Αρχική » Ο δαίμων της αγοράς

Ο δαίμων της αγοράς

από Άρδην - Ρήξη

του Στρ. Σιάφακα, από το Άρδην τ. 29, Μάρτιος-Απρίλιος 2001

(…) δεν είμαστε ταγμένοι για να πούμε πού είναι το δίκιο. Το δικό μας χρέος είναι να βρούμε το μικρότερο κακό.

Γ. Σεφέρης, Ο δαίμων της πορνείας

Οικολόγος του ΠΑΣΟΚ=Αλβανός τουρίστας. Με αυτή την εξίσωση προσπαθεί ο Λεωνίδας Λουλούδης να περιγράψει τα όρια των συμμαχιών των “οικολόγων του ΣΥΝ”, μέσα από τις στήλες του Δαίμονα της οικολογίας, περιοδικό που διανέμεται άπαξ του μηνός από την Αυγή. Πιστεύοντας ότι είναι “από άλλο ανέκδοτο”, οι φίλοι του Συνασπισμού στο πρώτο τεύχος ξεδιπλώνουν μια μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων σε όλα τα οικολογικά θέματα της επικαιρότητας: Άρθρο 24, ουράνιο, τρελές αγελάδες κ.λπ. Όλα; Όχι ακριβώς… Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του Δαίμονος…, μάταια θα αναζητήσει κανείς κάτι παραπάνω από μια περιθωριακή αναφορά στο μείζον θέμα της Ολυμπιάδας του 2004. Το ζήτημα μάλιστα του Σχοινιά, που έχει δημιουργήσει οξύτατη σύγκρουση ανάμεσα στους κ.κ. Βενιζέλο και Λαλιώτη από τη μια και χιλιάδες πολίτες (μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι, αλλά και α-κτιβιστές του οικολογικού κινήματος) από την άλλη, απουσιάζει παντελώς!

Ασύγγνωστη αβλεψία; Όχι ακριβώς. Όποιος απορεί δεν έχει παρά να κοιτάξει την ταυτότητα του εντύπου στη δεύτερη σελίδα. Ανάμεσα σε γνωστά για ην επιστημοσύνη τους πρώην μέλη των Οικολόγων – Εναλλακτικών και με την ιδιότητα του υπεύθυνου έκδοσης φιγουράρει ο σχεδιαστής των ολυμπιακών έργων στον Σχοινιά και νυν πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του υποτιθέμενου Εθνικού Πάρκου Κίμων Χατζημπίρος!

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του καταλόγου των συνεργατών του περιοδικού -που, θυμίζουμε, είναι έκδοση της κομματικής εφημερίδας του Συνασπισμού- συναντά κανείς πολλές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Η “παρέα από τα παλιά”, όπως αυτοπροσδιορίζονται, περιλαμβάνει ακόμη στους κόλπους της έναν φανατικό υποστηρικτή (επαγγελματικά, εννοείται) της καύσης των σκουπιδιών, στελέχη του μηχανισμού του Συνασπισμού εκσυγχρονιστικών προσανατολισμών, αλλά και την Λία Τσακαλία, πρώην μέλος του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ και νυν της ΑΕΚ της αριστεράς, των πρώην συνασπιοτών δηλαδή που αποφάσισαν να αποχωριστούν τον Ν. Κωνσταντόπουλο χάριν του Κ. Σημίτη.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι η “παρέα από τα παλιά” διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τους “Αλβανούς τουρίστες”, Η. Ευθυμιόπουλο και Μ. Μοδινό, καταλαβαίνει την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Χλύκα από τις στήλες τί]ς Αυγής ότι (για την οικολογική γραμμή της εφημερίδας) “δεν φτάνουν οι εξαγγελίες για ειδικά ένθετα, αλλά απαιτούνται ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις, οι οποίες δεν θα υπαγορεύονται από προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις”. Κάνοντας λόγο στη συνέχεια για “μικροπαρεούλες” και “μικροσυμφέροντα”, καλεί την εφημερίδα -και, εμμέσως, την “παρέα από τα παλιά” -να τοποθετηθεί στο θέμα του Σχοινιά.

Στην έκκληση του Ν. Χλύκα έσπευσαν να απαντήσουν, δημοσιοποιώντας την αντίθεσή τους στα προγραμματιζόμενα έργα στον Σχοινιά, ο Νίκος Καίσαρης, πρώην μέλος των Οικολόγων—Εναλλακτικών και τώρα συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού και η οικολογική σελίδα ττ\ς Αυγής, οι δημοσιογράφοι της οποίας δεν συμμετέχουν στην έκδοση του Δαίμονα. Σε αυτήν μάλιστα δημοσιεύεται και η καταγγελία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Σχοινιά, από την οποία μαθαίνουμε ότι στη διαχειριστική μελέτη του βιοτόπου Σχοινιά-Μαραθώνα συμμετέχουν επίσης, εκτός του κ. Χατζημπίρου, και οι εκ των “τακτικών συνεργατών” του περιοδικού κ.κ. Γιώργος Σφήκας και Ηλίας Αποστολίδης. Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης από τις στήλες ττ\ς Αυγής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση αυτού του τελευταίου “θιγομένου” και την ταυτόχρονη παραίτηση του από τη Γραμματεία του Τμήματος Οικολογίας του Συνασπισμού (γιατί άραγε;)! Το σήριαλ, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ολοκληρώνεται με τις λογοκριτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις – παραινέσεις του διευθυντή του Δαίμονα Σάκη Κουρουζίδη (“ο χειρισμός αυτός” -η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μελετητών δηλαδή- “αποτελεί ενέργεια ηθικά απαράδεκτη και, συγχρόνως, πλήρη αποπροσανατολισμό από την προσπάθεια να σταματήσει η τσιμεντοποίηση του αττικού χώρου”!) και του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ {“είναι αρνητικό φαινόμενο η προσωποποιημένη αντιπαράθεση”, “το δικαίωμα των μελών και στελεχών του ΣΥΝ να ασχολούνται σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με απαράδεκτους υπαινιγμούς και υπονοούμενα”\\\), ενώ στο τεύχος Μαρτίου του Δαίμονα, ο Κ. Χατζημπίρος “αντιπαρατίθεται”, υποτίθεται, με τον Κ. Βασιλάκη, διευθυντή της “Ορνιθολογικής”, προσπαθώντας να μας πείσει ότι η περίπτωση του Σχοινιά είναι η τελευταία που “εξακολουθεί να δίνει ελπίδες για δικαίωση των αισιόδοξων εκτιμήσεων”

ότι οι Ολυμπιακοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν “μοναδική ευκαιρία για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Αθήνας”. Κατά τα λοιπά, η εκκωφαντική σιωπή του Δαίμονος συνεχίζεται…

Μικρή σημασία θα είχαν οι intra muros κινήσεις και οι γέφυρες που κεντρικά στελέχη του Συνασπισμού επιθυμούν να διατηρούν με τον εκσυγχρονιστικό γαλαξία και το ίδιο το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, αν μια είδηση δεν ερχόταν να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της λογικής της πάση θυσία “συμμετοχής” και του “μικρότερου κακού” σε ομάδες και κινήσεις που βρίσκονται πέραν των διαφόρων κομματικών τειχών. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων αποφάσισε να συμμετάσχει στην “επιτροπή για το Εθνικό Πάρκο”, όπως βάφτισε εν μία νυκτί ο Λαλιώτης τον Σχοινιά, προκειμένου να κατασιγάσει τις αντιδράσεις – τουλάχιστον εκείνων που θα συμμετέχουν στη διαχείριση του… Συμμετέχουν, όπως διευκρινίζουν, χωρίς να συμφωνούν στην κατασκευή του κωπηλατοδρομίου. Συμμετέχουν, προφανώς, προκειμένου να το πολεμήσουν “από τα μέσα”!

Όλα αυτά, πέρα από παιχνίδια εξουσίας και χρήματος, δεν καταδεικνύουν τίποτε άλλο παρά την οξύτατη κρίση αντιπροσώπευσης (όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας του”Συνασπι-σμού”) των ευαισθησιών και των αναζητήσεων ανθρώπων που σε όλη την Ελλάδα δρουν τοπικά και με λύπη τους αναγνωρίζουν ότι κάθε προσπάθεια προώθησης του έργου τους ένα βήμα παραπέρα σκοντάφτει στις “παρέες” και τα λογής συμφέροντα που βαφτίζονται “οικολογία”.

ΥΓ. Στο οπισθόφυλλο του πρώτου τεύχους του Δαίμονα φιγουράρουν δυο διαφημίσεις για αυτοκίνητα. Πρόκειται για προβοκάτσια της εφημερίδας προς το ένθετο της ή ο δαίμων της αγοράς καβάλησε για τα καλά τους κατά Συνασπισμόν οικολόγους και τους ενδοκομματικούς πά-τρωνές τους;

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: