Αρχική » Σπάτα, Μαραθώνας, Ολυμπιάδα

Σπάτα, Μαραθώνας, Ολυμπιάδα

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 29, Μάρτιος-Απρίλιος 2001

Αν η δεκαετία του 50-60 ενίσχυσε το Αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης και κατέστρεψε τόσο πολεοδομικά όσο και κοινωνικά τις παλιότερες ισορροπίες, εκείνη η περίοδος που θα οικοδομήσει την νέα άρχουσα τάξη των εργολάβων και τα μικροϊδιοκτητικά στρώματα της αντιπαροχής, η νέα επέλαση προς το σύνολο της Αττικής γης τις δεκαετίες του 1990-2000 και 2001-210 στοχεύει σε κάτι πολύ “υψηλότερο”: Την μεταβολή της Ελλάδας σε μια οιονεί πόλη-κράτος, των πολυεθνικών και των διαπλεκομένων, για την οποία η υπόλοιπη Ελλάδα αποτελεί απλώς χώρο απομύζησης προϊόντων και πρώτων υλών και προπαντός χώρο αναψυχής για τους μπαφιασμένους και μολυσμένους Αθηναίους. Ποιος από τους αρχαίους μας προγόνους θα φανταζόταν μια τέτοιου τύπου “ολοκλήρωση” της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Βεβαίως όχι οι Δήλιοι αλλά σίγουρα οι… Μυκονιάτες.

Το νέο αεροδρόμιο με τις ατελείωτες οχλήσεις και καταστροφές που επιφέρει, με την αναδιάταξη του δομημένου χώρου και την οριστική εξάντληση των πηγών περιβαλλοντικής ισορροπίας της Αττικής, καθώς και η Ολυμπιάδα, οδηγούν σε ένα οικιστικό και κοινωνικό μοντέλο μιας κοινωνίας δύο τρίτων και μιας απίστευτης σπατάλης φυσικών και ανθρώπινων πόρων.

Και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα, διαπλοκή και εξαγορά, υποταγή των κυβερνήσεων και των ΜΜΕ στους εργολάβους, πολιτική υποταγή στους πάτρωνες για την “ασφάλεια” των αγώνων (“τρομονόμος”), αλλαγή του Συντάγματος (Άρθρο 24), περιφρόνηση του Περιβάλλοντος (Σχινιάς, Παραλιακή, Υμηττός, κλπ). Ακόμα και το σημαντικότερο ίσως μνημείο της ιστορίας μας, ο Μαραθώνας, καταπατιέται βάναυσα για τις ανάγκες των οικοπεδοφάγων και των Ολυμπιακών του ντόπινγκ και του κέρδους.

Μόνο η αντίσταση των Ελλήνων στην μεταβολή τους σε ανδράποδα των Αθηναίων εργολάβων και των Αθηναίων στην αβίωτη ζωή τους θα μπορούσε να σταματήσει την καταστροφή.

Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στη Νέα Τάξη οργανώνει συζήτηση με θέμα, “Σπάτα. Μαραθώνας, Ολυμπιάδα, υπάρχει εναλλακτική πρόταση στην ολοκληρωτική καταστροφή της Αττικής”;

Συμμετέχουν: Κώστας Βασιλάκης, πρ. της Ορνιθολογικής Εταιρείας Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της ΕΟΚ Μαριλένα Ιατρίδου, Δημ. Σύμβουλος Π. Φαλήρου Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας Μαρία Μαντουβάλου, Καθ. Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Πάνος Τότσικας, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης

Αίθουσα της Ένωσης Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδας, Σίνα 16, Τετάρτη, 28 Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ