Αρχική » Το οικουμενικό μήνυμα των αρχαίων ελληνικών κειμένων

Το οικουμενικό μήνυμα των αρχαίων ελληνικών κειμένων

από Κωνσταντίνος Χολέβας

του Κωνσταντίνου Χολέβα

Η ιδεολογία της πολιτικής ορθότητας θέλει  να εκδιώξει από τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης τις Κλασικές σπουδές, κυρίως τη μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Ήδη το Πανεπιστήμιο του Princeton κατήργησε την υποχρεωτική γνώση των Αρχαίων και των Λατινικών στα Τμήματα Κλασικών Σπουδών. Το επιχείρημα των αρνητών είναι ότι οι δύο αυτές αρχαίες γλώσσες αποτελούν μία έκφραση ρατσισμού της λευκής φυλής!

Οι ανοητολογούντες διώκτες των Αρχαίων Ελληνικών καλό θα ήταν να μάθουν ότι πολυάριθμοι νέοι από άλλους πολιτισμούς, πέραν της Ευρώπης και των ΗΠΑ, έχουν ωφεληθεί από τη μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών και δεν ένιωσαν καμία μορφή ρατσισμού. Θυμούμαι τον Πρόεδρο της Σενεγάλης Λεοπόλντ Σεγκόρ, γηγενή Αφρικανό, ο οποίος το 1976 είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα Αρχαία Ελληνικά που είχε διδαχθεί.

Τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα προσφέρουν πανανθρώπινα και οικουμενικά μηνύματα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα και ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, όταν επισκέφθηκαν τη χώρα μας αναφέρθηκαν εκτενώς στον Επιτάφιο του Περικλέους που κατέγραψε ο Θουκυδίδης Πρόκειται για έναν διαχρονικό ύμνο προς τη δημοκρατία και τον πατριωτισμό. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ωφεληθεί από τα διδάγματα του Επιταφίου ασχέτως φυλής, θρησκείας, πολιτισμού.

Η αείμνηστη Γαλλίδα Ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ συνέλεξε σε ένα βιβλίο τις μαρτυρίες Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι παραδέχονται ότι αποκόμισαν ηθικά και πνευματικά οφέλη από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών  από το πρωτότυπο.Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά με τον τίτλο “Αγαπάμε τα Αρχαία Ελληνικά”. Επιλέγω μία μαρτυρία Γάλλου επιστήμονος, ο οποίος είχε διδαχθεί Αρχαία Ελληνικά στο Λύκειο και αυτά τον ώθησαν να αντισταθεί κατά της Ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία. Η αντιστασιακή δράση του είχε ως έμπνευση την αξιοπρεπή στάση του Σωκράτη μπροστά στο δικαστήριο και την Αντιγόνη, η οποία προτάσσει τους ηθικούς νόμους απέναντι στην  απάνθρωπη λογική του Κρέοντα.

Τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα απαντούν σε σύγχρονα προβλήματα. Διότι το διαχρονικό είναι πάντα επίκαιρο. Ο Θουκυδίδης, περιγράφοντας τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τις συμμαχίες, τις διπλωματικές διεργασίες, τη στρατηγική και την τακτική, είναι χρήσιμος σε όλους τους διπλωμάτες και διεθνολόγους της εποχής μας. Μάλιστα είναι ο πρώτος που διέγνωσε και τη σημασία του δημογραφικού προβλήματος, που μας απασχολεί ιδιαιτέρως σήμερα.  Χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό για την άμυνα της πόλεως και όχι τείχη ή πλοία άδεια από άνδρες, έγραψε πριν από 2400 χρόνια.

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι παγκόσμιος θησαυρός  για τις αξίες που μεταδίδουν, αλλά και ως γλωσσικός πλούτος. Αποτελούν την πηγή από την οποία αντλούν οι σύγχρονες γλώσσες για να δημιουργήσουν όρους πολιτικούς, πολιτιστικούς, τεχνολογικούς. Η σύγχρονη λέξη: Τηλεματική βασίζεται στο αρχαίο ελληνικό τήλε, που σημαίνει μακρυά και στο ανώμαλο ρήμα: μάω, εξ ού και το αυτόματο. Στη νότια Γαλλία η νέα πόλη που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει  ερευνητές της Πληροφορικής ονομάσθηκε από τους Γάλλους: Σοφία Αντίπολις. Από την ελληνική λέξη σοφία και από το αρχαίο ελληνικό όνομα της σημερινής Antibes.

Η Ελλάς πρέπει να πρωτοστατήσει στην αντίσταση κατά της ισοπεδώσεως των κλασικών πολιτιστικών αξιών. Αλλά να δώσουμε και το καλό παράδειγμα. Να διδάξουμε σωστά τα Αρχαία Ελληνικά στα σχολεία μας.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 12.6.2021

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Athan Giok 13 Ιουνίου 2021 - 23:38

Άλλη μία περίπτωση αδιαφορίας για τα εθνικά θέματα. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα εθνικά θέματα, συνηθίζουμε να θεωρούμε αυτονόητη και αυταπόδεικτη την αξία τους. Η παγκόσμια κοινότητα έχει πολύ μεγαλώσει και η ενημέρωσή της, από τα κράτη που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα, γίνεται με επαγγελματικό και έξυπνο τρόπο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George EPIKOYREIOS 14 Ιουνίου 2021 - 01:17

Agapitá ARDHN/ RHXH,

H sapila kai h vlakeia tón Dytikón elites (idios sé US & GB) s’ólo tous tó “megaleio”…

Kairós ná ksana-diavássoume tó “1984” toú G. Orwell … NTROPH stis Dytikés elites !

Sé US & GB, oi simerinés elites DEN (mporoún ná) einai oi klironómoi toú Dytikoú politismoú. Autoi oi “panepistimiakoi” káfroi / nánoi einai étoimoi, aná pássa stigmi, apó vlakeia kai symféron ($$$) ná petáksoun stá skoupidia ólo mas tó parelthón / istoria / glóssa / epistimi / kalés téxnes, ki’álla spoudaia …
Ap’tin allí, lógo tón adieksódon toú simerinoú viomixanismoú / diafotismoú, tétoios midenismós dén prépei ná más ekplissei …

DEITE kai tó:
https://www.youtube.com/watch?v=wKJ0Xs2QBLg

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ