Αρχική » Επιτέλους, εγχώριας κατασκευής πλωτά αιολικά

Επιτέλους, εγχώριας κατασκευής πλωτά αιολικά

από Γιώργος Ρακκάς

του Γιώργου Ρακκά

Στρατηγική επένδυση ετοιμάζει ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου. Σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας μονάδας κατασκευής πλωτήρων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, στους οποίους θα είναι ενσωματωμένος και ο πυλώνας της ανεμογεννήτριας, όχι όμως και τα πτερύγια η κατασκευή των οποίων απαιτεί ειδική τεχνολογία. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 70-100 εκάτ. € και θα στηρίζεται στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής. Σύμφωνα με τις προμελέτες, η μονάδα θα φτάσει να παράγει 120 πλωτές ανεμογεννήτριες το χρόνο. Ο κλάδος των θαλάσσιων αιολικών αναμένεται να γνωρίσει άνθιση τα επόμενα χρόνια. Ο προγραμματισμός της Ε.Ε. προβλέπει ότι μέχρι το 2050 θα πρέπει να παράγονται από αυτά περίπου 450GW. Η δε Ελλάδα σχεδιάζει μέχρι το τέλος της δεκαετίας θαλάσσια αιολικά πάρκα 2GW. Η κατασκευή των πάρκων αυτών έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα από την δημιουργία ΒΑΠΕ στις βουνοκορφές, δεν ανταγωνίζονται άλλες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, ούτε προσβάλουν το τοπίο. Μάλιστα τα πλωτά αιολικά, είναι οικολογικότερα και από εκείνα του σταθερού πυθμένα, και κρίνονται καταλληλότερα για το Αιγαίο και τα βάθη του.
Ήδη για την ανάπτυξη επενδύσεων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, έχει ενδιαφερθεί η Norwegian Offshore Wind Cluster, που πρωτοστατεί στον κλάδο διεθνώς, αλλά και η ισπανική Iberdrola, η Ideol, η Innogy, οι αμερικανικές Principal Power, Quantum και BlueFloat, η δανέζικη Copenhagen Investment Partners (CIP), η ολλανδική Shell, η γαλλική Total, η νορβηγική Equinor κ.ά.
Μένει, βέβαια, η θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και ας ελπίσουμε ότι η ζωτική για την ενεργειακή και όχι μόνο αυτοδυναμία της χώρας ανάπτυξη του κλάδου να μην σκαλώσει εκεί, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ