι πολύ ευχαρίστως θα έφταναν ακόμη και στη χειροδικία αν τους δινόταν η ευκαιρία να βρεθούν δια ζώσης απέναντι του, o Δρ. Τζον Ιωαννίδης δεν χάνει στο ελάχιστο την ψυχραιμία του.

Υπεραμύνεται των απόψεων του με σταθερή φωνή η οποία κάθε άλλο παρά αβεβαιότητα προδίδει, ενώ δεν διστάζει να κατακεραυνώνει τους επικριτές του κατηγορώντας του ότι “τρομοκρατούν” την κοινή γνώμη εφαρμόζοντας βιαστικές, πρόχειρες ακόμη και κομπογιαννίτικες μεθόδους επιστημονικής ανάλυσης, όταν την ίδια στιγμή και με τον πλέον λαϊκίστικο και αντιεπιστημονικό τρόπο υποστηρίζει ότι η πανδημία του Κορωνοϊού δεν είναι παρά μιας μικρής επικινδυνότητας ασθένεια, μια από τις πάμπολλες ιώσεις που εμφανίζονται κατά διαστήματα στον πλανήτη.

Ο δρ. Τζον (Γιάννης) Ιωαννίδης δεν είναι παρά ταύτα, ένας τυχαίος επιστήμονας. Ούτε η πορεία του είναι τέτοια που να παραπέμπει σε κάποιο κομπογιαννίτη του ιατρικού χώρου ο οποίος ψάχνει ευκαιρία να κάνει όνομα μέσα από λαϊκίστικες εκπομπές της τηλεόρασης.

Αριστούχος στην Ελλάδα, καθηγητής στην Αμερική

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, με τους δύο γονείς του επίσης γιατρούς, απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, αριστούχος της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακά στα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και Tufts και στη συνέχεια καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ, το βιογραφικό του κάθε άλλο παρά αδιάφορα θα μπορούσε να περάσει στην επιστημονική κοινότητα.

Τις επιστημονικές τις επιδόσεις έρχονται να συμπληρώσουν η μεγάλη του αγάπη για την λογοτεχνία αλλά και το πάθος του για την κλασσική μουσική. Ακόμη και σήμερα πέρα από την ιατρική, διδάσκει στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και νεοελληνική ποίηση, ενώ έχει επαλειμμένα επιχειρήσει να γράψει λιμπρέτα για όπερα.

Αυτή τη φορά τα έργα και οι ήμερες του Δρ. Ιωαννίδη γίνονται για ακόμη μια φορά τίτλος σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας και επιρροής δημοσιογραφικό μέσο καθώς η εφημερίδα Washington Post “αφιερώνει”ένα εκτενές κείμενο οκτώ σελίδων στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα οι αμφιλεγόμενες απόψεις του αρχίζουν να αποκτούν δημοσιότητα από τον περασμένο Μάρτιο όταν σε ένα ντοκιμαντέρ για την πανδημία του Κορωνοϊού ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος είναι ήδη πολύ γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τις άκρως αποκαλυπτικές έρευνες του στον πρόχειρο και ενίοτε αντιδεοντολογικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πολλές φόρες η ιατρική ερευνά, υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο ακίνδυνος απ’ ότι εκτιμάται.

Σε μια εποχή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με τον Δρα Αντονι Φάουτσι,(με τον οποίο στο παρελθόν ο Έλληνας γιατρός έχει συνεργαστεί στενά στο πεδίο της αντιμετώπισης της μάστιγας του AIDS) ο Ιωαννίδης αμφισβητούσε ανοιχτά τη χρησιμότητα των lockdowns. Υποστήριζε μάλιστα ότι με βάση τις δικές του εκτιμήσεις οι νεκροί στις ΗΠΑ δεν θα ξεπερνούσαν τις 10.000.

Ο …γκουρού των αρνητών της πανδημίας

Οι θέσεις του ακόμη κι όταν διαψεύδονταν από όλα τα αξιόπιστα στατιστικά μοντέλα έδιναν επιχειρήματα στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο, να βγει στα μέσα ενημέρωσης και να απαιτήσει να παραμείνει η οικονομία ανοιχτή πάρα τις προοιωνιζόμενες από τότε, εκατόμβες των νεκρών.

Ήταν αυτές οι ίδιες θέσεις που ακόμη κι αν ο Ιωαννίδης δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσαν πάτημα στον Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να αμφισβητήσει την τεράστια σοβαρότητα της πανδημίας.

Επικαλούμενη την ιστοσελίδα BuzzFeed News, η Washington Post αναφέρεται στην αποκάλυψη ότι η στατιστική έρευνα που εκπόνησε ο Ιωαννίδης χρηματοδοτήθηκε από τον Ντέιβιντ Νήλμαν ιδιοκτήτη της μεγάλης αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας JetBlue και φανατικό υποστηρικτή της ανοιχτής οικονομίας και φυσικά του προέδρου Τράμπ.

Η καλοκαιρινή ύφεση της πανδημίας, έκανε τον Ιωαννίδη να αναθαρρήσει μοιράζοντας σύμφωνα με την εφημερίδα τον χρόνο του μεταξύ του Αστέρα της Βουλιαγμένης στην Αθήνα και της αίθουσας συναυλιών της Συμφωνικής του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα.

“Αισθάνομαι ότι υπερασπίζομαι τον κόσμο μου όταν βρίσκομαι εδώ [στο Βερολίνο]” διαμήνυσε μάλιστα με e-mail στην Washington Post.

Καθώς η πανδημία επανέκαμψε με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα το φθινόπωρο, ο Ιωαννίδης αναδιπλώθηκε, όπως φάνηκε τουλάχιστον από την άρνηση του να προσυπογράψει το μανιφέστο ορισμένων συνάδελφων του μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργατών του που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ανοσία της αγέλης για τους νέους με παράλληλα μέτρα προστασίας για τους γηραιότερους.

Όπως όμως αναφέρει και η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, ο Ιωαννίδης “είχε κάνει ήδη το όνομα του να ακουστεί. Είχε ήδη εμφανιστεί 18 φορές στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, επανειλημμένα αμφισβητώντας την ένταση της πανδημίας. Αν και γνώριζε ότι οι απόψεις του θα γίνουν προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης υποστήριξε ότι το να μην δημοσιοποιήσει τις θέσεις του θα ήταν εξίσου επικίνδυνο.”

Στις αρχές του Φθινοπώρου πάντως ο Δρ. Τζον Ιωαννίδης έκλεισε το μακρύ ευρωπαϊκό του καλοκαίρι και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Σε μια χώρα όπου ενώ πριν από περίπου εννέα μήνες ο ίδιος προέβλεπε ότι οι νεκροί θα ήταν το πολύ 10.000, σήμερα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στην πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη έχουν αγγίξει τις 310.000…

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ 20 Δεκεμβρίου 2020 - 00:40

Την Whasington Post επικαλείται το Άρδην !!! Τώρα μάλιστα . Μας έπεισε.
Απλά έχετε υπόψη ότι επειδή όλοι οι αναγνώστες τους Αρδην είναι πολύ ψαγμενοι και δεν τους ξεφευγει τίποτα έχουν διαπιστώσει κατά πόσο οι
συνομιλιτες του Γ.Ιωαννιδη … “θέλουν να τον χαστουκισουν ” χάνοντας την ψυχραιμία τους καθώς και κατά πόσο ο Γ.Ιωαννιδης “…συμβάλλει ο ίδιος προσωπικά στην εξάπλωση της πανδημίας” όπως διατείνεται το Άρδην σε πρόσφατο άρθρο. Το διαπιστώνετε αυτό από τα σχόλια που παίρνετε και δεν δημοσιεύετε βέβαια γιατί έχετε διαλέξει το δρόμο σας.
Αυτόν της υποστήριξης του κυβερνητικού αφηγήματος και μάλιστα μέχρι
παρεξηγήσεως. Χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος για αυτό.

Φτάσατε στο σημείο να μιλάτε κι εσείς για “ψεκασμενους” και να δημοσιευετε συνεντεύξεις ψυχιάτρων που μιλάνε για την μελλοντική ανάγκη “επιτήρησης” των πληθυσμών και που προσπαθούν να φτιάξουν το ψυχολογικό προφίλ αυτών που έχουν αντίθετη άποψη.

Δεν τα βάζετε ούτε με κάποιο κομματικό σχηματισμό ούτε με κάποια οριζόντια ελίτ. Τα βάζετε με ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων και συμπεριφέρεστε οι ίδιοι σαν ελίτ. Πρόκειται για σοβαρότατο λάθος
γιατί υποστηρίζοντας το lockdown ότι έχετε κάνει για τον ελληνισμό θα πάει στραφι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Της Σύνταξης 20 Δεκεμβρίου 2020 - 07:26

Παραβαίνοντας την απόφασή μας να μη δημοσιεύουμε σχόλια που υποστηρίζουν τις θεωρίες των αρνητών κάθε είδους και ιδεολογικής απόκλισης, δημοσιεύουμε το ανωτέρω σχόλιο. Η απόφαση μας να μη δημοσιεύουμε τα σχετικά σχόλια εδράζεται στο γεγονός ότι η λογική και η προπαγάνδα των αρνητών συμβάλει με τον ένα ή άλλο τρόπο στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων παγκοσμίως και την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας της παράτασης της υγειονομικής κρίσης. Παράταση στην οποία συμβάλλουν αποφασιστικά όλοι εκείνοι που είτε από αδιαφορία και χυδαίο ατομικισμό, κυρίαρχο στις δυτικές κοινωνίες, είτε ακόμα χειρότερα λόγω ιδεολογικής εμμονής, κάποιοι και με σκοτεινότερα κίνητρα – πάντα θυμάμαι τις πυρκαγιές που έβαζαν Τούρκοι πράκτορες στην Ελλάδα και δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν μόνο πράκτορες των Τούρκων.
Κατά συνέπεια επειδή δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά απλώς ιδεολογική ή πολιτική διαφορά, αλλά για ζήτημα αξιακό , δεν δημοσιεύουμε πλέον τα σχετικά σχόλια όπως και όσα χρησιμοποιούν χυδαίες εκφράσεις και γλώσσα. Την παραβίαση αυτής της αρχής μας με τη δημοσίευση αυτού του σχολίου την κάνουμε για «παιδευτικούς» λόγους. Στο παρελθόν όσοι μας επιτίθονταν χυδαιολογώντας προέβαλαν ως βασικό τους επιχείρημα το ότι ο Ιωαννίδης ήταν αναγνωρισμένος επιστήμονας στις ΗΠΑ και διεθνώς και επομένως “δεν έχουμε δικαίωμα” να τον επικρίνουμε. Αυτά ήταν και επιχειρήματα και όλων όσων τον προέβαλαν στις εκπομπές τους: “ο αναγνωρισμένος επιστήμονας”.
Τώρα όμως ο Αμερικάνικος τύπος και η διεθνής επιστημονική κοινότητα που πλέον δεν τον καλεί στα επιστημονικά συνέδρια στρέφεται εναντίον του, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τις απόψεις του Τραμπ και των συν αυτώ. Αξίζει κανείς να διαβάσει το σχετικό εκτενέστατο άρθρο στην Washington Post (https://www.washingtonpost.com/dc-md-va/2020/12/16/john-ioannidis-coronavirus-lockdowns-fox-news/) που επισημαίνει ακριβώς αυτό το ζήτημα, καθώς τα δέκα χιλιάδες θύματα που προέβλεπε το πολύ για τις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 310.000 και κάθε μέρα προστίθενται 2.500 με 3.000.
Όσο λοιπόν στην Ελλάδα τα έλεγε ο Καραμπελιάς παραθέτοντας επιχειρήματα και στοιχεία άκουγε ένα οχετό ακατανόμαστων ύβρεων, διότι έπληττε τον αναγνωρισμένο επιστήμονα. Τώρα που τα λέει η Washington Post, αλλάζει το τροπάρι και γίνεται «αντισυστημικό»: Τι περιμένετε από την «Washington Post»! Και εσείς του Άρδην είστε «συστημικοί» και κυβερνητικοί! Αυτά τα επιχειρήματα που απευθύνονται σε κείνους που έχουν αποδείξει την ταυτότητά τους μέσα από μια διαδρομή δεκαετιών αποτελούν για μας ύβρεις της ίδιας συκοφαντικής ποιότητας. Το να υποστηρίζεις τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την πανδημία είναι «υποστήριξη του Μητσοτάκη»!
Ε λοιπόν εμείς δεν ακολουθούμε την τσιπραίικη αντιπολίτευση, που από τη μια δεν ψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες και από την άλλη φυτιλιάζει καθημερινά τους Έλληνες, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τον πόνο των ανθρώπων. Δηλαδή στα δύο ζητήματα που απαιτείται εθνική συνοχή την υπονομεύει. Εμείς επειδή δεν είμαστε μαυρογιαλούροι κάνουμε «αντιπολίτευση» και όλοι ξέρουν πόσο επίμονα την κάνουμε εκεί που χρειάζεται και όχι βέβαια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτή την αφήνουμε στον Βελόπουλο και τους κάθε είδους αρνητές που αφού πρώτα χρησιμοποιούσαν τον Ιωαννίδη ως συστημικό παράδειγμα για τις γελοιότητες που υποστηρίζουν, τώρα είναι έτοιμοι να τον μεταβάλλουν σε αντισυστημικό ήρωα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανώλης 20 Δεκεμβρίου 2020 - 11:45

Αυτό πάντως ότι «αναπαράγεις την κυρίαρχη αφήγηση» κάπου πρέπει να τελειώνει έτσι δεν είναι; Δηλαδή δεν μας αφορά αν μια αφήγηση είναι λάθος αλλά αν είναι η «κυρίαρχη»; Τί είδους σκέψη είναι αυτή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανώλης 25 Δεκεμβρίου 2020 - 11:09

«Πρόκειται για σοβαρότατο λάθος
γιατί υποστηρίζοντας το lockdown ότι έχετε κάνει για τον ελληνισμό θα πάει στραφι»

Δηλαδή ο Ελληνισμός είναι ασύμβατος με το lockdown; Πώς και γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος 20 Δεκεμβρίου 2020 - 21:43

Μερικές σκέψεις:
– Λέγοντας “αρνητές” το Άρδην τσουβαλιάζει όσους δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού, όσους πιστεύουν στην ύπαρξη του αλλά δεν τον θεωρούν επικίνδυνο, όσους τον θεωρούν επικίνδυνο αλλά δεν θεωρούν τα lockdown ως την βέλτιστη αντιμετώπιση του κ.ο.κ.
– Η χρήση του όρου “ψεκασμένος” (δυστυχώς το βλέπουμε κι εδώ πλεόν) θυμίζει λίγο τη χρήση του όρου ”φασίστας” (ρατσιστής, κλπ.) τις τελευταίες δεκαετίες. Καθολική αποδόμηση της αντίθετης πλευράς χωρίς να χρειαστεί να ακούσεις τα επιχειρήματα της.
– Ο λαός παραπλανάται εύκολα. Αυτοί που έδωσαν το 10% στην Χ.Α. δεν ήταν όλοι φασίστες. Και αυτοί που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορωνοιού δεν είναι όλοι φανατικοί. Είναι η μόρφωση που τους λείπει, αλλά με το να τους αποδίδεις χαρακτηρισμούς ή να τους στερείς το δικαίωμα έκφρασης, τελικά τους οδηγείς στον φανατισμό.
– Δεν περίμενα ένα τόσο απαράδεκτο άρθρο σαν το παραπάνω να δημοσιευτεί εδώ. Όχι γιατί είναι υπέρ του lockdown (μακάρι να είναι αυτή η βέλτιστη λύση αφού, τελικά, αυτή εφαρμόζεται), αλλά για τις 3 παραγράφους που αφιερώνει στην αποδόμηση του Ιωαννίδη με επιχειρήματα εναντίον της φράντζας του κλπ.

Μια ερώτηση:
Δεν πιστεύω ότι είναι το αυστηρό lockdown η βέλτιστη λύση, αλλά ζώντας σε μια δημοκρατική (σχετικά) κοινωνία, αποδέχομαι τις αποφάσεις της ηγεσίας και τις εφαρμόζω. Στα πλαίσια, όμως, αυτής, της δημοκρατίας, μπορώ ή όχι να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου (χωρίς να παροτρύνω άλλους σε απείθεια) για την ορθότητα των μέτρων;

Και μια παρότρυνση:
Ελάχιστοι περιμένουν από το Άρδην να αποφανθεί ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση του covid. Αντίθετα, πολύ περιμένουν με ενδιαφέρον τις απόψεις του για τα εθνικά θέματα. Επικεντρωθείτε, λοιπόν, εκεί και μην διχάζετε τον πατριωτικό χώρο με άρθρα που απαξιώνουν όχι την αντίθετη άποψη για την πανδημία, αλλά τους φέροντες αυτήν. Ο κύριος Καραμπελιάς έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την πατρίδα και είναι κρίμα τώρα που έχει αρχίσει να έχει μεγαλύτερη απήχηση να ακυρώσει (στην συνείδηση του κόσμου, έστω) την μέχρι τώρα θετική του επίδραση. Δεν είναι ώρα για μικροεγωισμούς και εμπάθειες από καμιά πλευρά.

Υ.γ. Δεν με ενδιαφέρει τόσο αν θα δημοσιεύσετε το σχόλιο μου, αλλά σας παρακαλώ, διαβάστε την τελευταία παράγραφο-παρότρυνση με μια ελάχιστη διάθεση για αυτοκριτική.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μανώλης 25 Δεκεμβρίου 2020 - 11:13

«Ο λαός παραπλανάται εύκολα»
Και τί σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε λιγότερο παραπλανημένοι από τον μέσο άνθρωπο; Τί είδους ελιτισμός είναι αυτός;

Μετά λέτε

«Επικεντρωθείτε, λοιπόν, εκεί και μην διχάζετε τον πατριωτικό χώρο με άρθρα που απαξιώνουν όχι την αντίθετη άποψη για την πανδημία, αλλά τους φέροντες αυτήν». Την ίδια στιγμή όμως είπατε το εξής: «αλλά ζώντας σε μια δημοκρατική (σχετικά) κοινωνία, … μπορώ ή όχι να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου (χωρίς να παροτρύνω άλλους σε απείθεια) για την ορθότητα των μέτρων;» Όπως εσείς είστε ελεύθερος να εκφράζετε τις απόψεις σας έτσι και το Άρδην να εκφράζεται με θέματα πέρα του πατριωτισμού. Απλό δεν είναι;

Ας δούμε και αυτό:
«Λέγοντας “αρνητές” το Άρδην τσουβαλιάζει όσους δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού, όσους πιστεύουν στην ύπαρξη του αλλά δεν τον θεωρούν επικίνδυνο, όσους τον θεωρούν επικίνδυνο αλλά δεν θεωρούν τα lockdown ως την βέλτιστη αντιμετώπιση του κ.ο.κ». Και γιατί κανείς να μην θεωρεί όλες αυτές τις ομάδες ότι ανήκουν στους αρνητές, παρότι διαφέρουν μεταξυ τους; Αρνητής δεν είναι μόνο αυτός που αρνείται την ύπαρξη του ιού αλλά και αυτός που αρνείται τη σοβαρότητά του. Απλό δεν είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 21 Δεκεμβρίου 2020 - 01:40

Κατά αρχήν ευχαριστώ τη Σύνταξη για την απάντηση.
Εμεις να δεχτούμε οτι έχετε δίκιο σε αυτά που υποστηρίζετε για την
πανδημία και τους αρνητές. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να το βρείτε.

Ξέρουμε ότι λέτε αυτό που πιστευετε και το υποστηρίζετε.Αλλιως δεν θα είσατε αυτοί που είστε. Δεν κυνηγάτε ψήφους άλλωστε. Αλλα το Άρδην δεν είναι μόνο ένα think tank του ελληνισμού – δεν είναι υπερβολή έτσι είναι – είναι και πολιτικό κίνημα. Και στην πολιτική σε πρακτικό επιπεδο πρέπει να αποφεύγεις τις κακοτοπιες. Γιατί πολλές φορές στην πολιτική παίζει ρόλο αυτό που “φαίνεται” όχι αυτό που “είναι”.

Αν οι 7 στους 10 Έλληνες υποστηρίζουν ότι η πανδημία είναι τεχνητή – η έρευνα που επικαλείται το Άρδην το λει όχι εμείς – να είστε σίγουροι ότι
αυτοί συμφωνούν απόλυτα με τη θεώρηση του Άρδην για τα μεγάλα ζητήματα του ελληνισμου όπως πχ η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αντιμετώπιση της νεο-οθωμανικης απειλής. Επιμένουμε ότι οι οποίες απόψεις τους για την πανδημία ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τα εν λόγω μεγαλα ζητήματα. Ούτε βέβαια συμβάλλουν στη διάδοσή του ιού.

Με βάση αυτό το σκεπτικό η καλλιέργεια διχογνωμίας είναι κάτι εντελώς περιττό και επίζημιο από πρακτικής πλευρας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κάτι τέτοιο.

Δεν θα ήθελα να δημοσιεύσετε το παραπάνω γιατί δεν είναι σκοπός μου
η αντιπαράθεση μέσω σχολίων. Το προηγούμενο σχόλιο δεν πίστευα ότι θα το δημοσιεύσετε – ξέρω και καταλαβαίνω το σκεπτικό σας – γι αυτό πιστεύοντας ότι δεν θα το διαβάσουν άλλοι ήμουνα λίγο … οξύς. Ότι έγραψα και γράφω το γράφω αποκλειστικά για σας γιατί ξέρω ότι όλα
τα διαβάζετε.

Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ