Αρχική » Ο ευρασιανισμός και η υπαγωγή της Ελλάδας στην Τουρκία

Ο ευρασιανισμός και η υπαγωγή της Ελλάδας στην Τουρκία

από Σπύρος Κουτρούλης
Δημήτρης Κιτσίκης και Τουργκούτ Οζάλ

Του Σπύρου Κουτρούλη

Πριν από κάποιους μήνες ο Νίκος Μαραντζίδης υποστήριξε από τις στήλες της Καθημερινής ότι η Ελλάδα θα πρέπει να “φιλανδοποιηθεί” έναντι της Τουρκίας, δηλαδή να απωλέσει κάθε ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας.

Όμως τις ίδιες απόψεις, με πιο χοντροκομμένο βέβαια τρόπο, υποστηρίζουν αυτοί που αυτοκαθορίζονται ως “εθνομπολσεβίκοι”, ως “χριστιανοφασίστες” θα ήταν ίσως ο καλύτερος όρος. Να λάβουμε υπόψη ότι συμβαδίζουν με τον Ντούγκιν που και αυτός διατυπώνει ανάλογες ιδεολογίες που βλέπουν την Ρωσία να συμμαχεί με την Τουρκία διαμορφώνοντας την ευρασιατική περιοχή. Γεωπολιτικά η Τουρκία βρίσκει αναφορές και πρόθυμους ακροατές τόσο στην Ρωσία όσο στην Γερμανία. Άλλωστε η Γερμανία έχει βασικό προμηθευτή ενέργειας την Ρωσία, άρα έχουν ισχυρά αμοιβαία συμφέροντα.

Ο Δημήτρης Κιτσίκης λοιπόν είναι ο βασικός θεωρητικός αυτού του ρεύματος, ενώ γνωρίζεται προσωπικά με τον Ντούγκιν από τότε που ο πρώτος ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Ενζυμο (Καλοκαίρι 2020) υποστηρίζει ότι η μοναδική συμμαχία για την Ελλάδα είναι η “ελληνοτουρκική συνομοσπονδία, δεν υπάρχει τίποτε άλλο” (σελ. 106). Αλλά περισσότερο εμφατικά τελειώνει την συνέντευξή του: “Συνεπώς και πρέπει να το πω οι μόνοι που θα σώσουν τον Ελληνισμό είναι οι Τούρκοι. Το έχω πει από την αρχή, οι μόνοι πραγματικοί, οι καλύτεροι Έλληνες είναι οι Τούρκοι, διότι αυτοί είναι που συνεχίζουν, αυτοί είναι που είναι πολυπληθείς, αυτοί που έχουν τα νιάτα, αυτοί που έχουν όχι μόνο την θέληση αλλά την ικανότητα να παράγουν, να εκσυγχρονίζονται κτλ. Βλέπεις τι γίνεται, η Ελλάδα πεθαίνει τελείως, συνεπώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξαναγίνει το Αιγαίο ενωμένο παρά υπό την Τουρκία, δηλαδή επάνοδος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υπό μορφή ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας. Αλλά ποιοί θα διοικούν; Εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διοικούν οι Έλληνες, θα διοικούν οι Τούρκοι, οι οποίοι όμως είναι Έλληνες”(σελ. 114).

Αυτές οι αθλιότητες φιλοξενούνται από ανθρώπους που διεκδικούν το μονοπώλιο της εθνικοφροσύνης και της ορθοδοξίας. Ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές που γίνονται στην ιδεολογία του Ντούγκιν και στον ίδιο που έχουν βέβαια χαρακτήρα υμνητικό. Ανάμεσα στα νόστιμα της συνέντευξης είναι και το ακόλουθο “Εάν πράγματι οι Έλληνες είναι εξωγήινοι αυτό θα το δούμε” (σελ.112).

Αλλά οι τουρκόδουλες απόψεις του Κιτσίκη έχουν παράδοση. Στο έργο του Ιστορία του Ελληνοτουρκικού χώρου 1928-1973 (εκδόσεις Εστία, Αθήνα 1981) εξυμνεί τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο επειδή πρότεινε ελληνοτουρκική ομοσπονδία στις 28 Ιανουαρίου 1968 στην Μιλλιέτ: “Ακούγονται ακόμη οι φωνές του Ατατούρκ και του Βενιζέλου… Πρέπει να ενώσουμε τις δυο ακτές του Αιγαίου”. Ο Τούρκος δημοσιογράφος τον ρώτησε τότε εάν με ένωση των δυο χωρών εννοούσε ομοσπονδία. “Θέλω ιδιαίτερα να υπογραμμίσω -απάντησε ο Παπαδόπουλος- την πίστη μου στην αναγκαιότητα πραγματοποιήσεως αυτής της ομοσπονδίας… Εάν είχα μαγική δύναμη θα έκανα το παν για την πραγματοποίηση της ομοσπονδίας και θα ωδηγούσα πάραυτα τον λαό μας προς αυτήν την κατεύθυνση” (σελ.304) Και ποιός απέτρεψε, σύμφωνα με τον Κιτσίκη, την ελληνοτουρκική ομοσπονδία: ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος (σελ.205).

Ας έχουν υπόψη τους όσοι συμμερίζονται τέτοιες απόψεις, όσοι υποστηρίζουν τις γελοιότητες ότι δεν υπάρχει πανδημία, όσοι επιτίθονται στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ότι εργάζονται αντικειμενικά για να εγκαθιδρυθεί στην χώρα μας ένα ολοκληρωτικό-φασιστικό καθεστώς υπόδουλο στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

ΚΤ 9 Μαΐου 2021 - 14:59

Έχουν μείνει οι Οθωμανισμέ Φαναριώτες με τον καημό του Μουράτ του 5ου, που νόμισαν ότι καταφέραν να βάλουν σουλτάνο δικό τους, και μετά ο πατήρ Σκαλίερης έγραφε εκκλήσεις για Ευρωπαϊκή επέμβαση υπερ του, όταν τον έριξαν οι Τούρκοι και έβαλαν τον Αβδουλχαμιδ τον 2ο στον θρόνο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Α.Δ.Δ. 10 Μαΐου 2021 - 11:00

Ο Κιτσίκης έφτασε στην απόλυτη αχρειότητα από την στιγμή που δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη ότι οι Τούρκοι καλά έκαναν και σκότωσαν τον επίσκοπο Σμύρνης Χρυσόστομο το 1922.
Μετά από τέτοια δήλωση, ο αυτοαποκαλούμενος σύμβουλος του Οζάλ τοποθετείται καθαρά στους προδότες -χωρίς περιστροφές.
Λάθος μας που κάποτε τον θεωρούσαμε υπέρμαχο της Ρωμιοσύνης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10 Μαΐου 2021 - 18:46

Πολύ καλό και διαφωτιστικό το άρθρο για το ρόλο του Κιτσίκη για αυτούς που δεν τον ξέρουν. Η συσχέτιση όμως στην τελευταία παράγραφο των έμμεσα ή άμεσα υποστηρικτών των αποψεων Κιτσίκη με τους … “αρνητές της πανδημίας” είναι τουλάχιστον ατυχής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος Κουτρούλης 10 Μαΐου 2021 - 21:57

Στην συνέντευξή του στο “Ενζυμο” ο Κιτσίκης αναφέρεται στον φίλο του Κ.Πλεύρη. Επίσης έχει προλογίσει ένα βιβλίο ενός άλλου αστέρα του ελληνικού νεοφασισμού του αποβιώσαντα Α.Δενδρινού. Κανείς από αυτούς δεν ενοχλήθηκε με τις τουρκόδουλες απόψεις του Κιτσίκη τις οποίες άλλωστε είχε και η χούντα. Ο Κιτσίκης προλογίζει το βιβλίο του Ντούγκιν στην ελληνική έκδοσή του ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με την Χ.Α. Όλοι τους διακινούν επίσης τις συνωμοσιολογίες για την πανδημία, όλοι τους είναι θαυμαστές του Τράμπ(ο Κιτσίκης τον λέει Τράμπιο). Οι Έλληνες οπαδοί του νομίζουν ότι τους οδηγούν στο “ξανθό γένος” ενώ τους πάνε στην τρυφερή αγκαλία του Ερντογάν και των “Αδελφών Μουσουλμάνων”. Σπύρος Κουτρούλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Athenaios 11 Μαΐου 2021 - 07:56

Ο Δημήτρης Κιτσίκης αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιτής.
https://www.lifo.gr/now/world/o-airetikos-ellinas-toyrkologos-dimitris-kitsikis-sto-lifogr-ohi-mono-ehase-o-erntogan

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος Κουτρούλης 11 Μαΐου 2021 - 10:05

Στην συνέντευξη του στο Ενζυμο λέει ότι είναι εθνομπολσεβίκος. Παλαιότερα ζητούσε την συνεργασια ΚΚΕ και Χ.Α.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΗΡΑΚΛΗΣ 11 Μαΐου 2021 - 22:37

Η πολιτικη δεν πρεπει να εμπλεκεται καθε φορα στην πανδημια.
Η πανδημια πρεπει να εξεταζεται πολιτικα.
Υπαρχουν τρια ειδη αρνητων:
οι αρνητες του covid -19
οι αρνητες της πανδημιας (δεχονται την υπαρξη του ιου) και
οι αρνητες του εμβολιου.
Οι Αρνητες του εμβολιου ειναι πολλων ειδων καποιοι απ΄αυτους ειναι
Αυτοι που πιστευουν οτι το εμβολιο θα περιεχει μικροτσιπ.
Αυτοι που πιστευουν οτι τα μπολια καποια στιγμη σκοτωνουν και
Αυτοι που εχουν προβληματα υγειας, κυριως αυτοι που εχουν θρομβωσεις και βοβουνται ενα οχι ευχαριστο αποτελεσμα απο το μπολι.
Ειναι δυσκολο να ξεμπλεξεις αυτο το κουβαρι και ειναι πραγματικα κριμα το ΑΡΔΗΝ να εμπλεκεται σε κατι που διχαζει και τριχαζει και πολυδιασπα την κοινωνια.
εγω ανηκω σε αυτους που εχουν μετατραυματικες θρομβωσεις απο βαρυ τραυματισμο κατα την θητεια μου στον Σρατο με ενα τεραστιο μετατραυματικο ανευρυσμα το οποιο σιγα σιγα στην διαρκεια 36 χρονων εφτασε τις διαστασεις 100χ49χ 53 χιλιοστα και εκανα προσφατα επεμβαση με στεντ.
Εαν ανηκω στους αρνητες γενικως τοτε θα πρεπει να με διαγραψετε απο τους υπογραφοντες την διακυρηξη του ΑΡΔΗΝ.
Εσεις αποφασιζετε,……εγω λεω μην ανακατευτε τον πολιτικο σας λογο που ειναι ΕΞΕΡΕΤΙΚΟΣ με την πανδημια η οποια αν οχι πολυδιασπα τουλαχιστον διχαζει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ