Αρχική » Οι Σκοπιανοί μας εμπαίζουν. Ποιός φταίει;

Οι Σκοπιανοί μας εμπαίζουν. Ποιός φταίει;

από Παντελής Σαββίδης
ΦΦΜ / Football Federation of Macedonia γράφει η φανέλα της γειτονικής χώρας που συμμετέχει στο Euro

του Παντελή Σαββίδη

Τα Σκόπια θα εμφανιστούν στο Euro με φανέλες που θα γράφουν Μακεδονία.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε και τα Σκόπια απάντησαν πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν είναι κρατικός θεσμός αλλά ιδιωτικός και πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει συμμόρφωση με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία μόνο κρατικών θεσμών.

Περιμένω να δω ερμηνεία της συμφωνίας από ελληνικής πλευρά που να περιλαμβάνει και την ποδοσφαιρική ομάδα. Αλλά, φοβάμαι, πως η απάντηση των Σκοπίων είναι πειστική.

Η Συμφωνία υπεγράφη, και εφαρμόζεται. Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ουτοπία η αλλαγή της. Οι Αμερικανοί πέρασαν νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποιος δεν την εφαρμόζει θα υποστεί αμερικανικές κυρώσεις. Οπότε, όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει, μάλλον, αλλού στοχεύουν.

Οι ευθύνες αυτών που την υπέγραψαν είναι τεράστιες και ιστορικές.Σε άλλες χώρες, που σέβονται την υπόστασή τους, τα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται θα είχαν εκλείψει από το πολιτικό σκηνικό.

Στην Ελλάδα, ο τότε πρωθυπουργός, είναι σήμερα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απολαμβάνει το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του 24% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

Τα ερωτήματα:

-Η κυβέρνηση δεν γνώριζε αυτά που της απαντά ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων; Αν δεν τα γνώριζε, επιτρέπεται τέτοια άγνοια από την κυβέρνηση; Αν τα γνώριζε γιατί διεμαρτυρήθη; Μας δουλεύουν; Αν, πάλι, η κυβέρνηση έχει άλλη ερμηνεία της συμφωνίας περιμένουμε να την δούμε. Ολιγωρία δεν επιτρέπεται.

-Οι κκ Τσίπρας και Κοτζιάς μας παρουσίασαν μια τεράστια επιτυχία. Οι κρυφές διαστάσεις της “επιτυχίας” βγαίνουν με τον καιρό. Πρόκειται για μια κάκιστη συμφωνία. Οι κκ. Τσίπρας και Κοτζιάς και οι βουλευτές του Συριζα που την υποστήριξαν αλλά και οι οπαδοί τους συναίνεσαν σε παραχώρηση ελληνικών δικαιωμάτων σε άλλη χώρα. Αυτό κάπως λέγεται και στις σοβαρές χώρες τιμωρείται, τουλάχιστον, με πολιτικό εξοβελισμό.

-Ο Τσίπρας ήταν ένα παιδί το οποίο δεν είχε ιδέα από τίποτε εκτός από το να λέει ψέματα, να καταλαμβάνει σχολικές αίθουσες και άντε να προεδρεύει κάποιας σχολικής επιτροπής. Αυτό το παιδί, άπειρο μάλιστα, ο ελληνικός λαός το εμπιστεύτηκε να τον κυβερνήσει επί τέσσερα χρόνια. Φταίει ο Τσίπρας ή ο λαός;

-Το 1922 εν μέσω της κρισιμότερης στιγμής στην ιστορία των Ελλήνων ο ελληνικός λαός ψήφισε άλλον έναν ιδεοληπτικό πολιτικό ο οποίος τοποθέτησε και επικεφαλής του στρατεύματος ανίκανο, επίσης, στρατηγό. Και δεν εξέλεξε ούτε βουλευτή τον άνθρωπο που έδωσε στο ελληνικό κράτος εδαφική υπόσταση. Φταίει ο Γούναρης ή ο λαός που τον εξέλεξε; Και σήμερα, ο λαός αυτός με το που ξυπνάει τα βάζει με την ηγεσία του. Την οποία αυτός ψηφίζει και αυτός εκλέγει. Και αυτός στηρίζει.Σηκώνω τα χέρια ψηλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Σπύρος Καναβός 14 Ιουνίου 2021 - 18:24

Ωραίο άρθρο! Μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί κάνετε υπαινιγμούς (- πράγμα ασυνήθιστο στην Ελλάδα, για την ευθύνη του λαού).
Με την τελευταία παράγραφο διαφωνώ πλήρως. Εκφράζετε κύριε Σαββίδη για την ταραγμένη εποχή του 1922, την τετριμμένη βενιζελική άποψη. Αγνοείτε την άποψη της άλλη πλευράς.
Ο Γούναρης ήταν ηθική προσωπικότητα, δεν ήταν δημαγωγός. Η νέα ιστορική έρευνα έχει αποδείξει, ότι την απαγκίστρωση του στρατού από την Μ. Ασία εμπόδιζαν Σύμμαχοι. Το Γούναρη τον παρέσυραν οι άνεμοι που φύσηξαν με πρωτοφανή σφοδρότητα εκείνη την εποχή. Είναι τραγικό πρόσωπο.
Δεν είμαι ιστορικός, έχω βασικές στα Μαθηματικά, διαβάζω όμως όλες τις πλευρές. Και το πραξικόπημα του 1922 εγώ το λέω πραξικόπημα ενώ η καθεστηκυία προοδευτική αντίληψη στην Ελλάδα το λέει Κίνημα… Έτσι όμως δε γίνεται Ιστορία.
Κατά τα άλλα, σας παρακολουθώ από το youtube και σας συγχαίρω για τον συγκροτημένο λόγο που εκφράζετε και την ευρυμάθεια σας, πράγματα που ίσως δεν είναι σπάνια στους καλούς Μαθηματικούς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΦΑΝΗΣ ΒΟΡΕΙΝΑΚΗΣ 15 Ιουνίου 2021 - 15:34

Αν εννοείται τον στρατηγό Παπούλα ανίκανο, κάθε άλλο. Ο Χ”ανέστης ναι, ένας ανίκανος-ψυχοπαθής που πλήρωσε, ενώ ο Παπούλας πλήρωσε την μεταστροφή του στο ορθόν….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΦΑΝΗΣ ΒΟΡΕΙΝΑΚΗΣ 16 Ιουνίου 2021 - 10:18

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση στο όνομα : Η Deutsche Welle στο άρθρο της “Die Euro 2020 – ein Fußball-Sommermärchen?” αναφέρεται στην Βόρεια Μακεδονία, με το συμφωνημένο της όνομα Nordmazedonien. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους γείτονες, πως τους αποκαλούν οι τρίτοι….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ