Αρχική » Η χώρα των Νομάδων

Η χώρα των Νομάδων

από Νίκος Ντάσιος
Σκηνή από την ταινία Nomadland

Του Νίκου Ντάσιου

Η τραγικότητα της ζωής ήταν το θεμέλιο της αρχαιοελληνικής σκέψης και το Αρχαίο θέατρο το πιο προχωρημένο μέσο παίδευσης και συμφιλίωσης του Ανθρώπου με τα παιχνίδια της Μοίρας του.

Πως διαγράφεται το μέλλον για μια γυναίκα όταν σε προχωρημένη ηλικία χάνει τον άντρα της και διαπιστώνει την αδυναμία της ν’ ανταποκριθεί στο κόστος της ζωής που ζούσε; Όταν μάλιστα επέλεξε να ζει ανεξάρτητη μαζί του -όπως τόσο έκδηλα εκθειάζει η φιλελεύθερη αντίληψη-, υπερασπιζόμενη αρχές και αξίες που διαφοροποιούνται από το οικογενειακό της περιβάλλον; Το προχωρημένο της ηλικίας αποτελεί φραγμό για την αγορά εργασίας ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές τύπου Amazon –που φέρνουν την ανάπτυξη-, παρέχουν μόνο ευέλικτες θέσεις εργασίας με συμβόλαια ορισμένου χρόνου.

Οι εναλλακτικές κοινότητες που στην δεκαετία του ’70 απετέλεσαν την πιο προωθημένη μορφή αμφισβήτησης της καπιταλιστικής νόρμας, από τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα αποτελούν στα χρόνια μας εκδοχές επιβίωσης για ενήλικες που η ζωή τους επιφύλασσε σημαντικές ανατροπές.

Η στέγαση στο τροχόσπιτο αποτελεί την μοναδική δυνατότητα αλλά και ευκαιρία βιωματικής περιπλάνησης στο αχανές και βραχώδες τοπίο της Αμερικανικής Δύσης και υπαρξιακής συσχέτισης με την Φύση. Η βαθύτερη επαφή που σφυρηλατείται, όταν μοιράζεσαι τον πόνο, δεν οδηγεί σε μακροπρόθεσμες σχέσεις στους νομάδες, που μαθαίνουν να ζουν με την απώλεια και τον αποχωρισμό. …

Μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση για την βαθύτερη συνειδητοποίηση της ζωής μέσα από την αντιμετώπιση των αδιεξόδων της. Τραγικά επίκαιρη και για την Ελλάδα ενόψει μαζικών πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο κατ’ εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, των αλυσιδωτών επιπτώσεων των νέων αντικειμενικών αξιών στα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κοκ ….

Εκπληκτική διείσδυση της Κινέζας Κλοε Ζάο στην αμερικανική πραγματικότητα με καθηλωτική ερμηνεία από την Φράνσις Μακ Ντόρμαντ για το βραβευμένο με όσκαρ καλύτερης ταινίας, Nomadland.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ